Timișorenii care locuiesc în Ciarda Roșie se tem că lângă casele lor o să apară un complex imobiliar cu bloc de locuințe și spații comerciale, chiar pe terenul fostului stadion Mănușarul. Dezvoltatorul imobiliar, SC Developers – o firmă deținută de Nicolae Gavra și Elena Suru, are deja autorizație de construire emisă de primărie chiar în Ajun de Crăciun, anul trecut, în baza unui PUZ datat din anul 2008, adică de pe vremea administrației Ciuhandu.
Planul Urbanistic General vechi al Timișoarei spune că stadionul este „zonă verde” și acolo sunt permise construcții P, P+1, P+2.
Interesul locuitorilor vs. interesele oculte
Subiectul este dezbătut de câteva zile, iar în discuții a intervenit și primarul Timișoarei, care a trecut de problemele oamenilor și a decretat că „se conturează cea mai murdară, cea mai incorectă campanie electorală din toate timpurile”. Departe de interesul locuitorilor din zonă, edilul-șef susține că în spatele poveștii se află „disperarea grupurilor de interese oculte, cărora le este clar că își dau duhul dacă încă 4 ani Timișoara mă are pe mine ca Primar”. Mai mult, el a postat pe Facebook un extras CF în care scrie că terenul Mănușarul nu are statut de teren de fotbal, ci de „curți-construcții”, adică este construibil. Cu toate acestea, le-a promis timișorenilor din Ciarda Roșie că va semna alături de ei, ca și cetățean, petiția lansată.
Realitatea este însă alta. În locul de unde a fost luat CF-ul făcut public de primar, adică la Cartea Funciară, există și un „plan de situație Baza Sportivă Ciarda Roșie – Asociația Mănușarilor”, a descoperit activistul timișorean Cristi Brâncovan.
Ar fi trebuit o HG
Culmea, la momentul în care a fost emis PUZ-ul invocat de primărie exista și Legea sportului, care spune că „schimbarea destinației sau desființarea unor baze sportive aparținând domeniului public ori privat al statului sau al unităților administrativ-teritoriale se va putea face numai prin hotărâre a guvernului și cu construirea prealabilă a altor baze sportive similare celor desființate”. Aceste „dispoziții se aplică și societăților comerciale care dețin active patrimoniale destinate activității sportive ce au aparținut statului”, se arată în Legea 69/2000, în vigoare în anul emiterii PUZ.
Terenul despre care vorbim a aparținut fabricii Arpilux și nu are nicio hotărâre de guvern emisă. Inclusiv în documentația pentru planul urbanistic zonal din 2008 scrie că „zona aflată în discuție se află în partea de sud-est a orașului, într-un careu cuprins între străzile Nicolae D. Cocea și Theodor Pallady. Ea este ocupată parțial de un teren de sport și de o clădire cu funcțiune de vestiar”.
Mai mult decât atât, oamenii din zonă spun că planul emis în 2008 ar fi deja expirat, iar primăria n-ar fi trebuit să emită autorizația de construire.
Se cere revocarea PUZ
Activistul civic Cristi Brâncovan îi cere primarului să pună în prim plan interesul public și să revoce hotărârea de consiliu local emisă în 2008 prin care fosta administrație a schimbat destinația terenului.
„Îi solicit primarului Robu revocarea HCL-ului prin care administrația Ciuhandu, Orza & PSD au schimbat destinația terenului de sport din Ciarda Roșie în teren construibil și sesizarea Guvernului și Prefecturii (PNL) în vederea aplicării sancțiunii de reîntoarcere a bazei sportive în proprietatea statului, prevăzută de legea sportului (…) Dacă primarul alege să protejeze interesul public, atunci construcția blocului pe terenul Mănușarul urmează să fie sistată”, spune Brâncovan.
Edilul-șef a povestit în urmă cu câteva zile că „s-a interesat” și că fostul stadion este proprietate privată.
„Nu le este rușine celor care îmi pun mie în cârcă așa ceva? Eu am spus că voi fi absolut, cu tot sufletul, alături de oameni, pentru că nu eu am aprobat așa ceva. Este PUZ din 2008, care a produs efecte. Dacă cineva a făcut ilegalități, să vină Procuratura! Și să-l pedepsească, să-l trimită în judecată! Eu nu fac ilegalități, să fie limpede. M-am interesat, este proprietate privată. Cine e de vină că nimeni în istorie nu a consemnat în cartea funciară că acolo este teren? (…) N-ai de unde să știi că parcela cu numărul și indicativul nu știu care, de facto, a fost un teren de fotbal în timp, în istorie”, a explicat acesta în cadrul unei conferințe de presă de săptămâna trecută.
