De-a lungul anilor, Sala „Constantin Jude” a găzduit fel de fel de evenimente: de la antrenamente ale echipelor sportive din oraș până la meciuri, concerte sau lansări de candidaturi politice. Iar în ultimii șase ani toate s-au întâmplat fără autorizație de securitate la incendiu. Clădirea a fost construită acum mai bine de 50 de ani și din 2015 nu mai are aviz ISU. Atunci s-au făcut câteva modificări pe partea opusă a tribunei mari.
Conform legii, primăria trebuie să obțină reautorizarea întregii clădiri pentru siguranța la incendii. S-a ajuns în sfârșit la faza de documentație, pe care consilierii locali sunt puși să o aprobe cât mai rapid. Faza DALI a fost pregătită de SC Paul Consulting SSM-SU SRL, în baza unui contract de aproximativ 86.000 de lei încheiat în cursul anului trecut.
„Intervențiile propuse nu presupun modificări majore asupra clădirii, plastica arhitecturală și funcționalul fiind păstrate în totalitate. Singura modificare adusă arhitecturii vizează crearea unei căi de evacuare suplimentare, pe fațada laterală dreapta. Astfel, se va monta o ușă cu dimensiunea de 2,20 x 2,10m, cu bare de siguranță, ceea ce presupune și realizarea unei alei pavate cu beton. Accesele existente și natura lor se păstrează intacte, conform celor menționate anterior”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Ce fel de lucrări se fac
E nevoie de mai multe lucrări pentru ca pompierii să emită autorizația de securitate la incendiu: închiderea geamurilor din zona postului de transformare, scoaterea glazvandului geamurilor din spațiile destinate profesorilor; adăugarea unei căi de acces pentru asigurarea posibilității de evacuare de pe fațada laterală dreaptă; schimbarea ușilor existente cu uși cu bară de siguranță, corespunzătoare situațiilor de urgență; termoprotecție aplicată structurii metalice de susținere a acoperișului pentru rezistență de 45’, mai scrie în documentație.
Urmează să fie adăugate și două rampe betonate și o platformă elevatoare pentru persoanele în scaune cu rotile. Tot pentru persoanele cu dizabilități va fi amenajat și un grup sanitar. În zona în care s-au făcut lucrări în 2016 vor fi construiți pereți de cărămidă, în anumite puncte. Va fi rezolvată totodată și problema hidranților interiori, „cu două jeturi simultane pentru acoperirea suprafeței totale a spațiului”. Va fi prevăzut un rezervor de apă de 20 mc și vor fi incluse șase ventilatoare centrifugale cu rezistență la foc de minimum două ore la 400 grade Celsius.
Grilele de la intrare vor fi înlocuite cu turnicheți și garduri mobile și vor fi făcute lucrări și pe partea de iluminat.
Indicatorii tehnico-economici spun că este nevoie de puțin peste jumătate de milion de euro pentru lucrările necesare. Mai exact, 2,685 milioane de lei cu tot cu TVA, din care 1,9 milioane de lei pentru construcții și montaj.
Articole pe aceeași temă:
Trimite articolul
Xar putea sa functioneze ca un centru de vaccinare anti covid
Nu mai e sala C. Jude ?