Ciprian, un cititor www.tion.ro, ne-a trimis mai multe fotografii cu un loc de joacă aflat în zona Calea Şagului, pe strada Mureş, care a fost reabilitat chiar în această vară. În imagini se poate vedea că mormanele de gunoaie încep să se adune în locul în care ar trebui să se joace copiii din zonă. Cititorul spune că nu este normal ca peisajul să arate ca unul din ghetourile americane, mai ales că este pusă în pericol sănătatea copiilor.
Contactaţi de reporterii www.tion.ro, oficialii Primăriei Timişoara spun că vor rezolva problema, însă situaţia este mult mai gravă. Directorul Direcţiei de Mediu, Adrian Bere, ne-a declarat că în 15 iulie au expirat contractele pentru întreţinerea locurilor de joacă din Timişoara, iar pe 25 iulie cele pentru tăierile de corecţie. Practic, în acest moment nimeni nu se ocupă de aceste două domenii extrem de importante.
Bere a afirmat că s-a ajuns în această situaţie după un control al Curţii de Conturi care a sesizat mai multe aspecte legate de atribuirea contractelor de întreţinere a spaţiilor verzi.
„În momentul de faţă nouă ne-au expirat contractele pentru locurile de joacă şi tăierile de corecţie. A fost o hotărâre de consiliu local, vineri, prin care s-a decis ca până la încheierea unor noi contracte se va face un studiu tehnico-economic de unde să rezulte oportunitatea delegării acestor activităţi către Horticultura sau scoaterea lor la licitaţie. (…) Din ianuarie am făcut diligenţe şi am trimis adrese către Juridic şi Achiziţii pentru aceste contracte. De la Juridic am primit un punct de vedere, de la Achiziţii un alt punct de vedere. Apoi, raportul Curţii de Conturi a fost prezentat în şedinţa Consiliului Local Timişoara de vineri, iar consilierii au decis să ceară un studiu tehnico-economic privind oportunitatea delegării acestor contracte către Horticultura”, a spus Bere.
Acesta a precizat că până la realizarea acestui studiu oficialii Primăriei Timişoara pot doar să roage firmele care se ocupă de amenajarea şi întreţinerea spaţiilor verzi să aibă în vedere şi curăţirea locurilor de joacă.
„Le-am comunicat celor care încă au contracte în zonă, mă refer la partea de întreţinere spaţii verzi, să aibă în vedere şi locurile de joacă. Noi putem doar să mergem să ne rugăm de ei, pentru că din punct de vedere contractual nu au obligaţia să facă şi acest lucru”, a mai spus Bere.
Situaţia s-ar putea prelungi mai multe săptămâni, până la realizarea acelui studiu şi apoi semnarea unui nou contract pentru întreţinerea locurilor de joacă din oraş.
UPDATE. Directorul Direcției de Mediu din cadrul Primariei Timișoara spune că a trimis o echipă la locul respectiv de joacă, iar zona a fost salubrizată. Este însă puțin probabil ca locul să rămână curat, în condițiile în care nu există contracte pentru întreținerea acestuia.
Citiți principiile noastre de moderare aici!