Promisiuni de primar
Între timp el s-a dus să se întâlnească cu oamenii nemulțumiți și să semneze petiția împotriva construirii blocului de locuințe.
„În urma discuției cu coordonatorii acțiunii și oamenii prezenți, dl primar a concluzionat atât că acel teren va fi evaluat în varianta de a fi trecut înapoi la primărie, dar și faptul că ridicarea unor blocuri în acea zonă de case este inacceptabilă. Dânsul confirmând că va întreprinde demersurile necesare și nu va permite începerea construcției pe terenul Mănușarul”, au anunțat locuitorii din zona pe un grup de Facebook.
Nu se știe ce se va întâmpla, dar oamenii care locuiesc în zonă și-au luat un avocat. Cert este că reprezentanții primăriei trebuie să facă lumină în acest caz.
UPDATE. Cum oprește primăria construcția
La o privire mai atentă în „arhivă”, primarul Timișoarei anunță că a decis să fie începute demersurile pentru revocarea Planului Urbanistic Zonal emis în anul 2008. El s-a scuzat în ceea ce privește autorizația de construire: a fost în vacanță în perioada în care a fost dată. Dar a fost legală autorizația emisă chiar în Ajun de Crăciun.
„În documentele pe care le-am avut la primărie, la o primă strigare, mi s-a explicat că autorizația de construire care a fost dată cu mine ca primar, dar nu cu semnătura mea, că eram plecat în vacanță în 22 decembrie și autorizația a fost emisă în 24 decembrie, e totul în regulă. A fost emisă cu respectarea PUZ. Autorizațiile se dau după ce se verifică cu prevederile planului urbanistic zonal, nu se caută în toată istoria să se vadă ce a fost înainte de acel PUZ. Din acest punct de vedere nu s-a greșit atunci când s-a emis acea autorizație. Cetățenii aveau diverse documente de care eu nu știam, inclusiv în care scria că acolo era bază sportivă”, a explicat, marți, edilul-șef.
Conducerea municipalității a decis să fie început demersurile pentru anularea PUZ datat 2008, document care stă la baza autorizației de construire emisă în 24 decembrie 2019. El crede că planul urbanistic nu este perfect legal.
„Voi iniția demersuri pentru anularea acelui PUZ care a fost, după părerea mea, în mod incorect aprobat în 2008. (…) Eu consider că cetățenii au dreptate, că acolo a fost un teren de sport căruia i s-a schimbat destinația cu încălcarea prevederilor Legii Sportului, care era în vigoare la data aceea. Sunt înscrisuri în care se spune că a fost teren de sport acolo, iar legea prevede că schimbarea destinației unui teren de sport se poate face numai prin hotărâre de guvern, condiționat de crearea unui alt teren de sport comparabil. Prin urmare, eu consider că acel PUZ trebuie anulat și am cerut aparatului de specialitate să facă preparativele pentru a da drumul demersului oficial”, a completat acesta.
Cu toate că, spune edilul-șef, PUZ din 2008 permite construirea unui complex imobiliar pe terenul de sport și proprietarii au făcut lucruri bune pentru oraș, nu este normal ca între case să apară astfel de construcții.
„Într-un sat, putem spune, că este un cartier cu multe case, așa cum e la case, sigur e parte a Timișoarei, într-un loc, unde sunt case de jur împrejur, chiar în mijloc se încearcă ridicarea unui bloc. PUZ permite asta, să fie clar. Răul s-a comis atunci când a fost aprobat acel PUZ. Eu nu vreau să împroșcăm cu noroi pe nimeni, proprietarii sunt investitori importanți, sunt oameni care au făcut multe lucruri bune. Evident, este proprietate privată, proprietarii pot să construiască acolo o bază sportivă. E dreptul lor la proprietate, dar nu dreptul de a face ceva ce nu permite legea. Nu știu alte aspecte”, a conchis primarul Timișoarei.
Trimite articolul
XPinocchio strikes again.
Ne-am saturat de minciuni si fabulatii si tine in special, “domnule” primar.
robu joaca la doua capete!se vede clar in poza ca e teren de fotbal lasat in paragina…toate avizele sunt nule pe baza pozei deoarece nu putea aparea teren de fotbal peste noapte robu e idiot ca nu stie sa minta!
Adica ei sunt fericiti ca si-au construi! deci altii sa nu vina sa construiasca? desi e teren proprietate personala? serios? wtf?
-
Pai din cate inteleg eu din articol, respectivii si-au construit CASE, iar smecherasii vor sa construiasca langa ele niste BLOCURI, lucru anormal si ilegal in majoritatea situatiilor (numai ca autoritatile primesc probabil “ceea ce se cuvine”, si atunci se aproba orice gunoi de PUZ care nu tine cont de zona sau de parerea celor din jur).
