Într-un interviu acordat pentru Tion de primarul Dominic Fritz, acesta ne-a spus ce a realizat până acum și ce planuri de viitor are. Am intrat direct în problemele care îi interesează pe timișoreni: Colterm, iarna care ne așteaptă și ritmul lucrărilor din oraș.
Reporter: Au motive de neliniște abonații Colterm având în vedere că se apropie sezonul rece?
Dominic Fritz: Cred că toată Europa are motive de neliniște. Trăim o perioadă fără precedent în istoria recentă a Europei, în care bulversarea pieței de energie din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor ne afectează pe toți și încă este un mare semn de întrebare ce înseamnă pentru Europa. Noi am făcut tot ce s-a putut pentru a intra pregătiți în această iarnă. Am făcut stocuri de cărbune până acum de 45.000 de tone, care acoperă o lună dacă prin absurd ar ninge o lună întreagă și n-ar mai putea să intre trenuri noi cu cărbune. Ar acoperi această perioadă. Deci stocurile nu sunt pentru că nu mai intră cărbune, ci doar în caz că avem un back-up, stăm foarte bine și avem contractată toată cantitatea necesară pentru toată perioada de iarnă.
Decisivă a fost această mișcare de pionierat să închiriem o gară la Motru, unde să putem acces cărbunele direct de la producătorii din județul Gorj. Pe partea de gaz, diferența mare față de anul trecut este că Guvernul a plafonat prețul, deci nu mai depindem de toate bulversările pieței. Acum, mai degrabă întrebarea este dacă există destul gaz pe piață. Momentan, Colterm a contractat în jur de 60% din cantitatea de gaz de care are nevoie pentru toată iarna, deci până în decembrie-ianuarie va trebui să găsească alți furnizori de gaz. Dar această problemă o au toate termiile din țară. Așteptarea mea este ca Guvernul să ajute.
În plus, am reabilitat anul trecut și anul acesta 25 de kilometri de rețea primară, am făcut multe reparații mai ales în CET SUD, unde am avut tot felul de avarii care de fiecare dată au costat și căldură, dar și bani pentru a opri și reporni cazanele de acolo. Colterm și noi am tras foarte tare să ne pregătim pentru iarnă, dar sunt dependenți de contextul energetic din țară și Europa.
R: Va face față primăria facturilor care se anunță uriașe la utilități pentru școlile și grădinițele pe care le administrează?
D.F.: Am rugat școlile să facă eforturi să reducă consumul de energie electrică cu 10-15%, ceea ce este posibil dacă se asigură că nu sunt aparate electronice pe stand-by peste noapte și așa mai departe. Tocmai am făcut o rectificare în care am pus bani în plus pentru utilități la școli. Avem anumite asigurări din partea Guvernului că vor urma măsuri care să ajute administrațiile locale să plătească aceste facturi. Insist că această criză energetică nu poate fi gestionată prin pârghiile administrației locale și trebuie ajutor din partea Guvernului.
R: Ca șofer, cum vi se pare că se circulă prin Timișoara?
D.F.: E evident că Timișoara are nevoie de două lucruri mari pentru a îmbunătăți situația din trafic: unu la mână, trebuie să finalizăm lucrările mari care ne ajută să scoatem traficul greu din centru, și aici mă refer cel mai mult la Inelul 2, unde vom da drumul în curând la podul de la ISHO și prin asta vom completa Inelul 2 și Inelul 4, unde se lucrează la Pasajul Solventul, unde în curând se va finaliza studiul de fezabilitate pentru Podul Solventul și prin asta o să închidem Inelul 4.
Dar, în al doilea rând, dincolo de aceste mari lucrări de infrastructură rutieră este nevoie să oferim celor care nu vor neapărat să folosească mașina să meargă pe jos, să folosească bicicleta, să meargă cu transportul în comun și de aceea investim puternic în mobilitatea urbană, care este cel mai mare capitol de investiții în administrația mea. Investim în tramvaie noi, depunem proiecte pentru autobuze și firobuze noi, lucrăm la trei bulevarde mari cu infrastructură de biciclete și investim în proiecte de regenerare urbană, cum ar fi în Piața Mocioni sau Piața Traian.
R: Apropo de STPT, acolo există un mare deficit de personal, dar și plângeri că angajații nu-și primesc salariile la timp.
