Statuile din centrul istoric, banca din Piața Țarcului, machetele din Cetate, vestigiile și alte obiecte de artă urbană din centrul orașului ar trebui să fie îngrijite ca la carte în următorii patru ani.
În contract intră și vestigiile descoperite în Piața Sf. Gheorghe, fundația bisericii iezuite, două fragmente de zidărie turcească atribuite marii moschei pe un traseu paralel cu fundația bisericii iezuite, la o distanță de aproximativ 2,6 metri de acestea, o fundație minaret din cărămidă, un cimitir musulman în zona de nord est a pieței, două niveluri de case din lemn și două apeducte din perioada otomană. Muncitorii firmei câștigătoare a licitației se vor ocupa și de macheta din fontă referitoare la istoria zonei din perioada turcească, de marcarea la nivelul pavajului cu fragment de pavaj de secol XIX – trei zone în Piața Unirii, de marcarea zidului de fortificație din partea de nord a cetății, precum și de elementele decorative din bronz turnat, montate în pavaj – patru în Piața Țarcului și două în Unirii, de elementele signalectică din piatră – trei în Piața Țarcului, dar și de banca tip insulă din Țarcului.
La elemente de signalectică intră lespezii de piatră andezit gri petrol – 3 bucăți în Piața Țarcului, rama din corten, placa eliptică din bronz, panoul informativ din corten din aceeași piață, macheta din fontă cu soclu de fontă și piesa din bronz turnat din Piața Unirii, piesa din bronz turnat de pe V. Alecsandri, piesele din bronz turnat și panoul informativ din bronz pe soclu de beton spălat vopsit gri deschis de pe Eugeniu de Savoya, dar și piesa de bronz turnat și obiectul de artă urbană din travertin de pe str. F. Griselini.
Anunțul pentru achiziționarea de „servicii de întreținere curentă a vestigiilor și obiectelor de artă urbană din centrul istoric, puse în valoare în urma derulării investiției” de reabilitare a zonei centrale a fost publicat recent pe SEAP. Firmele interesate pot depune oferte până în 16 octombrie, la ora 15, urmând să primească, conform estimărilor specialiștilor, 690.000 de lei cu tot cu TVA, în următorii patru ani. Societatea care va câștiga obligația va trebui să „întrețină curent vestigiile istorice puse în valoare în centrul orașului, mobilierul urban montat, precum și obiectele de artă urbană contemporană amplasate în acest areal” și să facă „lucrări de reparații urmare a deteriorărilor ce pot surveni în cazul unor fenomene meteo extreme sau în cazul unor acțiuni de vandalizare cu autori neidentificați”.
Program de lucrări, de două ori pe an
Firma ce va fi contractată de primărie se va angaja să curețe zidurile din cărămidă și piatră, să curețe rosturile, să le umple cu mortar și să asigure impermeabilizare.
„Curățarea suprafețelor se va face manual, cu peria de sârmă și apă în exces sau mecanizat, prin sablare cu apă cu jet la presiuni ridicate. Se aplică soluțiile de impermeabilizare manual prin vopsire cu pensula sau bidineaua sau mecanizat, în două straturi, fără pauze mai mari de câteva ore între straturi”, se arată în caietul de sarcini.
Piesele din bronz vor fi curățate manual, „prin spălare cu jet de apă sub presiune (mică) și substanțe de curățire specifice a suprafețelor din bronz ale monumentelor de for public”. După aceea, acestea vor fi uscate prin „ștergere manuală cu pâslă”.
Muncitorii nu vor face de capul lor operațiunile necesare, urmând să fie întocmit, de două ori pe an, primăvara și toamna, un program de lucrări, care va ajunge apoi la firma respectivă. Ofertantul trebuie să aibă și un specialist restaurator, acreditat prin Certificat de Atestare Restaurator, emis de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național.
În documentația făcută publică de primărie pe SEAP sunt trecute și tarifele. Astfel, la vestigii istorice se plătește 60 lei/mp/intervenție, pe 700 mp operațiuni de curățire a zidăriei din cărămidă, curățarea rosturilor zidăriei de cărămidă și piatră, tratamente de hidrofugare și stoparea proceselor biologice. La un simplu calcul, rezultă că primăria este dispusă să dea 336.000 de lei în patru ani doar pentru întreținerea vestigiilor.
Pentru mobilierul urban, totalul pe patru ani depășește 136.000 de lei. Costă 90 de lei intervenția pe un singur obiect în cazul lespezi șezut travertin (n.r. 156 la număr) și 3.000 de lei intervenția pe obiect în cazul băncii tip insulă.
Conform documentației întocmite de specialiști, sunt 29 de elemente de signalectică și artă urbană contemporană în zona Cetate. Intervenția pe obiect este estimată la 463 de lei, rezultând un total de 107.416 lei pe patru ani. Vorbim însă despre estimări, tarifele finale urmând să fie stabilite în urma licitației.
Citiți principiile noastre de moderare aici!