Primarul Nicolae Robu s-a deplasat în zona Odobescu, însoţit de şeful Direcţiei de Urbanism, Sorin Ciurariu, şi de mai mulţi poliţişti locali, pentru a vedea cum se prezintă situaţia pe strada Romulus nr. 11. Asta, după ce edilul spune că a fost sesizat de o femeie, pe Facebook, că au loc lucrări suspecte la palatul fostului bulibaşă Mihai Nicolae.
Muncitorii erau căţăraţi pe turnuleţe când a ajuns Robu acolo şi s-au ascuns imediat în interiorul imobilului…
Primarul a afirmat că se execută lucrări neautorizate la turnuleţe, că proprietarii au primit deja o amendă de 5.000 de lei şi s-a dispus sistarea lucrărilor în acest caz. Cum faţada era plină de schele şi încă se lucra, Robu a anunţat că va pune Poliţia Locală să stea de pază acolo, să supravegheze palatul.
„O să punem pază permanentă aici. Este nepermis ca cineva să efectueze lucrări fără autorizație. Acești cetățeni sfidează pur și simplu legea. Istoria este următoarea: am primit o sesizare de la cineva că a văzut pe o clădire schele și că se profilează să se realizeze niște turnulețe. Eu nu tolerez să se mai construiască turnulețe sau case cu turnulețe în Timișoara. Am comunicat imediat Poliției Locale, care a descins la fața locului și a constatat că într-adevăr se efectuează lucrări fără autorizație. Există doar un certificat de urbanism eliberat pentru punerea în siguranță a clădirii sau pentru aducerea ei la forma inițială, pentru că au început cu multă vreme în urmă lucrări. Poliția a aplicat o amendă de 5.000 de lei și a stabilit că lucrările trebuie sistate și clădirea adusă la formă de dinaintea începerii lucrărilor. Când am ajuns noi aici, muncitorii erau pe schele, lucrau chiar la turnulețe…”, a explicat primarul, ameninţând cu amenzi peste amenzi.
Între timp, la faţa locului şi-a făcut apariţia şi proprietarul, Florin Rădulescu, ginerele lui Benga, însoţit de mai multe rude. Omul l-a contrazis pe primar în privinţa turnuleţelor, explicând că palatul are turnuleţe de prin anii ‘90, iar acestea au fost ridicate cu autorizaţie de la primărie. A afirmat că se fac de fapt lucrări de renovare. E drept, fără autorizaţie de construire, Rădulescu afirmând că are un aviz de la Monumente, imobilul fiind situat într-o zonă de protecţie, și că… n-a știut că-i trebuie și autorizație.
„În loc să stopați lucrările în urma amenzii pe care ați primit-o, dumneavoastră continuați. Ați auzit că în Timișoara sunt niște reguli urbanistice? Nu vă puteți bate joc de orașul acesta umplându-l de turnulețe! Ce faceți acum este fără autorizație!”, i-a spus Robu.
„Turnulețele astea există din anii 90, cu autorizație. O dovedesc!”, a replicat Rădulescu.
„Trebuie să vadă o țara întreagă că nu vă lăsăm, cum v-au lăsat alții, să vă bateți joc de acest oraș! Dumneavoastră și alții v-ați bătut joc, umplându-l de kitsch, de turnulețe și alte bazaconii”, a continuat edilul-şef.
„În mod politicos vă rog să vorbim frumos. Ceea ce vedeți există din anii 90, cu autorizație. Acum se face o renovare. Într-adevăr, îmi asum toată responsabilitatea dacă s-a făcut o greșeală. Sunt în procedura de a regulariza problema (…) Casa se pune acum în siguranță ca să nu plouă în ea. Am avut aviz favorabil de la Monumente pentru lucrări. Iar când am luat țigla jos totul a fost într-o stare extremă de degradare”, i-a explicat Rădulescu, precizând că a şi plătit amenda.
Turnuleţele romilor şi arhitectura oraşului
Proprietarul imobilului a făcut apel la primar să nu-l bage în aceeaşi oală cu alţi conaţionali de-ai săi, pentru că el este de bună-credinţă.
„Eu sunt de etnie romă, sunt mândru de etnia mea. Sunt un om care am 10 ani de școală aici în România. Acum, fie că suntem romi, fie că suntem unguri, nemți sau orice naționalitate, pădure fără uscături nu există. Sunt oameni romi care au greșit, nu sunt nici eu de acord. Dar nu trebuie să puneți în aceeași oală pe toți oamenii. Turnulețele astea sunt făcute în anii 90, avem autorizație pe așa ceva. Mihai Nicolae, zis Benga, care a fost socrul meu, este decedat. El a făcut această clădire, a fost un reprezentant al romilor. Primăria Timișoara apela de multe ori la el când avea probleme cu romii. A fost un om care s-a zbătut pentru o civilizație cu etnia romă (…) Da, s-a făcut o greșeală, dar nu este cu rea-voința, domnule primar. Nu mi-a spus nimeni că trebuie autorizație pentru renovare. Eu îmi asum ceea ce am greșit. Ce să fac acum? Să stau cu casa descoperită să-mi plouă în casă? Pentru că nu iasă în 2-3 zile autorizația. Sunt în curs să obțin aceste acte…”, l-a asigurat Rădulescu pe Robu. Totodată, l-a avertizat că este şi cetăţean francez şi ar putea apela la Ambasada Franţei dacă va fi tratat incorect.
Romii ieşiţi în stradă n-au prea înţeles ce are primarul cu turnuleţele lor, afirmând că turnuleţele au intrat oricum în „arhitectura oraşului”.
„Noi tocmai că vrem să scoatem din arhitectura orașului aceste turnulețe. E adevărat că au intrat în arhitectura orașului, dar vă rugăm să fiți înțelegători și, pentru binele dumneavoastră, să scoateți turnulețele astea din arhitectura orașului. Dacă vreți să fiți priviți cu ochi mai buni de către restul populației Timișoarei, indiferent de etnie, faceți și dumneavoastră niște gesturi: renunțați la aceste lucruri care sunt deranjante”, i-a îndemnat Robu.
Iar proprietarul, Florin Rădulescu, n-a spus nu: „Eu, din punctul meu de vedere, aș vrea să iau turnurile astea jos. Dumneavoastră, în calitate de primar, mă autorizați?”, a întrebat el.
Edilul l-a asigurat de tot sprijinul dacă va urma procedurile legale. „Eu vă garantez că veți avea un tratament de maximă celeritate, viteză maximă”, i-a garantat Robu.
Într-un final, proprietarul a convenit cu primarul să-l primească miercuri în audienţă pentru a lămuri situaţia.
Primarul Nicolae Robu a afirmat că urmează să se verifice dacă pentru turnuleţe s-a dat sau nu autorizaţie de la bun început…
Citiți principiile noastre de moderare aici!