Vasile Stoica a ajuns la Capul Nord, cel mai nordic punct al Europei Continentale. A înfruntat vânt, ploaie, hrănindu-se uneori cu corcoduşe sau porumb crud. A străbătut într-un cărucior cu rotile Ungaria, Slovacia, Polonia, Belarus, Lituania, Finlanda şi Norvegia. O parte din zona nordică a Norvegiei a fost nevoit să o parcurgă cu autocarul. A recurs la această modalitate de deplasare fiindcă trebuia să treacă prin trei tunele foarte lungi şi înguste, iar traversarea acestora cu căruciorul ar fi fost foarte riscantă. Capul Nord este situat la circa 2.100 de kilometri de Polul Nord şi la 520 de kilometri de Cercul polar. A fost întâmpinat la Consiliul judeţean Timiş, luni dimineaţă, de preşedintele Titu Bojin şi vicepreşedintele Călin Dobra. De altfel, instituţia judeţeană a şi finanţat călătoria acestuia. „Este un om deosebit. Unii l-au sprijinit, unii mai puţin, aşa cum este viaţa. Mă bucur că s-a întors cu bine acasă. Cred că este un gest extraordinar să faci o asemenea călătorie. A reuşit să-şi depăşească toate condiţiile. Mă bucur că a ajuns acasă, că e sănătos şi o să-l sprijinim în continuare. E o situaţie care ne-a făcut cinste, am fost reprezentaţi la nivel de judeţ, de România”, a spus Titu Bojin, preşedinte CJ Timiş.
Lugojeanul a avut şi peripeţii. I-a fost furat handbike-ul (mijlocul său de deplasare, în valoare de 2.000 de euro), în Suedia, de un român. Poliţia l-a recuperat însă, în trei ore. „În Suedia mi s-a furat handbike-ul de către un român, la Stokholm. Am sunat poliţia şi în trei ore l-au găsit. Un român din Vaslui mi-a furat bicicleta”.
„A fost mai greu decât celelalte trasee, dar asta din punct de vedere financiar. Finlanda şi Suedia au fost foarte greu de trecut, m-am săturat de păduri, lacuri. Am dormit de multe ori prin păduri. Mă bucur că am reuşit, am ajuns cu bine, după 8.300 de kilometri. Din cauză că nu au fost suficienţi bani, am renunţat la Anglia, Belgia, Olanda. În Finlanda m-am întîlnit cu un tânăr în cărucior. M-a impresionat. Am stat două zile la el, a fost foarte prietenos. În Suedia am întâlnit altă persoană în fotoliu rulant, am stat două zile la ei, m-au ajutat să-mi repar bicicleta. Am întâlnit şi… alte persoane. Au fost patru zile în care a plouat, nopţile pe care le-am dormit în parcuri şi nopţile pe care le-am petrecut în fotoliu, dând la pedale, au fost cel mai grele. 398 de kilometri am făcut într-o zi, o noapte şi-o zi”, spune lugojeanul. Probabil că va mai fi şi un alt turneu, crede Stoica. „Aş dori să mai merg şi la cel mai sudic punct al Europei şi în America de Sud, care nu am văzut-o, în funcţie de bani, de sponsori”.
Vasile Stoica a început să practice sportul în anul 1992, când, în urma unei vizite în Franţa, a văzut că şi persoanele cu handicap locomotor pot duce o viaţă de sportiv, iar în 1993, ca semn de recunoştinţă că francezii l-au învăţat să preţuiască viaţa într-un mod deosebit, a efectuat o călătorie solitară, în cărucior, până la Paris, străbătând 3.400 de kilometri în 40 de zile. Vasile Stoica a făcut Turul Europei (în 1995), apoi Turul lumii (1998-1999), iar în octombrie 2001 a intrat în Cartea Recordurilor, după ce a parcurs în căruciorul cu rotile 132 de kilometri în 24 de ore. În 2003, a străbătut 3.800 de kilometri, în 66 de zile, pe „Route 66” care uneşte Los Angeles de Chicago. În 2006 a parcurs 7.375 de kilometri, de la Bucureşti până la Cabo Finisterre – cel mai vestic punct al Spaniei, apoi până la Dusseldorf, în Germania. Lugojeanul Vasile Stoica este primul român care s-a aventurat prin lume într-un scaun cu rotile acţionat manual şi primul lugojean care a intrat în celebra Carte a Recordurilor – Guinness Book.
Călătoria a costat în jur de 6.000 de euro. „Acum, puţină odihnă şi la serviciu. Bojin m-a susținut financiar, personal şi din partea consiliului judeţean”, a spus Vasile Stoica la întoarcerea acasă. Are 43 de ani, este web designer şi director de vânzări şi a văzut multe locuri.
Lugojeanul care a mers in scaun cu rotile pana la Capul Nord lasat fara mijloc de deplasare de un roman
Reactualizat la:
Lugojeanul Vasile Stoica a ajuns la Timişoara, după ce a fost într-o călătorie a curajului până la Capul Nord. Temerarul lugojean a parcurs 8.300 de kilometri într-un scaun cu rotile acţionat manual, până în cel mai nordic punct al Europei Continentale, în Norvegia.
Citiți principiile noastre de moderare aici!