D.F.: Da. STPT are o datorie la ANAF încă din 2012, un bulgăre de datorii la ANAF care o face greu să funcționeze economic și e clar că pentru ei e greu să găsească potențial. În același timp, STPT trăiește cu 85-90% aproape din banii primăriei și eu cred că este important, totuși, să fie împinsă să îmbunătățească serviciile și calitatea transportului tocmai ca să atragă mai mulți călători și să facă mai mulți bani din bilete.
Momentan, de mulți, mulți ani impresia mea este la STPT că mai ales pe zona de management au stat liniștiți că au venit banii din primărie și atunci nu te străduiești să atragi mai mulți pasageri. Tocmai de aceea mă bucur că acum este un nou director care vine din zona de management la STPT și vor urma restructurări importante tocmai pentru că știm că trebuie să creștem calitatea ca să atragem mai mulți pasageri. Asta va crește și veniturile la STPT și în același timp va degreva traficul din Timișoara, deci este o situație win-win pentru toată lumea.
R: Vă gândiți să renunțați la unele gratuități oferite de STPT?
D.F.: Putem să avem această discuție. Pentru cine vrem noi, ca și comunitate, să plătească bilet, însă mai important momentan ar fi să ne asigurăm că acolo unde plătim cu adevărat un abonament, acesta să fie și folosit. Impresia mea este că avem foarte, foarte multe abonamente unde plătim bani, dar care în realitate nu sunt folosite. Prin urmare, nu ne ajută să degrevăm traficul auto din Timișoara. Deci eu aș vrea să ajungem la un sistem în care putem controla mult mai bine cine folosește de fapt transportul public în comun și de aceea lucrăm cu Banca de Reconstrucție și Dezvoltare, care momentan oferă consultanță STPT și pentru un sistem digitalizat de bilete. Dincolo de asta, da, cred că trebuie să avem o dezbatere despre cum trebuie să împărțim gratuitățile în comunitate.
R: De câți angajați ar mai avea nevoie Primăria Timișoara și ce părere aveți despre faptul că Guvernul a majorat salariile primarilor?
D.F.: Momentan, sunt peste 100 de posturi vacante în primărie și multe posturi vacante la instituțiile din subordine. De exemplu, la Poliția Locală avem câteva zeci de posturi vacante care ar trebui ocupate. Din păcate, fix acum Guvernul a înghețat concursurile la nivel de țară în administrația publică, o măsură pe care nu o susțin pentru că posturile noastre oricum sunt limitate. Sunt posturi cu care eliberăm autorizații de construcție mai repede, posturi cu care putem să verificăm șantierele mai mult, deci nu stă nimeni să frece menta.
A doua întrebare: eu cred că a fost un semnal greșit fix acum această creștere a salariilor. În primul rând, a fost o încercare de creștere a salariilor tuturor politicienilor și abia când au fost prinși cei din PSD și PNL că au vrut în plină criză să bage mâna în buzunarul românilor să-și pună la ei în cutie, abia atunci au încercat să dreagă busuiocul și să o facă pentru primari și viceprimari și președinți ai consiliilor județene. Aceste salarii au fost înghețate în 2018, e clar că nu în vecii vecilor trebuie să rămână la nivelul din 2018. Dar dacă fix în acest moment în care intrăm în cea mai grea iarnă din ultimele decenii… nu cred că a fost momentul potrivit.
R: Circulă zvonuri că ar exista mari neînțelegeri între dvs. și viceprimarul Ruben Lațcău. Cum este relația profesională? Dar personală?
D.F.: Atât relația personală cât și cea profesională sunt de mare încredere. Ruben Lațcău este unul dintre cei mai buni viceprimari pe care Primăria Timișoara i-a avut vreodată. Ruben Lațcău este viceprimarul care a condus echipele ce au reușit să investească sume record în Timișoara, atât anul trecut cât și anul acesta. Am încredere deplină și este un stâlp în administrația mea.
R: În ce stadiu este pregătirea programului Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023? Dar a evenimentului de lansare ce va avea loc în februarie?
D.F.: Data de lansare din februarie este clară, am și început să trimitem invitații la orașele înfrățite. Eu la orice vizită pe care o fac în străinătate, cum a fost la Paris, dar și la Novi Sad, când vin ambasadori sau delegații în Timișoara bineînțeles că fac această invitație pentru deschidere. Suntem foarte avansați, deschiderea este gestionată de echipa curatorială la Centrul de Proiecte, unde s-au alăturat mulți profesioniști. Avem, de exemplu, un expert care organizat mari evenimente în România, a coordonat vizita papei la Blaj și va veni momentul, în noiembrie, când vom face această dezvăluire dar e și important să păstrăm o atmosferă de așteptare și de tensiune frumoasă pentru aceste planuri. Va fi un weekend în care toată Timișoara va fi activată cultural, în care vom fi în lumina reflectoarelor în toată Europa, în care vom avea multe delegații internaționale, dar, cel mai important în care toți timișorenii indiferent care sunt gusturile lor cultural vor avea ceva de celebrat.
