Centura de Sud leagă ieșirea din Timișoara spre Utvin, Sânmihai cu Calea Lugojului, prin Chișoda, Giroc, Moșnița, Ghiroda. Centura este în lungime de aproape 26 de kilometri.
Opt situri arheologice s-au deschis pe centură, iar arheologii au făcut descoperiri în 7 dintre acestea, pe care le-au cercetat deja, iar în aceste zile fac cercetări la ultimul sit de pe șantierul centurii, cel cu numărul 2.
Lucrările din săptămâna care a trecut au fost concentrate în zona Utvin.
„Lucrările la varianta de ocolire Timișoara Sud au fost concentrate, săptămâna aceasta în zona Utvin, și s-a accelerat partea de structuri la podețe pentru a pregăti terenul necesar umpluturilor cu balast. Decopertări de strat vegetal, drenaje, compactări, săpături la piloții turnați, lucrări la podețe, stabilizări de maluri sunt doar câteva din lucrările realizate pe sector între km 0 și km 5. La capătul celălalt al viitoarei centuri, spre Ghiroda, s-au realizat compactări de teren stabilizat cu dorosol și se continuă decopertarea stratului vegetal. Umpluturi cu pământ s-au mai executat în zona localității Moșnița Nouă, unde s-au realizat nivelări la cota stratului de formă. La ultimul sit cercetat, munca arheologilor a început să scoată la iveală alte descoperiri”, transmit reprezentanții DRDP Timișoara.
De proiect și execuția centurii de Sud se ocupă firma Tirrena Scavi Spa. Valoarea contractului depășește 60 de milioane de euro, iar lucrările trebuie să fie gata în 24 de luni (lucrările au început în 25 martie 2020).
După ce va fi gata și centura de Sud mai rămâne de realizat tronsonul dintre ieșirea spre Utvin și Calea Aradului, prin Săcălaz. Odată construită, centura de Sud a orașului va avea o garanție de zece ani.
Citiți principiile noastre de moderare aici!