Ediția din acest an adună peste douăzeci de evenimente dedicate conștientizării problematicii dezvoltării durabile și acțiunilor concrete pentru protecția mediului.
Cei peste 1.350 de participanți la activitățile Lunii Verzi la UVT devin ambasadori ai cunoașterii în materie de dezvoltare durabilă, o cultură specifică, dedicată ecosistemului verde, pe care o pot propaga în comunitățile lor. Evenimentele sunt conectate cu strategia de sustenabilitate și inovare a Universității de Vest din Timișoara, făcând parte din misiunea de transfer de cunoștințe și abilități practice, respectiv de creștere a acceptanței colective pentru acțiunile de dezvoltare durabilă.
Astfel, din 23 martie și până la debutul Lunii Verzi – 6 mai – peste 320 de persoane au participat la cinci preevenimente dedicate educației și inovării pentru dezvoltare durabilă. Ulterior, de la începutul Lunii Verzi și până în prezent, alte 330 de persoane au participat la nouă evenimente adresate sustenabilității care au avut deja loc.
Până în 5 iunie, când va fi celebrată Ziua Internațională a Mediului, alte 700 de persoane sunt așteptate să participe la noi evenimente.
„Evenimentul „Luna Verde la UVT”, care este la a doua ediție, completează istoricul celor șase ediții ale «Săptămânii Verzi la UVT», un proiect care a debutat în 2016, la scurt timp după adoptarea obiectivelor de dezvoltare durabilă de către Organizația Națiunilor Unite (2015). Programul Lunii Verzi la UVT nu înseamnă doar promovarea mișcării libere, protecția diversității naturale, antreprenoriat în tehnologii verzi, ori dezvoltarea sustenabilității și ecologiei, ci presupune mai ales multe sesiuni de comunicare și schimb de experiență care susțin educația pentru protejarea ecosistemului în care ne aflăm. Programul promovează intensiv educația în sprijinul ecosistemului verde, o dimensiune tot mai importantă a existenței în comunitate pentru noile generații de studenți”, spune Marilen Gabriel Pirtea, rector UVT.
Evenimentul este organizat de Institutul de Cercetări Avansate de Mediu (ICAM) prin Centrul de Transfer Tehnologic și Inovare CTT-UVT, cu sprijinul tuturor facultăților și departamentelor Universității de Vest din Timișoara.
Viitoare activități și evenimente
Mind your own business – Go GREEN! – eveniment organizat în 19-20 mai 2023 de Departamentul de Management al FEAA UVT. Evenimentul se adresează studenților din cadrul UVT, fiind organizat sub forma unui workshop interactiv în care aceștia vor lucra în echipe pentru a identifica și dezvolta o idee de afacere ,,verde”. Rezervarea locului se poate face completând, până joi, 18 mai, ora 16.00, acest formular. Detalii suplimentare: roxana.bucurean@e-uvt.ro, verde@e-uvt.ro.
16. Dezvoltarea comunicării și muncii în echipă prin activități sportive – eveniment organizat în 23 mai 2023. Parteneriatul cu Liceul Teoretic „Grigore Moisil” continuă, oferind unei noi clase de elevi acces la tur ghidat în Grădina Urbană UVT și training de dezvoltare a competențelor de comunicare și muncă în echipă prin activități sportive, cu îndrumarea lect. univ. dr. Cerasela Domokos, din echipa FEFS UVT. Detalii suplimentare și/sau confirmarea înscrierii: cerasela.domokos@e-uvt.ro, verde@e-uvt.ro.
Sesiunile „Urbanistul verde” – organizate de Facultatea de Chimie, Biologie și Geografie. „Urbanistul verde” aduce în prim plan subiecte precum dendrocronologia și schimbările climatice, ocazie cu care abordează pragmatic, și bine fundamentat teoretic, următoarele teme:
- Planificarea și organizarea spațiilor verzi;
- Recunoașterea speciilor de arbori cu ajutorul aplicațiilor mobile;
- Prelevarea de probe în vederea analizei inelelor anuale de creștere.