In plus, terenul mai e incadrat si ca baza sportiva. Chestiile de genul asta, sau spatiile verzi, nu se pot schimba asa usor (si foarte bine ca e asa!).
Acum intelegi? Asta e problema!
Ti-ar conveni sa iti construiesti tu o casa intr-o zona de case, si dupa aia sa vin eu sa cumpar parcelele invecinate, si sa iti fac la sud un bloc inalt, de sa nu mai vezi soarele deloc (si sa ti se uite toti in casa de la etajul 3 sau 4), la vest iti fac o ferma cu un mic abator sa iti miroasa mai rau ca la zoo, iar la est iti fac un depozit de cherestea, sa ai si zgomot…Deci da, e proprietate privata, dar nu faci orice!
Stiti cine e in spatele acestei mânării? Exact Ionut Nasleu care are in zona casa. Acolo sunt interese de partid. Multi membri PNL au case acolo, terenuri cumparate inca din 2017 doar-doar ca sa devină noul ”paradis al pnl-ului” local timisorean.
Este o autorizatie de costructie emisa in 24 decembrie, in care nu cred ca e cineva prezent in primarie pt a munci, cu o inaltime de D+P+4E+E retras (adica un fel P+6 etaje) intr-o zona in care nu se poate construi decat maxim P+2+M.
Sunt 210 apartamente in doua cladiri care impreuna sunt cat spitalul judetean marginite de case pe parter si cateva case P+M.
Intelegeti deranjul?
Ceva obisnuit la noi in tara de cei din PSD “noaptea ca hotii” sau in ajun de craciun ca dar de la “mos craciun”.Aceasta magarie facuta ca multe altele de fosta administrația Ciuhandu / Orza & PSD a stat la macerat cu gandul probabil ca nu se va observa. Unde sunt cei care ar trebui sa aplice legea in asfel de cazuri?
Domnule primar…aveti in jurul dumneavoastra o caracatita de ilegalisti construita de catre omul pe care il sustineti la primaria Dumbravita. In termeni judiciari, acesta se numeste grup infractional organizat. Ma tem ca veti ajunge la puscarie daca nu va debarasati de aceste persoane. Acesta e un avertisment de la un non-hater.
-
Siiigur, ca el din marinimie, darnicie si corectitudine a renuntat in 2012 la postul foarte bine platit la UPT cu zeci de mii de lei lunar, ca sa devina primar cu 5000 de lei sau cat avea pe atunci salariul (inainte sa si-l mareasca)…. Fix de aia! Nu ca sa faca diverse smenuri, incepand cu muscate de 11.000 de € lunar, si terminand cu 3 terenuri ultra-centrale “la schimb” pentru demolarea acvariului care era oricum in ilegalitate :)))
Cetateanul de rand oricum nu are niciun drept. Interesele sant prea mari, da macar spunetii altcumva dar nui mai spuneti democratie 🙂
De ce nu se sesizeaza DNA……..DIICOTUL……
PUZ-ul aprobat prin 263/13.05.2008 a avut o valabilitate de 10 ani.
Adică PUZ-ul era expirat de un an de zile la momentul emiterii de către PMT a Autorizației de Construire.
ma deranjeaza mai mult ca vorbeste inainte sa se intereseze ce naiba s-a intamplat pana in acel moment cu actele eliberate pentru respectivul teren. ar fi aflat mai multe si nu mai dadea cu bata in balta, sa ceara scuze ca nu a stiut ca s-a eliberat autorizatia cand el era plecat. unde sunt consilierii si secretarii care sa-i dea o actualizare a situatiei?
din pacate, desi e bine intentionat, are metode de lucru depasite, ca sa vorbesc elegant
POATE PINA LA URMA FACETI CA ASTIA DIN PLOPI NU AU VRUT BLOC SI AU APARUT VILE TIGANESTI !
Cica primarul semneaza petitia :))))))
Asta e ca si cand politistul de la rutiera sta la semafor, il vede pe unu trecand pe rosu si zice: vai, eu nu sunt de acord, dar nu face nimic.
Pai primatul poate sa anuleze autorizatia, fie direct, fie prin contencios administrativ, deci nu sa semneze petitia. Asa cum zice ca vrea sa anuleze puzul, exact la fel poate face cu autorizatia.
Chiar daca puzul se anuleaza, autorizatia ramane valabila!!! Acest caz e celebru in Floresti, langa cluj, un fel de dumbravita a lor, unde s-au anulat puzuri si chiar pugul, dar tot ce s-a autorizat ramane, pentru ca nu poti sa vii sa anulezi autorizatii si sa demolezi ce s-a realizat legal la vremea cand actele respective erau in vigoare. Nu se produce un efect automat, fiecare act trebuie solicitat separat si individual spre anulare in instanta!
