Revoluția din 1989 este un eveniment marcant ale istoriei Timișoarei. Proiectul municipalității vizează transformarea spațiului public într-un mediu care să evoce momentele respective și să păstreze vie memoria acelor zile.
„Infrastructura spațiului public din zonele marcante ale Revoluției are nevoie de modernizare și de un mod de a marca evenimentele Revoluției, ca parte a experienței de zi cu zi a orașului, respectiv a Capitalei Culturale 2023. În acest context, proiectul are ca scop regândirea modului în care sunt reflectate evenimentele în spațiul public, iar acest traseu va fi valorificat prin reamenajarea spațiilor publice, a locurilor „fierbinţi” ale acelor zile: Piața Maria, Podul Traian, Piața Victoriei, Piața Libertății, Piața Sfântul Gheorghe, zona Consiliul Județean Timiș, zona Băile Neptun, Cimitirul Eroilor, Calea Martirilor”, au transmis, marți, reprezentanții Primăriei Timișoara.
Prin acest proiect, se va crea un traseu mediatic, tematic și conceptual care va lega punctele marcante ale Revoluției din decembrie 1989. Vor fi realizate puncte marcante în spațiul public prin tehnologie, care să reflecte memoria Revoluției din decembrie 1989 din Timișoara.
Se are în vedere și îmbunătățirea calității spațiului public în Piața Maria, unde a fost reședința pastorului Lázslo Tokés, precum și la Consiliul Județean Timiș, fost sediu PCR.
Proiectanții vor avea în vedere și integrarea unei infrastructuri de tip Internet of Things și media (Augmented Reality, Virtual Reality, New Media Art) care să permită o experiență senzorială și emoțională a locului.
De asemenea, vor fi promovate soluţii de amenajare arhitecturală şi peisageră.
Proiectul prevede și modernizarea pavajelor, iluminat public diferențiat, marcaj și alte elemente. Caracterul locului va fi conservat și valorificat, iar pentru două zone (Piața Maria și Consiliul Județean) vor fi realizate studii de iluminat public complete și vor fi propuse soluții de iluminat ambiental. Tehnologia trece în prim-plan prin acest proiect.
Traseul Revoluției are o valoare estimată la aproape 4,3 milioane de euro.
Firma Q-GROUP PROIECT SRL are la dispoziție 21 de luni și va primi 665.575 lei (fără TVA) ca să realizeze proiectarea obiectivului de investiții.
Pe aceeași temă:
O singură ofertă primită de Primăria Timișoara pentru proiectarea Traseului Revoluției din 1989
Primăria dă peste 200.000 de lei pentru proiectarea Traseului Muzeal al Revoluției din 1989
Trimite articolul
XMai avem inca libertatea de a spune ca aceeasi armata care ne-a tinut in case in pandilie a tras in noi la revolutie?
Sa mai existe oare urme de democratie? Nu ar fi rau…
-
Democratie fara responsabilitate individuala a cetatenilor? cetatenii aleg dar nu au nici o responsabilitate, nici o vina, nici un merit? Hai sa stabilim ce e aia democratie, ca toti vorbesc de ea dar fiecare intelege altceva. Cat despre “armata a tras”… intrebarea e ce parere au cei care si-au dat viata pentru democratie despre cum e utilizata democratia de catre cetateni. de exemplu in pandemie, cum s-a manifestat cetateanul roman? incercand fiecare sa-si impuna parerea bazata pe incredere sau neincredere in autoritati asupra celorlalti?
#idiocracy
-
E ciudat că în Românica, după 30 de ani de “democrație”, unii înca mai sunt naivi și cred ca cetățenii mai pot alege la vot, că mai au libertate și că în 89 a fost “revoluție”.
-
-
pentru a fi cu adevarat liberi e nevoie de gloante in creierul tradatorilor de atunci si de azi. dar n-ai cu cine.
-
Aceeasi armata? in nici un caz. Aceiasi care au dat ordinele? nici asta. Aceleasi mentalitati. Altfel e ca in bancul cu “voi l-ati ucis pe Mihai Viteazul. pai stai ma ca asta o fo acu sute de ani No, eu amu am aflat”… trecand peste faptul ca a fost ucis de niste valoni sub comanda unui mercenar italian in slujba unui imparat austriac.