„Urbanistul verde” va avea loc în 24.05.2023 în Parcul „Carmen Sylva”, respectiv în 31.05.2023 în Parcul „Constantin Diaconovici Loga”. Fiecare eveniment începe de la ora 09.00, are o durată de circa 60-90 de minute și poate acomoda 80-100 participanți. Vă invităm să înscrieți elevii claselor de gimnaziu și liceu la aceste evenimente care le oferă ocazia de a înțelege concret impactul acțiunilor de zi cu zi asupra schimbărilor climatice. Detalii suplimentare și/sau confirmarea înscrierii: fabian.timofte@e-uvt.ro, verde@e-uvt.ro.
Vizită de deponeul de deșeuri Ghizela – 25 de studenți pot vizita deponeul de deșeuri Ghizela, pentru a aprofunda elementele de educație ecologică livrate de Agenția de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș. Vizita va avea loc în 25 mai 2023, cu plecare din fața Universității de Vest din Timișoara. Detalii suplimentare și/sau confirmarea înscrierii: andreia.schneider@e-uvt.ro, verde@e-uvt.ro.
Bune practici de economie circulară în cadrul grupului Vrancart S.A. – eveniment organizat în 26 mai 2023 de FEAA UVT, Centrul de sustenabilitate Green UVT, UNITA Circular Economy Research & Innovation Hub și Eco Club Timșoara, împreună cu grupul Vrancart SA. Gândit ca workshop inedit, evenimentul vizează familiarizarea comunităţii UVT şi a publicului larg cu iniţiativele existente în economia circulară la nivelul regiunii noastre. Prin intermediul discuţiei cu reprezentanţii Vrancart şi prin vizitarea expoziţiei interactive cu produse fabricate exclusiv în România de către companie, participanţii vor avea ocazia să înţeleagă mai bine cum funcţionează un model de business centrat pe principiile economiei circulare și, în același timp, să vadă potențialul real al unor astfel de inițiative. Detalii suplimentare și/sau confirmarea înscrierii: andreia.schneider@e-uvt.ro, verde@e-uvt.ro.
Campionatul Național Universitar de Volei Masculin – organizat în 27-28 mai 2023, de FEFS și CSU UVT, în Sala de Sport Oituz și Sala Facultății de Educație Fizică și Sport. Opt echipe universitare vor concura la Timișoara pentru titlul de campioana universitară a României la volei masculin. În prima zi vor avea loc meciurile din faza grupelor, urmând ca în ziua a doua să fie disputate finalele.
Handbal ca la carte, ediția a II-a – eveniment organizat în 1 iunie 2023, de profesorii șu studenții FEFS și CSU UVT. Turneul de minihandbal feminin destinat echipelor de fete născute în 2012 și mai mici, se va organiza pe terenul de sport UVT, cu participarea a peste 200 copii. De asemenea, va avea loc și o activitate metodică, coordonată de lector conf. univ. dr. Eugen Bota, destinată antrenorilor și profesorilor de educație fizică și sport.
Atelier vesel de reciclare creativă – organizat în 1 iunie 2023, cu scopul realizării de obiecte decorative din materiale reciclabile, precum: ghivece din peturi, suporturi de creioane din tuburi de carton, pușculițe din sticle de plastic, jucării cu cap de iarbă, rame de fotografi din bețișoare de la înghețată. Detalii suplimentare și/sau confirmarea înscrierii, în limita a 15 locuri disponibile: mihaela.lovaszi@e-uvt.ro, verde@e-uvt.ro.
Poster session „Responsible consumption and production” – organizat în 8 iunie 2023 pentru prezentarea lucrărilor practice realizate de studenții la disciplina complementară care formează competențe transversale „Entrepreneurship Skills – practical applications”, cu îndrumarea conf. univ. dr. Mădălina Erașcu, Facultatea de Matematică și Informatică, Departament Computer Science.
Citiți principiile noastre de moderare aici!