S-a discutat mult timp despre introducerea iluminatului public în Parcul Botanic. Cam de patru ani există și studiu de fezabilitate, iar reprezentanții primăriei au reușit în iulie 2020 să pornească și licitația pentru proiectare și execuție. 3,38 milioane de lei cu tot cu TVA este valoarea estimată a contractului. Majoritatea banilor vin de la Uniunea Europeană, după ce proiectul a fost declarat eligibil la începutul anului trecut.
Cinci societăți au fost interesate de contractul de aproape 700.000 de euro, până la data limită de depunere: 17 august 2020. Este vorba despre Cons Electrificarea Instal, Backup Technology, Urbioled, Elba și Elbi Energy Projects cu subcontractantul Ago Proiect Engineering și terțul Elbi Electric & Lighting.
„Investiția presupune realizarea unui sistem de iluminat public de calitate, inteligent, în Parcul Botanic din Timișoara, prin amplasarea unui număr de 219 stâlpi și 219 corpuri de iluminat cu tehnologie LED, precum și implementarea unui sistem de telegestiune, care permite controlul de la distanță”, transmiteau, la semnarea contractului de finanțare, reprezentanții ADR Vest.
Licitația a fost contestată de două ori. Prima dată în octombrie 2020, când Urbioled SRL din Iași a făcut contestație la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor. CNSC a respins „pe fond” acțiunea, în luna noiembrie a anului trecut.
Conform SEAP, în 23 decembrie s-a ajuns la „selecție câștigător”: Urmau atribuirea și semnarea contractului, dar câteva zile mai târziu, în 30 decembrie, a fost depusă o nouă contestație, de către SC Elbi Energy Projects. Alți doi ofertanți, Elba Com și Backup Technology, au prezentat „dovezi” și „concluzii scrise”. Se așteaptă răspunsul CNSC.
Durata contractului: 10 luni
Potrivit celor din primărie, iluminatul din Botanic va fi controlat chiar din centrul de management al traficului și este „un început a ceea ce vom face în termen de concept de smart city”.
Parcul Botanic a rămas singurul din zona centrală fără alei iluminate. Nu a avut niciodată lumină după lăsarea întunericului. Ultimele intervenții acolo s-au făcut în 2016, când au fost refăcute aleile.
Potrivit documentației PMT, termenul de realizare a investiției este de zece luni. Odată ce municipalitatea va avea câștigător la licitație, se va lucra la proiectul tehnic, iar abia apoi va putea fi deschis șantierul. În situația dată, este foarte probabil ca Parcul Botanic să aibă abia din 2022 alei iluminate.
Articole pe aceeași temă:
Cinci firme vor să facă lumină în Parcul Botanic, cu 700.000 de euro
Trimite articolul
XO instaleaza doar ca mai tarziu sa o stinga, asa ca in parcul rozelor?
Si aleile ar trebui completate/ optimizate si pentru cei ce tranziteaza parcul pe axa Calea Aragului – Unirii sau 700.
Dezvoltarea in forta nu a luat in calcul aspectele de utilitate desi semnele necesitatii erau prezente.
Daca se montează aceleasi chinezarii ca in Alpinet, ce dau mai putina lumina decat becul de susbsol, o sa iasă un mare rahat.
Fara lumina in Parcul Botanic, deranjeaza Flora si Fauna
va tine FRITZZ in intuneric…BRAVO…55% DEGEABA
CIND O SA LUMINATI INTRAREA IN TIMISOARA DINSPRE SAG CA ARATA CRUNT SEARA NOAPTEA PARCA INTRII IN CARACAL NU TIMISOARA.
Ceva trebuie facut cat mai rapid pentru ca este sinistru noaptea pe acolo