Tinerii arhitecți din asociația LOCUS, care derulează Herculane Project, au reușit, cu ajutorul donațiilor voastre, să pună în siguranță unele elemente ale Băilor Neptun din Herculane. Mai au de lucru și voi îi puteți sprijini în continuare prin donații.
„Am intervenit în 12 zone la nivelul învelitorii, am igienizat clădirea – 220 mc de moloz și gunoi au fost eliminați din interior (+70 camionete), am protejat fântâna de majolică, am blocat accesele în clădire, am sprijinit două șarpante și patru planșee, am curățat terasele exterioare și acoperișul de vegetație, mușchi și moloz, toate elementele constructive și ornamentale aflate în prag de colaps, reprezentând un pericol public au fost depozitate în interiorul clădirii, iar toate elementele deja prăbușite au fost paletate și depozitate la interior. Toate aceste lucrări sunt reversibile și temporare, și au ca scop stoparea degradărilor produse prin infiltrații ale apei meteorice, prin prăbușiri ale elementelor instabile și, din păcate, și cele făcute de mâna omului – furt, spargerea elementelor ornamentale. Lucrările executate au fost implementate conform proiectului, din banii donați de dumneavoastră, și anume 58.000 de euro. Mai avem însă mult de muncă. Devizul final al PT-ului a fost de 103.000 de euro, și multe zone, în special la nivelul acoperișului mai au nevoie de intervenții. Mai avem nevoie deci de mulți bani pentru a executa toate propunerile și a pune în siguranță Baia Neptun!”, transmit cei care derulează Herculane Project.
Îi puteți ajuta să finalizeze această intervenție. Puteți dona echivalentul unui bilet la băi – 5 euro, sau alte sume, aici:
https://www.paypal.me/asociatialocus
Cont Asociatia LOCUS, CUI 38615380
RO87BTRLRONCRT0421032702
RO64BTRLEURCRT0421032701
Înainte de a începe lucrările, cei de la asociația LOCUS au dezvoltat un proiect tehnic pentru salvarea acestor băi, au cercetat în cel mai mic detaliu toate cele 62 de încăperi de tratament, au scanat fațada principală și accesul principal cu ajutorul a două firme, au mapat degradări, având un cumul de 265 de planșe de degradări, au documentat detaliile și ornamentele. O parte din casă s-a prăbușit în luna februarie a anului 2019…
Asociația LOCUS, care are sub tutelă inițiativa Herculane Project, a fost înființată de un grup de tineri arhitecți în anul 2017, având ca scop salvarea și promovarea patrimoniului României.
Trimite articolul
XO ruină care seamănă cu primaru Robu.
Herculane pus în genunchi de marele profesor Ilie Cristescu, un looser.
O alocare bugetara a Guvernului in regim de urgenta si o interventie prompta a Ministerului Turismului e indiscutabila in cazul de fata.
Cea mai notorie statiune balneara de la noi era firesc sa beneficieze de investitii masive in infrastructura de acces si conectivitate, reabilitarea patrimoniului istoric, al promenadelor si al zonelor de loisir si relaxare, un complex geo-termal tip Aqualand, facilitati fiscale acordate investitorilor hotelieri si din domeniul HoReCa s.a.m.d
Capusarea guvernantelor PSD si grupurile de interese au dus la decadenta diamantului balnear al Romaniei si al Imperiului Roman.
Nazuiesc speranta ca lucrurile se vor indrepta si vor intra pe fagasul normal.
Cine este proprietarul cladirii? Cine beneficiaza?
Orice țară din Europa s-ar linge pe degete dacă ar avea așa ceva dar în România ne batem pur și simplu joc și suntem mult prea proști să valorificăm asemenea clădiri!!!!!
sigur, bagati aici bani, sa nu se faca nimic, si sa se scalde niste unii in ei.
Foarte frumos ca se vrea a se face, dar:
Acuma numai cateva intrebari! Cine e propriettarul cladirii? De ce proprietarul nu face singur? A cerut proprietarul sa i se faca pe gratis? Daca nu poate ca nu are mijloace, sa vanda cladirea, ca valoreaza precis cateva milioane de euro. Si daca nu vrea, este cladire de patrimoniu, monument istoric, deci sa o preia statul, dupa cateva somatii, bineinteles despagubindu-l pe proprietar.
Nu se poate ca sa avem cladiri de patrimoniu, care sa ramana in paragina ca nu vrea proprietarul sa le intretina si/sau sa apelam la colecte publice pentru a le renova si dupa aia sa vina proprietarul si sa zice, Bine merci.
Sigur ca prin alte tari sau poate chiar alte orase din Romania, s-ar putea rezolva. In alte tari precis. Sa i se impute lucrarile execizate si daca nu are mijloace, i se pune sechestru pe cladire. Este simplu! Asa se face oriunde.
In Herculane nu sunt numai Baile Neptun in paragina. Si cele doua pavilioane, Decebal si Traian sunt de zeci de ani in paragina. Au proprietar, dar ala nu vrea sa faca nimica. Nu stiu de ce ne uitam la aceste “bijuterii arhitectonice”, monumente istorice si le lasam in paragina. S-a furat cat s-a putut din ele, balustrazi din fonta ornamentale duse la fier vechi, statui duse la groapa de gunoi, tevi si cate si mai cate. Cresc pomii prin ferestrele sparte,. Candva a venit Udrea cand era ministru al turismului si a promis cat a putut ca face si drege si atata a fost! Nimic nu s-a facut! Cred ca din 92-93 este cladirea inchisa si lasata de izbeliste!
Pacat! De fapt si baile vizavi de biserica catolica sunt tot de zeci de ani inchise si folosite ca groapa de gunoi.Acoperisul este cazut de ani dezile, etc. etc.
Ma doare sufletul cand vad cum arata Herculane. Candva se plimbau impratii pe acolo, aciuma se plimba maidanezii!