Din această săptămână societatea care se ocupă de reabilitarea centrului istoric ar trebui să se apuce serios de lucrări. Ceea ce ar trebui să modifice pe termen lung situaţia închirierilor de spaţii comerciale din zona centrală. Aceasta va crea oportunităţi pentru fiecare dintre cele două părţi implicate în contract. Pe de o parte, firma care închiriază va beneficia pe termen mai scurt de un preţ mai bun, pe de altă parte, firma care dă spațiul în chirie va trebui să gândească pe termen lung, aceasta având în vedere că, după terminarea lucrărilor şi transformarea unor străzi în pietonale, cererea va creşte, deci şi chiria primită va fi mai mare.
Potrivit unei analize realizate de unul dintre principalele portaluri din domeniul imobiliar de pe piaţă, un proprietar de business poate beneficia de o chirie mai mică de 10 euro pe metru pătrat în centrul oricărui mare oraș al țării. Tarifele diferă în funcție de localizarea exactă și suprafața fiecărui spațiu. Bucureștiul rămâne în continuare cea mai scumpă locaţie, cu chirii chiar și la peste 80 de euro pe metru pătrat pe lună.
În celelalte mari orașe ale țării, chiriile minime solicitate pentru spațiile comerciale din zonele centrale se situează sub 10 euro pe metru pătrat pe lună. În orașul de pe Bega, în apropiere de Parcul Central Timișoara, o suprafață de 90 de metri pătrați utili, situată la demisolul unei vile, poate fi închiriată cu 850 de euro pe lună, respectiv circa 9,44 de euro pe metru pătrat pe lună. Imobilul este amenajat și complet dotat pentru destinația de cafenea.
Dacă în zona centrală nu este de aşteptat o modificare semnificativă a chiriilor, în ceea ce priveşte centrul istoric, aici ar urma să apară, teoretic, o serie de modificări. „În Timişoara există o serie de particularităţi. În primul rând sunt lucrările care încep în centrul istoric, aceasta va afecta în mod sigur vadul comercial. Pentru proprietari aceasta ar trebui să însemne o scădere a chiriei cerute, nu cred că vor avea ce să facă. O altă caracteristică a zonei este existenţa unor străzi principale şi a celor secundare. E clar că cele secundare nu atrag un trafic pietonal atât de mare”, ne-a declarat Daniel Crainic, reprezentantul portalului imobiliar.
Ce inseamnă apariţia acestor lucrări ample pentru părţile aflate în contract? „Pentru proprietarii de afaceri care doresc să deschidă o cafenea sau un restaurant în această zonă, va însemna o chirie mai mică, pentru proprietarul spaţiului aceasta ar putea însemna o afacere pe termen lung, o oportunitate de investiţii. Ei trebuie să se gândească bine, după terminarea reabilitării chiriile vor exploda în această zonă. Dar vorbim de o perioadă de cel puţin trei ani, apreciez eu”, ne-a mai declarat Daniel Crainic.
Citiți principiile noastre de moderare aici!