„Amintiri necesare” a însemnat 12 expoziții desfășurate pe parcursul a 12 luni, care au avut ca protagoniști plasticieni esențiali pentru existența artistică a urbei, plecați dintre noi.
Demarat în luna februarie 2023, proiectul „Amintiri necesare” se încheie la începutul lui 2024 cu o întâlnire specială: o expoziție purtând semnătura lui Viorel Toma.
Intitulată „Lumină și inspirație”, expoziția ajunge în fața publicului în săptămâna în care maestrul Viorel Toma ar fi împlinit 80 de ani. Vernisajul va avea loc joi, 18 ianuarie, de la ora 18, în Galeria Pygmalion a Casei Artelor.
Despre lucrările expuse, despre importanța creației lui Viorel Toma pentru arta din urbe și nu numai, dar și despre amintirile care se impun a fi necesare pentru păstrarea memoriei unui artist de anvergură, va vorbi, la vernisaj, conf.univ.dr. Gabriel Kelemen, critic de artă. Lucrările vor sta pe simeze până în 29 februarie.
Viorel Toma s-a născut în 15 ianuarie 1944 la Lugoj. Studiile liceale le-a absolvit, în anul 1963, la Liceul de Muzică și Arte Plastice din Timişoara, fiind elev al maestrului Iulius Podlipny. A urmat cursurile Institutului de Arte Plastice „Ioan Andreescu” din Cluj-Napoca, pe care l-a absolvit în anul 1969.
Din 1975, pictorul Viorel Toma devine membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, pentru ca începând 1994 să activeze, mai bine de două decenii, ca profesor la Facultatea de Arte și Design din Timișoara. Creația sa artistică este una amplă și remarcabilă. Parcursul său creativ consemnează numeroase expoziții personale și de grup în țară și străinătate (Ungaria, Polonia, Austria, Italia, Olanda etc), dar și premii importante. Marele premiu la expoziția de Artă Creștină, Budapesta (1995), Premiul U.A.P., secțiunea pictură (2005) sau titlul Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, sunt doar câteva dintre distincțiile care-l plasează pe Viorel Toma în galeria numelor importante ale artei românești.
Viorel Toma a murit în luna martie 2021.
Citiți principiile noastre de moderare aici!