Ridicarea ultimei clădiri dintr-un ansamblu de birouri în Piaţa 700 din Timişoara a scos la lumina zilei, după câteva sute de ani în care a fost acoperită de dezvoltarea oraşului, o lucrare hidrotehnică extrem de bine pusă la punct şi, mai important, extrem de bine păstrată, realizată cu mulţi ani în urmă. Este vorba de stăvilarul care asigura inundarea, în caz de pericol, a şanţului de apărare a vechii cetăţi a Timişoarei.
Acesta a fost scos la iveală atunci când s-a săpat fundaţia viitoarei clădiri.
Dezvoltatorul complexului a decis să „păstreze” stăvilarul, mai precis să îl relocheze câteva zeci de metri, într-o nouă piaţetă, creată pentru a închide ansamblul de birouri.
Aşadar, stăvilarul a fost „demontat” bucată cu bucată, piesele componente supuse unui tratament de specialitate pentru reabilitare, iar în această toamnă s-a început remontarea complexului hidrothenic în noua locaţie, în piaţeta publică.
Lucrările sunt în curs, acolo lucrează o firmă de specialitate, împreună cu specialişti români şi străini. Deja se poate vedea forma stăvilarului în noua locaţie, acesta prinde contur.
În mod normal, ansamblul arheologic ar trebui finalizat în primăvara lui 2015. La noua locaţie au fost folosite exclusiv piese din ansamblul situat în locaţia originală, au fost montate grinzile din lemn existente iniţial, mai mult va fi realizat şi un luciu de apă.
Valoarea lucrărilor este estimată la peste 600.000 de euro, fiind suportată integral de dezvoltatorul complexului de birouri din zonă. Accesul publicului în noua piaţetă va fi gratuit, în jurul ansamblului hidrotehnic-arehologic urmând să fie amplasate şi mai multe panouri care vor prezenta date atât despre stăvilar, dar şi despre istoria cetăţii, în general.
Alte articole pe aceeași temă:
Au inceput lucrarile de mutare a stavilarului si ecluzei vechii cetati a Timisoarei, din Piata 700
Au demarat lucrarile de reconstructie a vechiului stavilar al cetatii Timisoarei
Citiți principiile noastre de moderare aici!