R: Ce se întâmplă cu Parcul Civic, a fost recepționat până la urmă? Mai mulți timișoreni s-au plâns că lucrările sunt nereușite.
D.F.: Din păcate, în Parcul Civic continuă încercările noastre de a finaliza lucrările cu această firmă, care este în insolvență și, din păcate, înainte să devin eu primar, a câștigat licitația. Facem tot posibilul să ținem un echilibru între a face parcul accesibil publicului și respectarea pârghiilor legale pe care le avem. Este o situație absolut strigătoare la cer și ne arată încă o dată că abordarea noastră de a schimba felul în care licităm lucrări la primărie este corectă. Asta a fost o licitație cu prețul cel mai mic și a câștigat o firmă neserioasă, care a și intrat în insolvență și am introdus pentru toate licitațiile și criterii de calitate în care firma trebuie să îndeplinească anumite condiții să participe la licitație, să nu mai mergem cu prețul cel mai mic pentru că asta pe termen mediu și lung înseamnă de fapt un preț foarte mare.
R: Va mai fi renovată Piața 700? Fosta administrație avea un proiect pentru dezafectarea pieței și construirea uneia noi.
D.F.: În Piața 700 cred că Timișoara merită un concurs de arhitectură. Acum lucrez cu o echipă la mai multe variante de teme de concurs. Nu sunt convins dacă acest spațiu trebuie să aibă funcțiunea de piață în vecii vecilor. Piața de flori, cu siguranță, dar în rest nu exclud ca acest spațiu să fie folosit și pentru altceva. Nu trebuie cineva anume să ia o decizie acum, ci trebuie un concurs de idei, un concurs de arhitectură și apoi să vedem cum integrăm acest spațiu public cel mai bine în ansamblul de centru istoric al Timișoarei.
R: Apropo de concurs de arhitectură, ce se întâmplă cu Piața Victoriei, unde era un concurs internațional de proiecte?
D.F.: Acolo Ordinul Arhitecților din România a câștigat. A fost finalizată tema de proiectare și în curând o vom prezenta și vom lansa concursul. Se va schimba pavajul, dar nu e doar piața, ci toată zona, este un proiect care costă enorm. Probabil în 2024 vom avea soluția finală, proiectul tehnic și în următorul meu mandat o să începem lucrarea.
R: Deci mai candidați pentru încă un mandat?
D.F.: Absolut. Cred că viziunea pe care o avem pentru Timișoara și potențialul pe care îl văd în Timișoara nu poate fi atins într-un singur mandat, deci clar că o să mai candidez pentru un al doilea mandat și mă bucur că mulți timișoreni mă susțin.
R: Ce le spuneți votanților care poate se consideră dezamăgiți și ar fi vrut un ritm mai alert al lucrărilor?
D.F.: Și eu mi-aș fi dorit un ritm mai alert. În fiecare zi mă trezesc cu o listă de lucruri care aș vrea să se întâmple. Dar eu am câștigat alegerile pe fondul unei nemulțumiri profunde despre multe lucruri care nu au mers cum trebuie în Timișoara și eu nu am pretins niciodată că pot în doi ani să fac aceste nemulțumiri să dispară, pe care le simt în fiecare zi și mă lupt în fiecare zi să mergem în direcția corectă. Și dacă ne uităm la lupta anticorupție, schimbare de generații în anumite poziții de conducere cred că e evident că Timișoara este într-o nouă epocă de transformare pozitivă și că mergem în direcția cea bună și că din ce în ce mai mulți timișoreni văd asta și ne susțin.
Trimite articolul
Xprimul si ultimul mandat, la revedere
-
Stai tu calm ca tot iese.
Macar asta face ceva fata de Lae Robu…-
Face pentru USR-istii lui. La Dedeman le-a facut cadou cateva milioane de euro prin faptul ca nu i-a pus sa faca retea de apa si canal. Ce mai conteaza ca platesc timisorenii ca prostii ? Robu a fost baiat finut pe langa asta. Apropo, tu ti-ai luat casa de 300 000 de euro ?
-
da tu ai ceas de 12.000 ron? :)) am auzit ca robu a primit un cadou cat a fost primar.
