Reprezentanţii Primăriei Timişoara spun că nu sunt mulţumiţi de ritmul în care avansează lucrările pe şantierul din centrul istoric al oraşului, dar că la ora actuală proiectul este în grafic şi poate fi finalizat la termen. Nu ne mai raportăm la termenul prezentat iniţial, 29 iulie 2015…
„La ora actuală nu există niciun pericol de a nu finaliza lucrarea la termen, termenul fiind sfârşitul anului 2015. Numai că noi nu dorim să rămânem într-o situaţie limită. Dacă ar exista o mobilizare serioasă, dacă ar exista şi piatră şi muncitori mai mulţi, atunci, după estimările mele, s-ar putea ca până la sfârşitul lui octombrie să fie gata tot. Nu sunt foarte optimist că va fi, dar până la sfârşitul anului va fi!”, crede primarul Nicolae Robu.
Lucrările au avansat în Piaţa Unirii, dar în cazul celorlalte străzi cuprinse în proiect sunt în continuare probleme cu aprovizionarea cu piatră. Iar oficialii primăriei susţin că problema nu este legată de faptul că nu ar fi plătiţi furnizorii, aşa cum ne-a fost sesizat în trecut.
„În Piaţa Unirii suntem în grafic, nu avem nicio problemă. Partea dinspre Dom va fi gata după aprecierea mea în trei săptămâni şi rămâne atunci doar latura de nord a pieţei şi sigur partea dinspre vest. Problema este că nu e piatră nici acum pentru strada Mercy (…), nu s-a mai făcut niciun progres de multă vreme. A venit acum piatră, piatră mare pentru Eugeniu de Savoya, dar din păcate nu există şi piatră mică, să se poată merge în paralel pe tot frontul… Nu dau furnizorii, nu dau în ritmul în care vrem noi. A fost un moment în care Romprestul (n.r. – firma executantă) avea şi conturile blocate, în care într-adevăr nu s-au făcut plăţi. Între timp a dispărut acea problemă, primăria a plătit sume importante către Romprest şi Romprest la rândul său a plătit către furnizori, ca dovadă a şi venit piatră, dar nu a venit toată, sau nu a venit de toate tipurile. Pe Lucian Blaga, spre exemplu, s-a pavat, acolo cu piatră cubică, şi a rămas nepavată partea centrală, este exact situaţia opusă celei de pe Savoya. Se lucrează şi în zona Piaţa Sf. Gheorghe”, a mai explicat Robu.
Reprezentanţii municipalităţii văd şi ei ceea ce văd şi timişorenii, că sunt puţini oameni pe şantier la volumul de lucrări existent. Luna trecută primarul spunea că pietrarii, aduşi de prin Maramureş şi Moldova, au plecat la fân, dar Robu a explicat zilele trecute că meşterii s-au întors. Doar că plecarea… se face prin rotaţie.
„În permanenţă sunt cel puţin 15 muncitori în Piaţa Unirii, dar este foarte puţin, ar trebui să fie cel puţin 30…”, afirmă edilul.
Ce spun reprezentanţii Romprest?
„Că nu îi pot aduce, că e perioada şi cu alte munci şi prin rotaţie ei se mai duc, după cum cer gospodăriile lor, să mai facă şi alte treburi. S-au întors cei care au fost la fân, chiar am vorbit cu unii care au fost, spun că şi-au făcut treaba acasă şi că au venit şi aici. Ei nu pot trăi numai din asta pentru că veniturile obţinute în perioada cât se pot face astfel de munci, spun ei, nu le sunt suficiente să trăiască tot anul. Şi atunci, au acasă gospodării şi mai fug de la munca asta de pietruit, să se ocupe de gospodării, astfel încât în timpul sezonului rece să poată avea venituri din propriile gospodării”, a mai explicat Robu.
Aşa avansează lucrările de reabilitare a centrului istoric al Timişoarei, un proiect de aproape 15 milioane de euro.
Oficialii municipalităţii spun însă că nu este problema lor, ci a executantului, care până la urmă trebuie să finalizeze proiectul la termen.
„Asta este situaţia, nu e problema noastră, a municipalităţii, este problema firmei Romprest. Eu pun presiune pe Romprest (…), pentru că nu-mi place această abordare în care totul e şantier deodată. Când s-a ajuns la pavaj ar fi fost normal să existe concentrare pe câte o stradă şi să fie făcută da capo al fine”, crede edilul-şef.
Întrebat dacă a fost totuşi respectat graficul de lucrări pe acest proiect şi dacă se pune problema ca firma executantă să fie penalizată, Robu a explicat că graficul este orientativ…
„Nu se pot acorda penalizări pentru desfăşurarea de pe parcurs, penalizările se pot acorda numai în funcţie de termenul final. Un grafic de lucrări există prezentat aşa, pentru monitorizarea desfăşurării lucrărilor, dar angajamentul ferm din licitaţie este numai cu referire la termenul final”, susţine primarul.
În ceea ce priveşte punerea în valoare a vestigiilor arheologice descoperite în Cetate, lucrările ar urma să înceapă de-abia peste 2 luni. În acest caz, primarul Nicolae Robu se bazează pe „un gentleman s agreement”, afirmând că executanţii i-au promis mobilizare maximă, astfel încât să termine lucrările mai devreme.
Alte articole pe aceeași temă:
De ce nu se lucreaza pe santierul din centrul istoric al Timisoarei? Pietrarii au plecat… la fan!
Santierul din centrul Timisoarei va fi gata… pana in 2016. Ce motive se invoca pentru intarzieri?
Citiți principiile noastre de moderare aici!