Mugurel Stancu, acționarul majoritar al firmei Medicare, cea care a câștigat licitația pentru furnizarea echipamentelor respective, a susținut în fața instanței că problemele pentru compania sa au început după finalizarea licitației. Mai exact, în opinia lui, cei de la CJ Arad tergiversau semnarea contractului de furnizare de echipamente medicale și, implicit, achitarea sumei de bani.
Stancu a povestit că l-a întâlnit, la un moment dat pe Nicolae Ioțcu, la București, la un restaurant și l-a întrebat direct dacă îi „datorează ceva”. Ba chiar l-a întrebat de două ori, pentru a fi sigur de răspuns. Inițial, Ioțcu i-ar fi zis că nu îi datorează nimic, iar apoi i-a spus: „Cumpărați echipamente bune să fie spitalul mulțumit”.
Totuși, Stancu spune că lunile au trecut, iar contractul tot nu era semnat, ceea ce a pus compania într-o situație dificilă.
„În iulie, compania ar fi intrat în incapacitate de plată. Vă dați seama că această tergiversare ne-a dus în incapacitate de plată. În opinia mea, tergiversarea a fost nejustificată”, a spus Stancu în fața instanței.
În opinia lui, această tergiversare a pus compania sub o asemenea presiune încât reprezentanții acesteia erau dispuși să facă orice pentru a scăpa cu bine.
„O autoritate contractantă a împins la limită un agent comercial pentru a putea să îi ceară orice. În cursul anului următor, când practic era un nou proiect, o nouă licitație pe fonduri europene, Alin (Pătrașcu – administratorul Medicare, n.r.) mi-a spus că oamenii l-au condiționat: <nu am obținut nimic data trecută, la procedura asta nu puteți participa>”. Tergiversarea semnării contractului e o capcană birocratică”, a mai spus Stancu.
Deci, în opinia lui, tergiversarea semnării contractului de furnizare a echipamentelor medicale a fost făcută tocmai pentru ca reprezentanții companiei să fie puși cu spatele la zid și să ofere bani. În plus, Stancu a relatat că la a doua licitație organizată de CJ Arad, de această dată pe fonduri europene, unde ar fi vrut să se prezinte, li s-a dat de înțeles că este aranjată pentru o altă firmă.
Ba chiar Alin Pătrașcu i-ar fi spus că însuși Ioțcu i-a cerut să nu o conteste, pentru că era pe finalul exercițiului financiar, iar acest lucru ar fi dus la pierderea banilor de la UE.
„La a doua procedură era un caiet de sarcini țintit cu anumite produse pe care noi nu le puteam livra și nu le puteau livra mulți agenți economici și ni s-a dat de înțeles că suntem datori și nu ne-am onorat datoria. I-am spus lui Alin Pătrașcu să contestăm procedura. El mi-a răspuns că a fost rugat să nu contestăm deoarece era sfârșitul exercițiului financiar al UE și nu ar mai avea timp să cheltuie banii. Și Drăgan și Ioțcu l-au rugat să nu facă această contestație care ar bloca procedura”, a mai declarat Stancu.
Un alt moment interesant a fost când Stancu a povestit că a avut acces la interceptările făcute de DNA, după reținerea lui Ioțcu, iar atunci și-a dat seama de amploarea scandalului.
„Am avut inițial impresia că în această capcană birocratică este implicat Drăgan (denunțătorul în acest caz – n.r.), dar după ce am citit interceptările mi-am schimbat opinia și mi-am dat seama că este implicat și Ioțcu”, a mai spus Stancu.
Tot interesant a fost și faptul că, după o discuție cu Alin Pătrașcu, Ioțcu și Drăgan au început să se gândească la o afacere extrem de bănoasă, de service de echipamente medicale.