-
si cine il apara pe Robu ? tu ii gasesti scuze lui Fritz ? daca a furat ala , sa faca si Frizt la fel ? atat te duce mintea ? cu ce esti mai corecgt decat orice alt politician ? cine se scuza se acuza. si voi sunteti toti numai o scuza !
-
-
Daca au furat altii , sa fure si USR ? De ce nu ti se pare corect ?
-
-
Subscriu, deși urăsc politica și mai ales pe cei ce o prestează de data asta am să-l susțin pe Fritz din mai multe motive, unul e lupta cu ”mafia” din administrație apoi progresul care e vizibil deja…. .
-
-
Cu liste cu dorinte ar trebui sa ne trezim noi. El a fost ales primar si ar trebui sa faca, nu sa viseze.
Interviul a fost realizat cu bani de la Primaria Timisoara ? Asta e un fel de material publicitar ? Daca da, ar trebuie marcat ca atare. Banuim ca Fritz nu mai are nevoie sa imprumute bani de la Negrisanu.
-
Dupa validarea pe functie a d-lui Fritz multi au ramas marcati pe viata, de asta vor ca totul sa fie marcat ca atare. Nu va pierdeti speranta, oameni buni. Precis d-l prefect face ore suplimentare cautand modalitati de a mazili primarii nealiniati, dupa exemplul de la Lugoj. Numai ca, ce sa-i faci, pana la urma tot vor fi alegeri, si-atunci toate calculele partidelor si latraturile postacilor vor fi depasite.
-
Am ramas marcati de primaria de sticla pe care a promis-o si din care nu s-a intamplat nimic. Unde este trasnparenta ? Tot ce se intampla este o gluma politica de doi bani. Fritz, adio si-un praz bun.
-
Transparenta primariei a fost interzisa, prin decizie juridica. Poate vom vedea rezultate mai bune cand primarii votati in functii isi vor putea materializa planurile, iar conducerea primariilor nu va fi asigurata de sindicate ne-alese electoral, cu complicitatea a ceea ce se cheama, in gluma “justitie”. Daca tot muriti de dorul prazului si-a politicii ca pe meleagurile unde acesta creste bun, sunt sigur ca niciun banatean nu se va da de pamant sa va retina…
-
Tu crezi in Mos Craciun?
gen..de maine se intampla X..si Y?
pentru o primarie de Sticla..este nevoie..ca si Femeia de serviciu sa aiba posibilitatea de a posta cand este la lucru..si ce face..Nu doar de Functionarul de la Birou..
la tine acasa..cand vrei bicicleta..
daca nu ai bani..astepti salariul..in timpul asta..cauti un model..suni si te programezi.. testezi produsul..dupa care ..il cumperi..sau vezi altul mai bun..poate ai vazut ceva electric la bani apropiati.. iara mergi incerci..si in final cumperi..si AI BICICLETA.. Sau..aplici prima varianta.. Astepti sa vina Mos Craciun..caz in care..TOT ASTEPTI!..
aici..Fritz…nu este Mosul.. Dar lucrurile se intampla..mai bine decat la Robu..In opinia mea..
votul meu il are.
-
-
Da, din pacate pentru noi.
Am fost ieri cu copilul la locul de joaca din parcul Carmen Sylva. Intamplator, era si domnul primar cu fetita si partenera. Iarba in parc era netunsa, dalele de la locul de joaca multe erau scoase, in castelul de lemn pentru copii erau franghii rupte iar lemnul nu mai era de mult intr-o stare buna. Nu a parut afectat de toate acestea, de fapt nici nu le-a observat. Oare la el in Germania, tot asa arata locurile de joaca pentru copii? Toti se balcanizeaza odata ajunsi in Ro…
-
Și ? Ai încercat sa vorbești cu el ? Sunt convins ca nu ar fi refuzat sa vorbească cu tine.
-
Cu siguranță nu a distrus el toate cele, tot noi, cetățenii. In Germania mai exista urme de civilizație si amenzi.
