Conform comunicatului Patriarhiei Române, delegaţia coordonată de PS Varsanufie Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, va ajunge pe Aeroportul Otopeni, cu Lumina Sfântă, sâmbătă în jurul orei 19.00, cu o cursă charter. Din delegaţie mai fac parte Varlaam Ploieşteanul, episcop vicar patriarhal, şi Paisie Teodorescu, consilier patriarhal. Trei avioane de mici dimensiuni vor pleca apoi de pe Otopeni pentru a duce lumina la Timişoara, Cluj-Napoca, Satu Mare şi Suceava. Eparhiile din sudul ţării îşi vor trimite reprezentanţii la Aeroportul Internaţional “Henri Coandă”, la salonul oficial, pentru a primi Lumina Sfântă de la Ierusalim.
La Timişoara, Lumina Sfântă este aşteptată să ajungă între orele 21 şi 22.
„Anul trecut însă, din cauza condiţiilor dificile de zbor, a turbulenţelor, aeronava care a adus Lumina Sfântă a aterizat la Timişoara abia la ora 23,10, cu doar puţină vreme înainte de începerea Slujbei de Înviere”, ne-a spus părintele Cristian Constantin, de la Catedrala Mitropolitană.
Lumina Sfântă va ajunge la Catedrala Mitropolitană şi va fi oferită la slujba de Înviere de la ora 24.00, de către PS Paisie, episcop vicar.
„Lumina de la Ierusalim va fi adusă în toate bisericile din Timişoara şi din Timiş ai căror preoţi vor veni să o preia, sâmbătă seara, de la Catedrală, pentru a o oferi la miezul nopţii credincioşilor din bisericile unde slujesc. Vin preoţi şi de la Făget, şi de la Lugoj, şi de la Sânnicolau şi din multe alte locuri, împreună cu toţi cei din Timişoara, pentru a lua Lumina”, a mai precizat părintele Constantin.
Tradiţia Patriarhiei de a aduce în ţară Lumina Sfântă de la Ierusalim a fost instituită în 2009 de PF Daniel. De aproape 2.000 de ani, una dintre cele mai mari minuni sărbătorite de creştinii ortodocşi este aprinderea miraculoasă a Sfintei Lumini în mormântul Mântuitorului Iisus Hristos, în Sâmbăta Mare, la prânz, urmată de procesiunea prin centrul vechi al Ierusalimului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!