Ţară cu zece provincii din care Quebec-ul, de exemplu, este de şapte ori mai mare decât România, dar cu o populaţie ce nu depăşeşte 30 milioane de suflete, Canada poate reprezenta locul în care poţi găsi oportunităţile de muncă şi viaţă pe care mulţi români s-au cam săturat să le cam aştepte la ei acasă. O dovedeşte numărul celor care, la Timişoara, îşi întocmesc dosarul de emigrare cu gândul de a trece oceanul, spre Montreal, Toronto sau Vancouver.
„Anul trecut circa 200 de persoane ne-au trecut pragul la sediul din Timişoara, interesându-se de formalităţile ce trebuiesc încheiate pentru a emigra. În ultimele luni, însă, s-a înregistrat un adevărat boom al solicitărilor, pe fondul tăierii salariilor şi a restructurărilor. În ianuarie şi februarie, de exemplu, care sunt în general luni moarte pentru aproape toate sectoarele de activitate, câte 15-20 de familii ni s-au adresat cu gândul de a se stabili în Canada”, arată Dan Crivoi, directorul regional pentru România şi Moldova al firmei de intermedieri Via Canada.
O prezentare amănunţită a tot ce înseamnă uriaşul stat (al doilea în lume ca întindere), a condiţiilor de emigrare în diferitele provincii ale ţării şi, nu în ultimul rând, a ce-i aşteaptă pe românii ajunşi acolo, a fost făcută în cursul serii de joi la Casa Adam Muller Guttenbrunn, a cărei sala a fost umplută de câteva zeci de timişoreni pregătiţi să dea tricolorul pe steagul cu frunza de arţar.
Tineri, oameni în plină maturitate sau chiar apropiaţi de vârsta pensionării, au dovedit acelaşi interes faţă de echivalarea studiilor, timpul pe care trebuie să-l petreci în Canada până a primi cetăţenia sau cât trebuie să munceşti pentru a primi o pensie de la statul canadian.
„Celor care vin la noi, le găsim un job pe măsura pregătirii şi a experienţei lor şi, desigur, a cerinţelor, pe care le are piaţa muncii din diferitele provincii ale Canadei. Spun că le găsim un loc de muncă, nu şi că îl asigurăm, deoarece cei ajunşi acolo trebuie să treacă şi de interviul angajatorului. Tot noi le găsim şi o locuinţa, în funcţie de numărul de persoane pe care îl are familia respectivă”, spune Dan Crivoi.
Cei pe care îi bate gândul de emigrare trebuie să se pregătească însă cu 4000 de dolari, dacă sunt singuri, şi de 6500-7000 de dolari dacă e vorba de o familie, aici fiind inclusă atât suma obligatorie cu care trebuie să ajungă în Canada, precum şi cheltuielile legate de transport. „Funcţionăm în România de 15 ani. La început, majoritatea celor care veneau la noi erau ingineri din marile fabrici comuniste, privatizate sau dezafectate după Revoluţie. În prezent avem solicitări din partea tuturor claselor sociale. Vin ingineri, dar şi muncitori, medici, bucătari, mecanici auto sau poliţişti. Mai nou ni se adresează mai ales bugetarii, rămaşi fără loc de muncă sau cu salariile serios diminuate”, mai spune Dan Crivoi.
În vârstă de 30-40 de ani, familist, cu unul sau doi copii, acesta parea a fi portretul robot al timişoreanului care emigrează astăzi în Canada, iar de plecat, pleacă în fiecare lună, după cum se vede, cât să umple o scară de bloc cu patru etaje.
„Timişorenii aleg mai degrabă Quebec-ul decât Alberta, Manitoba sau alte provincii în care limba de bază este engleza. Nu pentru că ar fi mai buni vorbitori de franceză, ci pentru că în Quebec procedura de emigrare e mai simplă. Ca să ajungi la Montreal, formalităţile durează în jur de 9 luni, în timp ce în rest ai de aşteptat de la un an în sus”, ne încredinţează reprezentanţii din Timişoara ai firmei de intermedieri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!