Organismul Intermediar pentru Programul Operaţional Sectorial Mediu (OI POS Mediu) Timişoara a anunţat semnarea contractului de finanţare din fonduri europene nerambursabile pentru un proiect care vizează consolidarea malurilor canalului Bega. Beneficiarul proiectului este Administraţia Naţională „Apele Române”, prin Administraţia Bazinală de Apă Banat.
Valoarea totală a proiectului este de 19,3 milioane de lei (inclusiv TVA), finanţarea nerambursabilă din Fondul de Coeziune fiind de 17,4 milioane de lei, iar restul reprezentând finanţare nerambursabilă de la bugetul de stat. Lucrările vor începe în curând, spun reprezentanţii ABAB.
„Este o lucrare pe care noi o continuăm după realizarea lucrărilor de decolmatare a canalului Bega. Constă în montarea de dale pe malurile canalului Bega în locurile în care acestea nu există, în amonte, de la uzina hidroelectrică până la Prinţul Turcesc, la Badea Cârţan, şi de la Podul Modoş până la Piaţa Iosefin în aval. Decolmatarea este realizată. Este practic acelaşi proiect, pentru continuarea căruia am obţinut o altă finanţare.
Proiectul este început în 2008, s-a lucrat până în 2011 şi îl continuăm acum. Proiectanţii noştri s-au întâlnit cu proiectanţii primăriei înainte de a definitiva proiectul şi lucrările astfel încât să vină în completarea proiectului primăriei. Nu ne vom suprapune, nu va fi afectat celălalt proiect. Aşteptăm să se semneze ordinul de începere a execuţie. Lucrarea este licitată, va fi realizată de acelaşi consorţiu de firme care a lucrat şi înainte la decolmatare”, a explicat, pentru www.tion.ro, directorul Administraţiei Bazinale de Apă Banat, Luci Ervin. Acest proiect ar trebui finalizat până în primăvara anului viitor.
„Proiectul îşi propune modernizarea sistemului de management al inundaţiilor, prin implementarea unor măsuri de prevenire şi protecţie care vizează canalul Bega, pe sectorul aflat pe teritoriul administrativ al municipiului Timişoara. Prin proiect se vor realiza următoarele: refacerea consolidărilor de mal pe lungimea de 8, 3 km şi refacerea consolidărilor de mal la bazinul de întoarcere pe lungimea de 0,6 km. De rezultatele proiectului vor beneficia aproximativ 319.280 locuitori ai municipiului Timişoara, fiind redus riscul de incidenţă la inundaţii cu 100% faţă de varianta fără proiect. Termenul de finalizare a proiectului este 16.03.2015″, spun reprezentanţii OI POS Mediu Timişoara.
Continuă şi proiectul primăriei privind reabilitarea malurilor
În paralel continuă şi proiectul Primăriei Timişoara privind reabilitarea infrastructurii publice urbane a malurilor Canalului Bega, un alt proiect pe fonduri europene, care a intrat în execuţie de mai bine de jumătate de an şi care a stârnit nenumărate discuţii din cauza unor „greşeli pe proiectare” pe care le-a reclamat chiar primarul Nicolae Robu. Una dintre plângeri a vizat faptul că noile alei pietonale create prin acest proiect pe maluri şi pistele pentru biciclişti sunt prea înguste. De asemenea, în imagini se poate observa și faptul că unele dintre trasee sunt în zigzag. Robu a anunţat recent că în proiect… vor surveni modificări. În ce stadiu este la ora actuală?
„În data de 18.09.2013 a fost dat ordinul de începere a lucrărilor. Pe parcursul celor 7 luni de execuţie scurse de la demararea lucrărilor au fost realizate următoarele lucrări: în zonele B – pe Splaiul Tudor Vladimirescu şi Splaiul Nicolae Titulescu, în zona pasarelei Gelu, în zona C, între Podul Traian – Podul Michelangelo – Podul Decebal, şi în zona D, între Podul Decebal – Podul Dacilor, zona E, între Podul Dacilor şi Podul Mihai Viteazu şi pe Splaiul P.M. Drăghici au fost realizate parţial aleile şi pistele de biciclete, au fost finalizate toate lucrările premergătoare de degajare a terenului de corpuri străine, săpături mecanizate, desfacere trotuare existente, dezafectare bănci şi coşuri de gunoi. De asemenea, pe aceste zone au fost executate lucrări la instalaţia de iluminat public şi anume realizarea fundaţiilor stâlpilor, montarea stâlpilor şi a cablului de iluminat. A fost realizată structura pentru toate staţiile de vaporetto (stâlpi şi platformă) şi se lucrează la rampele de lansare a ambarcaţiunilor (platforme ISU). La rampa din amonte de pe Splaiul Morarilor este finalizată grinda de coronament şi se lucrează la zidul de sprijin, urmând să se execute lucrări şi la rampa din aval. Sunt în curs de execuţie şi lucrările de amenajare a taluzurilor”, au anunţat reprezentanţii municipalităţii.
De asemenea, pe mai multe tronsoane au fost realizate lucrări la reţelele de alimentare cu apă şi canalizare. Lucrările de reabilitare a malurilor canalului Bega sunt realizate de firma Tehnodomus. Valoarea contractului este de 25,4 de milioane de lei fără TVA, potrivit autorităţilor, termenul de execuţie fiind de 23 de luni.
Citiți principiile noastre de moderare aici!