„În 2014 noi (Medicare – n.r.) am intrat în relații de afaceri cu o companie specializată în service de echipamente medicale. Se numea service integrat pentru spitale și cuprindea service pentru toate echipamentele medicale din spitale. Eu nu am avut o discuție nici cu Ioțcu, nici cu Drăgan pe acest subiect, însă îmi imaginez că nu puteau avea o idee despre service integrat decât după o discuție cu Pătrașcu. În interceptări apăreau Ioțcu și Drăgan care discutau despre crearea unei firme căpușă deținută prin acțiuni la purtător care să facă exact un asemenea service integrat pentru spitale. Colegii mei au promovat conceptul în toată țara. Probabil că Pătrașcu a promovat acest concept (și la CJ Arad – n.r.). Pătrașcu mi-a confirmat că a promovat și chiar ne-am mirat cum de le-a venit o asemenea idee”, a explicat Stancu.
Un alt martor cheie: Nadia Lucaci
Un alt martor cheie audiat, miercuri, în fața instanței, a fost șefa Serviciului de achiziții din cadrul CJ Arad, Nadia Lucaci. Ea este cea care și-a găsit mașina vandalizată, după izbucnirea scandalului, iar pe aceasta scria „Amanta lui Iuda”, aluzie la o presupusă relație pe care ea ar fi avut-o cu unul dintre cei din acest dosar.
Deși s-a încurcat de câteva ori în declarații, ea a povestit instanței că a participat în biroul lui Ioțcu la o discuție legată de achiziția de echipamente medicale unde erau și cei de la Medicare. Apoi, Ioțcu a chemat-o la el în birou și, în chicinetă, i-a spus să pregătească procedura de licitație și să țină legătura cu Adrian Nedelciu, șeful Direcției Tehnice Investiții a CJ Arad pe acest subiect. Apoi, împreună cu Nedelciu, trimiși de „șefu”, Nadia Lucaci a participat la mai multe întâlniri cu „Fani” – Fănica Niculescu, reprezentant Medicare, care ar fi dorit să ajute întocmirea caietului de sarcini, deoarece procedura era nouă și complicată.
Lucaci a mai spus că unele sugestii primite de la cei de la Medicare i s-au părut restrictive și, de aceea, le-a refuzat.
„Au fost mai multe discuții pe fișele de date și pe criteriile de calificare cu Nedelciu și compartimentele de specialitate. Unele cerințe din fișele de date mi s-au părut restrictive. Nedelciu a fost de acord cu mine să fie excluse fără să facă vreo presiune”, a mai spus Nadia Lucaci.
Totuși, deși, aparent, niciuna dintre condițiile celor de la Medicare nu a fost acceptată și, deși Lucaci nu a simțit vreo presiune pe întocmirea acestei licitații, tot ea a recunoscut că i s-au oferit de către Nedelciu 5.000 de euro „dacă iese bine procedura”. Ea susține că a refuzat banii.
Tot în opinia ei, procedura de licitație, precum și caietul de sarcini și restul documentelor au respectat legislația în vigoare.
Ioțcu a insistat în întrebările adresate martorei să scoată în evidență faptul că licitația s-a făcut în baza unei hotărâri a CJ Arad, care a fost dată înaintea întâlnirii cu Lucaci și cei de la Medicare din biroul său. Mai mult, fostul președinte al consiliului județean a mai insistat să demonstreze că astfel de întâlniri la care participau și persoane străine înaintea unor achiziții publice erau destul de frecvente.
La finalul înfățișării, avocații lui Ioțcu au cerut, din nou, ridicarea controlului judiciar, fostul președinte promițând, chiar, că nu va lua legătura cu nicio persoană din dosar, nici măcar cu Nedelciu.
Întrebat de judecătoare ce va face dacă îl vede pe acesta pe stradă, Ioțcu a concluzionat: „Trec pe partea cealaltă”.
Instanța a rămas în pronunțare.
Articole pe aceeași temă:
Ameninţări în dosarul Ioţcu? Mesaj lăsat pe maşina unui martor
Nicolae Ioţcu, preşedintele CJ Arad, prins de DNA luând mită
Citiți principiile noastre de moderare aici!