În ultimul timp, potrivit doctorilor prezenți la manifestare, din ce în ce mai multe femei, mai ales cele din mediul urban, se prezintă la doctor pentru a-și face teste care pot duce la descoperirea incipientă a cancerului.
Cel mai des întâlnit este cancerul de sân. Una din opt ori una din zece femei vor suferi de această maladie – cancerul mamar..
„Cancerul de sân depistat este tratabil în faza I aproape în sută la sută din cazuri. Cancerul ovarian, 75 la sută este depistat în fazele 3 și 4, când pronosticul este mult mai sever”, spune dr. Daniela Sîrbu, medic oncologie medicală.
Doctorii prezenți la conferința de la Timișoara – „Dialoguri pentru viață: Sănătatea feminină și Oncologia”, organizat de Sănătatea Press Group, recomandă femeilor să meargă la medic și să se testeze, să nu aștepte. Mai mult, în cazul cancerului la sân există autopalparea, care se poate efectua și acasă.
Cancerul ovarian este mult mai tăcut. Dar este mai bine să preveniți decât să tratați.
„Tratamentul de chimioterapie, dincolo de efectele lui, afectează foarte mult nu numai fizic, ci și emoțional pacientul. Am întâlnit cazuri mult mai grave decât al meu… absolut la orice vârstă ți se întâmplă ai senzația că e prea repede. La o palpare la duș am simțit ceva atipic. Nu mi s-a spus direct că e cancer, mi s-a sugerat că ar fi foarte bine să-mi fac un Computer Tomograf. Am sperat într-un diagnostic greșit, am mers și la Szeged, unde mi s-a confirmat diagnosticul. Am alergat în brațele soțului meu și am spus: „Nu vreau să mor”. După această perioadă imediat îți cauți resursele să mergi mai departe. Au fost schimbări foarte mari. Am renunțat la a merge la lucru, nu vroiam să vorbesc despre boală. Când m-am ras în cap a fost un moment pe care nu o să-l uit niciodată – începuse să-mi cadă părul de la chimioterapie. Deși le spusesem copiilor că urmează să mă rad, impactul a fost foarte mare asupra lor. Mesajul este că se poate, haideți să privim boala ca pe un nou început. Și chiar e, chiar te schimbă foarte mult. Poate că ar fi bine ca un pic mai mult instituțiile publice să asigure consiliere psihologică fiecărei persoane care trece prin așa ceva. Eu eram polițist, lucram la inspectoratul de poliție, m-a schimbat boala”, povestește Irina Petecel, o învingătoare în lupta cu cancerul la sân.
Pentru cancerul de sân există mai mulți factori de risc care pot fi evitați ori nu. De exemplu, vârsta crește riscul. O dată cu vârsta, cel mai frecvent cancerul la sân apare între 40 și 70 de ani, cu un vârf între 50 și 65 de ani. Alte cauze sunt factorii de risc genetici, pe care îi moștenim sau îi dobândim. Factorii de risc pe care îi putem evita – sedentarismul, obezitatea, alimentația bogată în dulciuri rafinate, grăsimi, alcoolismul (care poate dubla riscul de a face cancer mamar).
„Recomand o alimentație sănătoasă, bogată în fructe și legume proaspete, dar echilibrată, evitarea consumului de alcool, a fumatului, o viață activă, în care să promovăm mișcarea, o jumătate de oră de mers pe jos pe zi într-un ritm alert”, spune dr. Daniela Sîrbu.
Doctorii recomandă ca femeile să își facă controalele periodice, încă înainte de 40 de ani. În Timiș, autocontrolul a început să crească.
În ultimii ani a scăzut incidența pacientelor care se prezintă cu cancer de sân în stadiu avansat. Tratamentul pentru cancer este unul complex, cu chimioterapie, intervenție chirurgicală, urmat de tratamente hormonale care poate avea efecte secundare. E un tratament care poate lăsa sechele, printre ele vorbim și de absența sânului.
„Prietena noastră în timpul chimioterapiei era scoica de la toaletă, pentru că vomitam foarte mult, era foarte greu. Nu am reușit să scăpăm de acele zile după administrare, zile cu depresie foarte puternică, cu astea încă ne chinuim”, spune o pacientă căreia i s-a descoperit cancerul la sân în urmă cu 11 ani.
Citiți principiile noastre de moderare aici!