Primăria Municipiului Timișoara și Asociația Prin Banat organizează un performance de video mapping la Castelul de Apă din cartierul Iosefin. Evenimentul va avea loc în seara zilei de sâmbătă, 26 martie, între orele 20 și 22, și marchează începutul procesului de convergență culturală a monumentului industrial.
„Sâmbăta viitoare, pe seară, avem program. Castelul de Apă din Iosefin se-mbracă-n straie de lumini. Primăria Municipiului Timișoara și Asociația Prin Banat vă invită sâmbătă, 26 martie, la un performance de video mapping organizat la Castelul de Apă din cartierul Iosefin”, transmit reprezentanții PMT.
Organizatorii anunță că Noiseloop Studio se ocupă de proiecția de video mapping, artiștii multimedia Kristina Malajmare, Eugen Neacșu și Cristian Văduva semnând conceptul artistic.
Pentru e pregăti lansarea evenimentului, câțiva operatori culturali au programat de-a lungul zilei diverse activități, care vor conecta zona adiacentă Castelului de Apă cu malul Begăi. Activitățile conexe vor începe la ora 12.
„Pe durata zilei vor fi programate diverse activități conexe, la care sunt invitați toți cei interesați să (re)descopere povestea Iosefinului, unul dintre cartierele istorice ale Timișoarei. Pe malul canalului Bega va putea fi admirată, cu această ocazie, o expoziție de ilustrații ale unor clădiri emblematice din Iosefin. Acestea au fost realizate, în 2018, de mai mulți artiști timișoreni, pentru proiectul Heritage of Timișoara”, transmit organizatorii.
Vă reamintim că nu este prima acțiune de acest gen organizată în timpul șantierului desfășurat la Castelul de Apă din cartierul Iosefin. La începutul lunii februarie, a avut loc prima vizită pe șantier, la care au fost invitați studenții.
Spectacolul de lumini va acompania lucrările de restaurare ale vechiului Turn de Apă, începute în toamna lui 2021. Monumentul istoric de pe strada Gh. Barițiu va fi transformat în centru cultural.
Proiectul „Refuncționalizare imobil pentru Centru Cultural – Turn de Apă, Iosefin” este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 din Programul Ro-Cultura și este implementat de către Primăria Municipiului Timișoara și Asociația Prin Banat, în perioada octombrie 2020 – februarie 2024.
Valoarea totală a acestuia este de 10.921.581 lei, din care 7.358.432 lei sunt bani nerambursabili, 1.298.546 lei de la bugetul de stat și 2.164.546 lei de la Primăria Timișoara. Durata proiectului este de 41 de luni, cu termen limită stabilit la 29 februarie 2024.
Monumentul industrial de pe strada Gh. Barițiu, cu înălțimea de 52 de metri s-a făcut după planurile inginerilor Janos Lenarduzzi și Richard Sabathiel, contrasemnate de Stan Vidrighin, care era inginer-șef al Timișoarei. Atât turnul din Iosefin, cât și cel din Fabric puteau aproviziona orașul cu apă timp de patru ore.
Pe aceeași temă:
FOTO. Pe șantierul de la Castelul de Apă, viitor punct de atracție în Iosefin
Citiți principiile noastre de moderare aici!