Cazul celor două lucrări care ar fi stârnit mâhnirea preoților din Timișoara are un final fericit. Tabloul lui Adrian Preda a fost pus înapoi pe simezele Memorialului Revoluției chiar de președintele asociației, cel care l-a înlăturat, anunță organizatorii evenimentului.
„Expozițiile MADx #rezistă la Timișoara! Lucrarea artistului Adrian Preda a fost repusă în drepturi. Subliniem din textul curatorial «Dacă arta clasică era preocupată de exprimarea frumosului și găsirea modalităților de a face vizibilă această valoare, arta contemporană pare mai preocupată de exprimarea formelor de eliberare și protest social. De ce? Fiindcă arta rămâne vie tocmai în alianța sa cu spiritul vremii, iar spiritul vremii noastre este cel al transformărilor sociale și politice» . Știm că uneori a lectura artă contemporană poate fi dificil și punem pe seama unei regretabile gafe acest incident. Expoziția rămâne deschisă zilnic, între orele 11-19”, spun reprezentanții Asociației Culturale Contrasens.
Vă reamintim, în cadrul evenimentului Mad(e) in România, un proiect-manifest construit în jurul energiei protestelor sociale și politice, au fost expuse și două lucrări care ironizează Biserica. Una dintre ele îl arată pe Diavol la ușa Catedralei Mântuirii Neamului, iar alta înfățișează un aspirator al cărui furtun iese pe ușa catedralei și aspiră un spital.
Artiștii au vrut să arate că nu sunt de acord să fie cheltuiți o sumedenie de bani, mulți din surse publice, pe construirea Catedralei Mântuirii Neamului.
Lucrările au avut succes mai ales în mediul virtual, fiind fotografiate de mulți timișoreni și trecători. Una dintre ele a fost urcată pe simezele Memorialului Revoluției din Timișoara, iar alta a fost amplasată în cadrul colecției „Mind Bomb”, în fața Școlii „Lenau” din Piața Unirii. Succes a avut și vernisajul expoziției din cadrul memorialului, care s-a ținut vineri. Luni la prânz însă, lucrarea lui Adrian Preda, expusă la Memorialul Revoluției, a fost îndepărtată chiar de directorul instituției, Traian Orban.
Surse din rândul organizatorilor ne-au spus că revoluționarul s-a plâns că cineva din cadrul Mitropoliei Banatului i-ar fi cerut să îndepărteze lucrarea, care ar fi o ofensă la adresa Bisericii. Orban neagă însă acuzațiile, iar reprezentanții Arhiepiscopiei Timișoara au negat și ei că ar fi cerut îndepărtarea lucrărilor.
Mad(e) in România este un proiect organizat de Asociația Contrasens. Timp de o lună, 28 de artiști angajați social și politic, opt regizori de film, 16 cercetători în arte vizuale și discipline conexe, contribuie la intersecția dintre artă, politică și dialog. Printre ei se numără și Mihai Șora, Caterina Preda, Ileana Pintilie, Dan Perjovschi, Ion Barbu sau Mircea Toma. Proiectul cuprinde expoziții, conferințe, lansări de carte, ateliere, proiecții de film și spectacole de teatru.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2131971″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!