Persoanele cu dizabilități și trecut instituțional de la organizația „Un Loc” adună petic cu petic și creează bluze, la Timișoara. Este un mic pas pentru a scăpa de poluarea textilă.
„ONE” este un produs făcut de o grămadă de mâini. O bluză înseamnă cam 17-22 ore de muncă. Pot să lucreze cinci oameni la ea și asta pentru că procesul de producție este împărțit în mai multe activități mici, la care pot să contribuie oameni cu diferite abilități.
„Nu există o presiune ca un om să trebuiască să construiască o bluză. De la luarea materialului reciclat, igienizarea lui, tăierea lui în triunghiuri, unii trasează doar linii, alții doar taie, alții au ajuns să însăileze și se ajunge la un produs final – o bluză unică”, spune, pentru Tion, Andreea Tako, realizatoarea proiectului „ONE”.
E un mic pas
Industria modei este a doua mare industrie poluatoare din lume, după petrol. Proiectul „ONE” a apărut din dorința de a crea o industrie textilă sustenabilă, responsabilă, care e concentrată pe proces, durabilitate și individ.
„Suntem conștienți că genul ăsta de model n-o să rezolve problema poluării textile, dar e un pas mic care să arate că se pot face lucruri sustenabile. Ideea proiectului a pornit în 2018. Are ingrediente mixte: experiențele noastre de lucru cu oameni cu diferite nevoi, dar și din perspectiva de consumatori. Trebuie să începi din zona de producție. De multe ori producătorii spun că clientul cere, dar dacă stăm să analizăm chestia asta, nu poți să dai vina tot timpul pe client. E important să și creezi cererea respectivă, dacă ea nu există, atâta timp cât vorbim de niște valori sustenabile, etice care pun și omul în centru”, a mai povestit Andreea Tako pentru Tion.
Pentru moment, cei care vor să cumpere o bluză trebuie să îi caute pe cei de la „ONE”. La un moment dat va exista un punct de colectare textilă la „building a community”, pe strada Splaiul Peneș Curcanu. Organizatorii vor să facă și o serie de materiale video prin care oamenii pot învăța să-și refolosească textilele.
„Dincolo de piesa asta de îmbrăcăminte-simbol, ideea e să devenim toți mai responsabili”, conchide Andreea Tako.
Petic cu petic se poate reduce poluarea textilă.
Trimite articolul
Xserios? am terminat cu poluarea cu plasticaraie? cea mai mare amenintare este poluarea textila? si cate materiale se pot refolosi din cele care sunt aruncate? din pacate solutia este trimiterea la topit si reciclat in mod industrial. ca vrem sa aratam ca se poate face o bluza din petice e altceva, dar sa nu spunem acum ca eradicam poluarea.
daca vreti ceva radical: primul pas – nu mai cumparati nimic la PET si nu mai purtati haine ca nu au in ele doar fibre naturale.
Ce fain! Nu stiam de initiativa asta. Ma bucur ca mai apar si articole pe astfel de teme pe Tion 🙂
dar lupta cu PROSTIA cand incepe? o sa fie o lupta grea, ooo daaaaaaaa
Foarte tare, felicitari! Dar un serviciu real pe cand va gasiti?