În întreaga lume, pe de 2 februarie se sărbătoreşte Ziua Mondială a Zonelor Umede, iar Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului a marcat evenimentul printr-o întâlnire cu mai mulţi elevi din Timişoara.
“În România au fost desemnate 5 zone umede de interes internaţional, care sunt înscrise pe lista Ramsar: Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, Insula Mică a Brăilei, Complexul Piscicol Dumbrăviţa, Lacul Techirghiol şi Lunca Mureşului, cea din urma fiind situată pe teritoriul Regiunii Vest, în judeţele Arad şi Timiş. Aceasta se intinde de-a lungul râului Mureş, din apropierea municipiului Arad până la ieşirea râului din România, în dreptul localitaţii Cenad, judeţul Timiş, având o biodiversitate ridicată şi un număr mare de specii protejate. Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului a marcat acest eveniment prin participarea luni, 30 ianuarie 2012, la sesiunea de informare pe tema Zilei Mondiale a Zonelor Umede organizată la Şcoala cu clasele I-VIII Nr. 25 Timisoara. Acţiunea a fost organizată în parteneriat cu Palatul Copiilor din Timişoara, Liceul Teoretic Iris Timişoara şi Şcoala cu clasele I-VIII Nr. 25 Timisoara. Cu această ocazie a avut loc un concurs de prezentări power-point şi machete realizate de către elevii de la cele doua şcoli privind importanţa conservării zonelor umede, iar la sfâşitul acţiunii au fost distribuite elevilor materiale informative care au cuprins şi reguli de bună purtare a turiştilor în ariile protejate”, au precizat reprezentanţii agenţiei.
În întreaga lume, ziua de 2 februarie este sărbătorită ca fiind Ziua Mondială a Zonelor Umede, conform deciziei luate în 1971, la Ramsar, în Iran. Anul acesta se implinesc 41 de ani de la semnarea Convenţiei Ramsar, de conservare a zonelor umede de importanţă internaţională, în special ca habitat al păsărilor acvatice. Tema din acest an este “Zonele umede şi turismul” şi este legată de tema următoarei Conferinţe „Zone umede, turism şi recreere”, care va avea loc în luna iulie 2012 la Bucureşti. Sloganul zilei de 2 februarie 2012 este „Turismul zonelor umede: o mare experienţă”. Turismul responsabil oferă beneficii atât comunităţilor locale, cât şi zonelor umede. Acesta nu afectează condiţiile de existenţă ale unui areal, oferind posibilitatea generaţiilor viitoare ale populaţiei locale dar şi turiştilor să se bucure de această destinaţie pe mai departe. Este o formă a turismului care respectă comunitatile locale şi mediul înconjurător, dar şi cultura locală a regiunii-gazdă şi care aduce un echilibru global în cele trei dimensiuni (socială, economică, naturală), având ca rezultat atât o îmbunătăţire a calităţii vieţii de care beneficiază toate părţile implicate, cât şi o profitabilitate economică.
Citiți principiile noastre de moderare aici!