Cred ca interviul asta este o gluma proasta.Si titlul articolului trebuia sa fie Interviu cu primarul PINOCHIO si nu Interviu cu primarul Dominic Fritz
-
si Robu nu a fost PINOCHIO? atîtea inventii, atîtea minciuni si artificii. de aia Timisoara a ajuns cum a ajuns
-
A fost si Robu un PINOCHIO dar putin mai mic. Macar a mai facut si pentru Timisoreni cate ceva.Dar nu ca FRITZ al tau care in timpul trecut la primarie ce a facut? A cumparat o vila de 300000 de euro,a lasat Timisoara in frig,a transformat orasul intro halda de gunoi. In rest VRAJELI de Buftea
-
el vede cum arata orasul asta?ati spart tot orasul si lasat in mizerie,nu avem trotuare,apropo cineva e infipt bine cu lucrari de la primarie,pe foarte multe strazi care aratau bine s a spart doar sa se schimbe bordurile!!!curatenie de toamna ioc,vai si amar de el…clar ca presa e platita,daca nu ar fii ar relata dezastrul din oras!!
…..si cu lista de lucruri nefacute se culca in fiecare seara pina la terminarea mandatului. Si apoi Noapte buna!
Tion, dezamagesti total. Parea ca ai un nivel mai sus, macar un pic mai sus. Se pare ca nu este asa.
-
Daca tion te dezamageste problema e la tine. Cand a devenit Fritz priman doamna Roxana saptamanal il ataca, de ceva vreme e liniste, oare de ce?
Mai am eu o intrebare, daca tot sunt atatea: cat de greu o fi sa nu se programeze in Piata Victoriei, lipit de Opera, muzica cu un miliard de decibeli si basii dati la maxim, macar in serile in care este spectacol la Opera?
-
Nu ai voie sa gandesti. Daca USR zice ca asa e bine, inseamna ca asa este.
frit E MAI TARE ca robu !
Romanul robu a dat vocabularului limbii romane cuvintul SUBPASAJ.
“Neamtul” frit la batut pe robu cu cuvintul TERMII.
In STPT nu exista dificit de personal:)) Ba chiar exista prea mult personal care sta degeaba sau la tigara toată ziua,la fiecare secție in parte exista oamenii cu spate politic care pierd timpul pe fb,ascultând muzica numa de muncit nu muncesc ….
Fritzache …. la revedere:))))))
-
Usr avem, pnl am avut, pntcd am avut, sa vina si psd. Sper sa candizeze grindeanu, om serios, pus pe treaba.
Ritmul lucrarilor din oras este dezarmant. Ca primarie nu poti sa accepti sa lasi “inutilitatile publice” ce fac lucrari pe fonduri europene sa leneveasca. Deranj maxim marcat cu banda galbena pe marile bulevarde. Inertie maxima in ceea ce priveste proiectele mostenite. Nu invatam ca un giratoriu este mai bun ca o intersectie in cruce. Proiectele noi demarate poarta acceasi amprenta a lalaielii mioritice. Orasul se dezvolta de la sine, nu mai vrem franari inertiali in administratie. Pe langa proiecte si atragere de fonduri europene vrem si o alta abordare pe partea de executie.
Asa ma trezesc si eu de cand m-am nascut, dar diferenta e ca eu am inteles ca trebuie sa fac ceva ca acele lucruri sa se si intample.
.A critica fara oprire pâna la oboseala si fara de-a da un exaemplu.pozitiv.
O parere o prounere!!!Probabil a CRITICAA este f simplu . DE a întide mâna si a scoate pietrele din foc este o alta problema.
….Propun un FORUM Tm ,unde cu talent de PRIMAR sa se prezinte toti acei cetateni care au ceva de spus:— IDEI- INVENTI.,Unde toti TM sa ramâna cu gura cascata . Omul cinsteste locul
S-au dat niste bani. Atata tot. De asta dezamageste.
Pe principiul “Cui Bono?” ia sa vedem:
EON – nemteasca
Engie- frantuzeasca
Enel – italiana
Cine a fondat UE mai Fritz, si ce e aia Europa cu 2 viteze?
Si in tot acest timp, cine s-a dezvoltat cu gaz ieftin de la rusi mai fritz mai? Ne-a dat si noua gaz ieftin sau ne a obligat sa ne dezvoltam cu energie scumpa iar acum ne cere noua solidaritate? Fritz, UE a inceput ca si Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului, cele mai poluatoare industrii, si dupa ce ati poluat cat a incaput v-a apucat ecologia in tarile sarace sa le impuneti certificate CO2? Adica solidaritatea saracilor cu bogatii? Fi-ti-ar panourile solare la utvin sa-ti fie, Fritz! Ia vezi pe site ul ala dominicprimar ce vrajeli ai scris cu Coltermu si cu specialistul tau care acum cica e “stalp” cand ai candidat! Si vezi ce ai realizat, amenda cat jumate din datorii, frig, devalizare patrimoniu, insolventa.
Romania ca o prada…
#idiocracy