Procurorii DIICOT spun că liderul rețelei infracționale, Grațian Ioan Pinter, stabilise conexiuni cu lucrători din cadrul IPJ Timiș. Aceștia din urmă îl ajutau cu informații pe care Pinter ulterior le folosea la spargeri.
„De asemenea, din investigațiile efectuate a rezultat că inculpatul Pinter Grațian Ioan a stabilit, de-a lungul timpului, diferite contacte cu anumiți lucrători de poliție din cadrul I.P.J. Timiș, pe care și i-a fidelizat în timp, prin oferirea de bani și alte bunuri, cu scopul de a putea obține, prin intermediul acestora, diferite informații de care avea nevoie în activitatea infracțională, fie din bazele de date ale poliției, fie referitoare la posibile anchete penale care îl vizează. Ca urmare a cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit că inculpatul Pinter Grațian Ioan a acţionat cu premeditare, în vederea culegerii de informații și pregătirii acțiunilor de pătrundere prin efracție în anumite imobile, cu scopul însușirii unor sume de bani sau alte valori, despre care avea indicii că s-ar afla în respectivele imobile. Astfel, inculpatul a apelat, în prealabil, la sursele sale din rândul lucrătorilor de poliție, pentru a verifica în bazele de date informatizate, detaliile legate de identitatea și domiciliul persoanei vizate. Ulterior, membrii grupului infracţional care acţionau sub coordonarea inculpatului Pinter Grațian Ioan filau locația ţintă, pentru a identifica vulnerabilitățile și a stabili care ar fi modalitățile cele mai eficiente de pătrundere, inclusiv prin achiziția prealabilă de unelte speciale pentru forțarea ușilor de acces. Când toate aceste detalii erau stabilite, membrii grupului acționau foarte bine organizați, utilizând autoturisme închiriate sau cu numere de înmatriculare schimbate, cagule, mănuși și alte mijloace de disimulare, respectiv unelte special adaptate pentru pătrunderea prin efracție”, transmit procurorii DIICOT.
Spărgătorii au fost reținuți miercuri de anchetatori, în flagrant.
„La data de 06.12.2017, inculpaţii Muller Erwin Alin și Buta Cristian Gabriel s-au deplasat la locuinţa unei persoane vătămate, complet mascați, purtând cagule, hanorace cu glugă şi mănuși unde au forțat mai întâi ușa de acces din spatele blocului, cu un levier. După forțarea ușii de la imobil, inculpații au revenit la autoturismul cu care se deplasaseră, unde au lăsat levierul și au luat alte scule folosite la pătrunderea prin efracție. Între timp, inculpatul Pinter Grațian Ioan asigura locul faptei, păstrând legătura cu cei doi membri ai grupului, prin intermediul unor stații de emisie-recepție. Inculpații au revenit apoi la imobil, unde au forțat ușa de acces în apartamentul persoanei vătămate, după pătrunderea în apartament procedându-se la constatarea infracțiunii flagrante. Ulterior, la percheziția efectuată asupra autoturismului folosit de către inculpați au fost depistate mai multe bunuri folosite în activitatea infracțională – cagule, unelte folosite la efracție etc”, se arată într-un comunicat al DIICOT – Structura Centrală.
Cei trei suspecți urmează să fie prezentați magistraților cu propunere de arestare preventivă.
UPDATE. Cei de la IPJ Timiș susțin că nu au fost anunțați până în acest moment despre implicarea unor angajați ai inspectoratului în ancheta DIICOT
„Până în acest moment nu am fost informați cu privire la faptul că polițiști din cadrul inspectoratului au o calitate procesuală în acest dosar sau în dosarul despre care faceți referire. În momentul în care vom primi o informare în acest sens vom dispune măsuri în conformitate cu legea 360/2002 privind statutul polițistului”, transmit reprezentanții IPJ TImiș.
Citiți principiile noastre de moderare aici!