Peste 200 de invenţii din cele mai diferite domenii sunt expuse în standurile ediţiei a treia a Salonului de Invenţii şi Inovaţii Traian Vuia Timişoara, care a fost inaugurat miercuri. Până vineri, la Casa Tineretului sunt specialişti din opt ţări care prezintă vizitatorilor o serie de idei novatoare, majoritatea având deja un prototip funcţional, dar şi unele care au fost deja puse în vânzare pe piaţă. Ediţia din acest a a evenimentului este dominată de domeniul agro-alimentar, o treime dintre invenţiile expuse fiind din acest sector.
„În acest moment avem înregistrate peste 200 de invenţii din ţară de la universităţi, cercetători şi inventatori, din opt ţări, pe lângă România, din Serbia, Muntenegru, Austria, Italia, Ungaria, Belarus, Moldova. Sper că acţiunea va fi o reuşită ca şi în cei doi ani precedenţi. Sper să creăm o tradiţie, o istorie cu aceste evenim în zona de vest a ţării Avem invenţii din 17 clase, cele mai multe sunt din clasa agricultură, este vorba de aproximativ 70, de la noi din ţară, dar şi din Republica Moldova. Invenţiile provin şi din IT, mecanică, electronică, mecatronică, alimentaţie publică, energii neconvenţionale, instalaţii, construcţii, transporturi”, a declarat Remi Rădulescu, principalul organizator al Salonului.
Lista proiectelor expuse este una largă, acestea provin din medicină, industria alimentară, diferite instalaţii.
„Avem Institutul Politehnic Bucureşti, cu proteze pentru ortopedie. Avem Institutul Politehnic Timişoara cu o instalaţie electrică de dezinfectare a aerului în cabinete stomatologice. Avem un grup de fete specialiste în alimentaţie, de la Cluj, au venit cu produse comerciale deja, lichior din ghimbir, praline din nuci verzi. Avem Universitatea de Ştiinţe Agricole de la noi din Timişoara cu câteva invenţii, dintre care cea mai importantă este, după părerea mea Cioco Mosc, o ciocolată făcută din zahăr de ştevie pentru bolnavii de diabet. Ungurii au venit cu cinci invenţii de calitate, s-au pregătit non-stop aici”, a mai declarat Rădulescu.
Organizatorul evenimentului spune că principalul scop al acţiunii este popularizarea creaţiilor în rândul oamenilor de afaceri, pentru ca proiectele să devină realitate şi produse comerciale, conform lui Rădulescu: „Noi trebuie să îi aducem pe inventatori în prim plan, să îi facem cunoscuţi, să creăm legături între ei şi antreprenori”
La finalul Salonului va fi decernat şi marele premiu, iar competiţia este acerbă!
„Pentru marele premiu avem zece invenţii în vizor, nu pot deocamdată să mă pronunţ. Avem macheta unui avion, realizată de un ofiţer de armată, avem o instalaţie din domeniul energiei neconvenţionale, o pompă de căldură, din Oradea, dar şi o invenţie a germanilor de la Mahle în domeniul construcţiilor de maşini”, a încheiat Remi Rădulescu.
Vizitatorii sunt aşteptaţi zilnic, de miercuri până vineri, între orele 9 şi 18, accesul fiind gratuit.
Citiți principiile noastre de moderare aici!