Iar asta cu stransul de semnaturi e degeaba. Le luati si le trimiteti la primarie si rad de ele.
Nu trebuie semnaturi ci trebuie 1 singur om sa faca sesizare la inspectia in constructii, care se pare ca e o institutie pe care robu inca nu a pus laba si care il amendeaza si 1 singur om sa atace in instanta autorizatia si puzul. Atat!
M-am saturat maxim ca tot orasul sa fie numai un beton. Nimic din ce e construit nou nu ia in considerare viata oamenilor care vor ocupa sau ocupa zona respectiva. E imposibil la campie, sa inghesuim case si blocuri, fara trotuare generoase, piste de biciclete si spatii verzi!!!!
Numai ca sa faca o mana de borfasi 20000 euro in plus la cele 70000 profit… Sunt sigur ca daca legislatia ar fi modificata cu creier si ulterior respectata si aplicata, ar deveni standardul si norma pentru toti “dezvoltatorii” si aia e.
Cat timp nu ne coalizam pe tematici de genul asta oricum ne va ignora toata lumea…
-
Nu avem nici o sansa cu actuala conducere (pesedaci plus “liberali” ajunsi in varful partidului pe vremea pesedacului vopsit in liberal moliceanu).
Nu exista interes! Gandeste-te numai la spatii verzi, de exemplu! Cata ambrozie avem in oras? Desi…
– legislatie modificata cu creier – check! (Iohannis a promulgat legea inca din prima parte a anului 2018)
– oameni care “sa se ocupe” – check! (city managerul desemnat principalul luptator anti-ambrozie, plus grup comun de lucru cu Dumbravita, blablabla)
– fonduri necesare – check! (o tona de bani directionati catre Horticultura, Rogera, etc. – ZECI de MILIOANE de EURO in fiecare AN!!!)
– actiuni concrete? ZERO! Cu toate cele scrise mai sus, pe multe strazi nu tunde nimeni niciodata buruienile si ambrozia… ce sa mai vorbim de ierbicidat, smuls, etc, sau vise de genul sa arate ca orice localitate mica din Spania sau din alte tari… (dovada clara ca acolo unde se vrea, se poate, chiar si cu buget muuult mai mic)
S-au alocat 35 milioane de € in ianuarie, si inca 28 de milioane de € in iunie, FARA zona centrala, unde sunt sefi prin “atribuire directa” cei de la Horticultura…Daca cineva mi-ar da 35.000.000 de € (deci doar suma de la inceputul anului, fara suplimentari) ca sa am grija de spatiile verzi intr-un an, mi-as lua o echipa de 100 (!) de oameni harnici si motivati si cateva utilaje mici, si in cateva luni as umple tot orasul de gazon si aspersoare, fara eforturi supra-omenesti!
Sa facem un calcul mic… sa zicem salarii de 5000 de lei in mana, 2.000 € cu tot cu taxe, etc.
100 angajati x 12 luni x 2000 € = 2.400.000 €
Utilaje de 1.000.000 de € (exagerat, dar ne permitem)
Deci 3.400.000 € costuri fixe. Sa exageram in continuare si sa rotunjim la 5 milioane de € suma asta, ca sa includem orice alte taxe, cheltuieli birocratice, combustibil, asigurari, etc.
Mai raman… 30.000.000 €
Sa zicem ca as fi un baron local hapsan si as umfla preturile ca sa imi pastrez jumatate ca profit, sa castig eu 15.000.000€ pe nedrept, si ar ramane cifra rotunda de 15.000.000 de € pentru lucrarile efective.
In Timisoara sunt in jur de 500 de strazi. Deci 30.000 de € pentru FIECARE strada, indiferent daca e straduta de 50 de metri sau strada cea mai lunga de 5 km. Sa luam o medie exagerata de 1 km (fara intersectii sau intrari in curti!), si latimea spatiului verde de 1 metru. Deci 2.000 de metri patrati. Revin 15 € / mp efectiv materialele! Cu toate exagerarile si profitul grosolan de 15 milioane, as putea pune covor de gazon gata facut (rulat), flori, separatoare, tevi, aspersoare, si TOT AR MAI RAMANE BANI!
Cu conditia sa vreau sa castig “doar” 15.000.000, si nu… sa zicem 33.000.000 de €…
Chiar era necesar un supermarket acolo? Nu cred. Nu se tine cont de nevoile cetățenilor ci doar de interesele unor smeherasi
Aici e buba. Vor sa ia bani din lucrări și studii iar pt asta inventează tot soiul de năzbâtii, gen supermarket în buricul satului…
Multumim tripletei Ciuhandru-Orza-Cojocari pentru realizări!
-
Si tripletei Robu – Ciuraru – Grebla pentru continuarea realizarilor. Prietenii stiu de ce !