Conacul Mocioni ar fi trebuit să fie reabilitat până la finalul acestei luni, dar lucrările sunt finalizate doar la puțin peste 75%. În aceste condiții, Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, spune că se vor cere penalități constructorului. Șantierul, totuși, ar trebui închis până la finalul anului.
„În momentul de față, din contractul de lucrări pe care îl avem încheiat cu executantul au fost realizate 75 % dintre lucrările planificate. (…) Mă aștept ca executantul să grăbească ritmul lucrărilor, să fie penalitățile cât mai mici, fiindcă după 30 aprilie intrăm, conform clauzelor contractuale, în partea de penalități și să finalizăm până la sfârșitul anului întreg proiectul, așa cum ne-am angajat în fața partenerilor europeni.
Eu sunt încrezător că lucrurile vor merge bine și că vom reuși să facem din Conacul Mocioni un punct de interes cultural și turistic, nu doar pe harta Timișului, ci pe harta întregii regiunii. (…) Zidurile, mobilierul pe care îl aducem aici sunt doar niște accesorii pe care le folosim pentru a reintegra în comunitate acest simbol pentru Foeni”, a declarat Alin Nica.
De lucrările de aproape 3,5 milioane de euro se ocupă asocierea T.T.&CO SOLARIA GRUP SRL (lider) – EURAS SRL – GRAPHIC SPACE SRL. Liderul acestei asocieri este firma pe care Primăria Timișoara o trecuse pe „lista neagră” nu demult. Municipalitatea vrea, de altfel, să și încheie prematur înțelegerea pentru lucrările de la Școala Generală nr. 30, cele de care se ocupă același constructor.
Întârzierile ar fi pricinuite de degradarea conacului
Pe partea de lucrări, din ce a mai spus Alin Nica, după finalizarea celor de al instalațiile electrice, ar mai fi de făcut tencuielile exterioare, partea de instalații sanitare și amenajările peisagistice din exterior. Tot el a mai spus că, din cauza unor descoperiri arheologice și a unor elemente arhitecturale necunoscute anterior, a trebuit prelungit termenul inițial.
Și așa, constructorul se plânge și din alte două motive: intervențiile structurale necesare și degradare.
„Foarte mult de lucru și de desfăcut și refăcut. Cele mai dificile intervenții au fost intervențiile structurale, pentru că, dacă ne întoarcem în timp, anul trecut în februarie vă spuneam că dorim să terminăm înainte de 30.04., dar, din păcate, intervențiile structurale și degradarea la care a fost supus acest conac ne-au făcut să fim astăzi în această situație și să fim nevoiți să prelungim termenul. Sunt 10 dispoziții de șantier, dacă le înmulțim fiecare cu aproximativ o lună, nu ar trebui să terminăm nici la anul.
Avem un ritm mult mai accelerat decât ar fi normal, pentru că ne dorim să finalizăm acest proiect în termen (finalul anului – n.r.) (…) Încercăm să terminăm înainte de finalul anului, pentru că nu ne permitem să ajungem la sfârșitul anului și șantierul să nu fie gata.
În altă ordine de idei, dacă noi facem amenajarea exterioară și noi plantăm tot felul de plante în decembrie cred că nu mai are rost. Undeva în luna septembrie șantierul trebuie să fie gata”, a spus și Răzvan Indru, din partea Solaria.
Proiect cu finanțare islandeză, cu parte artistică integrată
Proiectul de reabilitare a conacului este finanțat din Granturile SEE 2014 – 2021 – oferite de Norvegia, Islanda și Liechtenstein –, ca urmare a includerii conacului pe lista de rezervă a programului RO-CULTURA în 2020.
Finanțarea din aceste granturi reprezintă 85% din valoarea finanțării nerambursabile, adică undeva la 8,1 milioane de lei, restul de 15% – aproximativ 1,4 milioane de lei – nerambursabili venind de la bugetul național. O bună parte din aceste fonduri a fost oferită pentru latura artistică a proiectului.
„Lucrăm împreună la acest proiect incredibil de ambițios, această revitalizare spectaculoasă a conacului, cu ramificații care se îndreaptă spre comunitate, atât prin artă, cât și prin educare. Ca partener, noi, Islanda, am avut plăcerea de a putea facilita accesul comunității artistice din Islanda la acest spațiu. Cu această ocazie, le mulțumim foarte mult și oamenilor din Foeni care i-au primit cu brațele deschise”, a spus, printre altele, Andrea Kasper, reprezentând firma islandeză North Consulting.
Acțiunile culturale prevăzute în proiect au fost deja finalizate. Poate cea mai importantă, menționată și Kasper, a fost cea prin care artiști islandezi au venit la Foeni pentru un schimb de experiență. Recent, în cadrul Balului Mocioni organizat de CJT au fost amintite și expozițiile și rezidențele artistice cuprinse în cadrul proiectului.
Consiliul Județean Timiș este promotorul „Reabilitarea, refuncționalizarea și revitalizarea Conacului Mocioni din Foeni, Județul Timiș”, în parteneriat cu Institutul Intercultural Timișoara și North Consulting ehf. din Islanda.
Citiți principiile noastre de moderare aici!