„Sub copaci în sate minuscule sau pe scene dotate cu tehnologii avansate din marile metropole ale lumii; în săli de clasă sau pe câmpuri şi în temple; în mahalale, pieţe ale oraşelor, centre comunitare sau subsoluri din centrele vechi ale oraşelor, oamenii se adună pentru a intra în comuniune cu efemerele lumi teatrale pe care le creăm pentru a ne exprima complexitatea umană, diversitatea, vulnerabilitatea în carne şi oase, prin răsuflare şi voce. Ne adunăm pentru a plânge şi a ne aminti; pentru a râde şi a contempla; pentru a învăţa şi a mărturisi şi a ne imagina. Pentru a ne minuna de dibăcia tehnică şi pentru a întruchipa zei. Pentru a ne recăpăta suflul colectiv în faţa capacităţii noastre de a crea frumuseţe, compasiune, sau monstruozităţi. Venim pentru a căpăta noi energii şi puteri”, a scris regizorul Brett Bailey, în Mesajul Internațional de Ziua Mondială a Teatrului, 27 martie 2014.
Auăleu (str. Arh. Laszlo Szekely nr.1) sărbătorește Ziua Mondială a Teatrului cu o săptămână de spectacole. În 27 martie, dar și în următoarele două seri (28 și 29 martie), de la ora 20, trupa Auăleu joacă “Dragă Elena”, de Ludmila Razumovskaia, o înscenare de Ovidiu Mihăiță.
„Dragă Elena este pentru: corigenţi, repetenţi, exmatriculaţi, restanţieri, blatişti, visători, profesori, miserupişti, răzvrătiţi, marginalizaţi, aiuriţi, neajutoraţi, rătăciţi, săraci, neîndreptăţiţi, simplii mincinoşi, rebeli, inconştienţi, luminaţi, ipocriţi sau demagogi, leneşi, semizei, pofticioşi, orbi, paraziţi, inovatori, păcătoşi şi de asemenea pentru toţi cei neenumeraţi. Este un spectacol cu: minciuni, nedreptăţi, lacrimi, zâmbete false, râsete, alcool, nebunie, dragoste, viol, tineri, vise, ameninţări, subterfugii, implorări, răutăţi, urlete, reproşuri, acuzaţii, scuze, speranţe, amintiri, calomnii, romanţe, opinii, mărturii, colegialităţi, trădări, supărări, îmbufnări, furie, mofturi, glume, dans, suspiciuni, tânguieli, dulcegării, copilării, jocuri, ameţeli, dureri, pasiune, moralitate, acuze, smerenie, blasfemie, sinucideri, foc, flori moarte, vălău, bale, sudoare sau transpiraţie, zorzoane, şoapte, suspine, recompense, comisii, discriminări, cinste, statul drept şi cinstit, convingeri, bufonerii, cretinism, şantaj, coşmar, conştiinţă, măritiş, percheziţii, demisii, pariuri, salvare, instigări, catrafuse, hârtii, ciocolată, sfânta scriptură şi alte substantive care put a viaţă”, explică autorii spectacolului .
Teatrul Național Timișoara joacă în 27 martie două spectacole: în Studio Uțu Strugari, “Actrița”, de Irina Muhametova și Ilia Chlaki, un concept de Sabina Bijan și Corina Dohanici, iar în Sala 2, “A fost odată la Timișoara” un spectacol de Peter Kerek. Ambele reprezentații încep la ora 19. Biletele la spectacolele TNT costă între 20 și 40 de lei.
Teatrul Maghiar din Timișoara celebrează Ziua Mondială a Teatrului cu două spectacole, în două orașe: cu Prah la Timișoara și cu Vremuri de pace la Debrecen. Mesajul de Ziua Teatrului le va fi citit spectatorilor joi, 27 martie 2014, înaintea spectacolului cu piesa “Prah” de Spiró György, montare ajunsă cu acest prilej la cea de-a 50-a reprezentaţie pe scena timișoreană.
„Spectacolul jucat de Dukász Péter şi Szász Enikő a avut premiera în 2011 şi de atunci a fost laureat cu premiul pentru cel mai bun spectacol şi premiul pentru cea mai bună actriţă pentru interpretarea lui Szász Enikő. În această zi de sărbătoare dublă, Teatrul îi aşteptă pe spectatorii şi cu o surpriză în sala Studio de la ora 19″, anunță directorul instituției, actorul Balazs Attila. Spectacolul este tradus în limba română.
Spectacolul “Vremuri de pace”, de Hajdu Szabolcs, producție a Teatrului Maghiar, a fost invitat la cea de-a opta ediţie a festivalului DESZKA din Debrecen și va avea, în 27 martie, două reprezentaţii pe scena Teatrului Csokonai din Debrecen.
De Ziua Mondială a Teatrului, Teatrul Studenţesc Thespis susține premiera spectacolului „137 de elefanţi”, joi, 27 martie, de la ora 20, la Casa de Cultură a Studenților, din Timișoara.
„Un spectacol despre un fragment cvasi-necunoscut din istoria recentă a României: copii nedoriţi, ajunşi în „lagărele” comuniste şi „ajutaţi” să dispară… Decretul nr. 770 din 01/10/1966, Art. 1.: Întreruperea cursului sarcinii este interzisă. Între 1987 şi 1989, la Cighid (jud. Oradea) au murit 137 de copii. Din 1990 până în prezent, numărul lor a scăzut la zero. Povestea „decreţeilor” este considerată unul dintre cele mai mari experimente sociale din istoria omenirii”, explică Adrian Korek, coordonatorul Thespis.
Regia spectacolului este realizată de Moni Karman. Interpretează Janina Suba şi Alex Daniel.
Pentru ziua de 27 martie, Teatrul German are programat un spectacol pentru copii: “Hansel și Gretel”, după Frații Grimm, în regia Simonei Vintilă, de la ora 11. Spectacolul este supratitrat în limba română.
„Şi totuşi, de ce sunt sălile de teatru pline? De ce când e vorba de Romeo și Julieta lumea uită de dureri? De ce când Hamlet se luptă cu minciuna, crima şi destinul publicul parcă-i arată drumul? Nu cumva pentru că în teatru eşti actor şi spectator în acelaşi timp? Nu cumva pentru că în lumea lui întâlneşti alături gânduri mari, iluzii, spaime, bucurii… Ca-n viaţă? Şi în fond ce-i viaţa? Lumea-ntreagă e o scenă, iar oamenii sunt doar actori, spune Shakespeare deschizând uşa căutărilor de sine chiar dacă peste gard războiul celor două roze începuse. Teatrul adevărat este locul unde oamenii se vor întâlni mereu cu ceea ce umanitatea le-a lăsat ca moştenire pentru a înţelege, mai devreme, realitatea”, notează Ion Caramitru, președintele Uniter, în Mesajul Național de Ziua Teatrului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!