Maria şi soţul său au fost transferaţi de la 1 aprilie 2015 în Timişoara, cu serviciul, având, amândoi, un program de lucru de la 8 la 17. Au un copil de trei ani şi nu găsesc o grădiniţă în oraș, unde să-şi ducă copilul la ora 7 şi să-l ia la ora 18. După acest program funcționa grădinița din Craiova, județul Dolj, unde au locuit cei doi înainte de a se muta la Timișoara. Maria a sunat la mai multe grădiniţe din oraş, a trimis e-mail-uri la mai multe instituţii şi a primit mai multe răspunsuri, dar niciunul satisfăcător.
La majoritatea grădiniţelor de stat cu program prelungit orarul este de la 6 la 17, pentru că de la 17 se închide grădiniţa, iar la altele la ora 17 începe curăţenia. Maria a găsit o grădiniţă cu program săptămânal, dar acolo vin copiii ai căror părinţi sunt despărţiţi şi nu este cazul. Practic, dacă educatoarele pleacă la ora 17, atunci nu mai are cine sta cu copiii, pentru că îngrijitoarele nu au această îndatorire. Unul din răspunsurile primite a indicat faptul că rezolvarea ar fi o grădiniţa particulară, cu program până la ora 19.
“Copilul meu are alergie la diferite alimente (lapte de vacă, albuş de ou, peşte, arahide..), iar grădiniţele particulare colaborează cu firme de catering ce nu vor să distribuie un singur meniu pentru copiii cu alergii deoarece au încheiate contracte stas cu meniul stabilit săptămânal/lunar”, spune Maria.
Ministerul Educaţiei i-a răspuns că nu această instituţie stabileşte programul grădiniţelor cu program prelungit din ţară. Fiecare grădiniţă îşi stabileşte singură programul.
Conform art. 22 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a învăţământului preşcolar, „formele de organizare în învăţământul preşcolar şi structura după care acestea funcţionează sunt: grădiniţe cu program normal (5 ore pe zi), care asigură educaţia şi pregătirea corespunzătoare a copiilor pentru şcoală şi viaţă socială, grădiniţe cu program prelungit (10 ore pe zi), care asigură educaţia şi pregătirea corespunzătoare a copiilor pentru şcoală şi viaţă socială, precum şi protecţia socială a acestora (hrană, supraveghere şi odihnă), grădiniţe cu program săptămânal, care asigură educaţia şi pregătirea corespunzătoare a copiilor pentru şcoală şi viaţă socială, precum şi protecţia, hrană, supravegherea şi odihnă celor proveniţi din medii sociale şi familii defavorizate, pe durata unei săptămâni”.
Practic, fiecare grădiniţă cu program prelungit îşi stabileşte propriul orar, respectând intervalul de 10 ore. Maria trimis un e-mail şi Direcţiei de Protecţie a Copilului Timişoara, iar răspunsul primit i-a confirmat cele afirmate de ea şi i s-a recomandat să găsească înţelegere la o grădiniţă aproape de locul unde lucrează, pentru o prelungire de 15-20 de minute peste program.
“Am încercat şi această soluţie propusă, dar mi s-a răspuns de doamnele îngrijitoare că de 2/3 ori pe săptămână poate că ar sta, dar zilnic nu. Şi unde se mai găseşte înţelegere în ziua de azi…”, spune Maria.
A trimis e-mail-uri la mai multe grădiniţe din Timişoara, pentru a găsi o soluţie. În general, a primit acelaşi răspuns: “Cadrele didactice îşi încheie programul la ora 17.00 şi nu mai putem asigura supravegherea copiilor. Aşa după cum aţi aflat de la Inspectoratul Şcolar, acesta este programul în toate grădiniţele de stat. Dimineaţă, pentru cazurile deosebite, copiii sunt supravegheaţi într-o singură grupă de către o doamnă îngrijitoare până la ora 8.00, când vin doamnele educatoare”.
Maria a rămas fără opțiuni.
“Sunt atât de indignată pentru că nu înţeleg cum de într-un oraş mai mic există grădiniţe cu program prelungit ce pot să ţină copiii până la ora 18, iar în Timişoara nu există acest program în condiţiile în care am înţeles că şi în acest oraş majoritatea societăţilor private au program de lucru 8-17? De ce trebuie că părinţii să găsească soluţii gen: bone, vecini, bunici, etc. să ia copilul de la grădiniţă până în ora 17 (implicit şi copiii find afectaţi de atâtea schimbări) când s-ar putea prelungi şi în acest oraş programul până la ora 18?”, ne scrie Maria.
Mama în căutarea grădiniţei cu program până la ora 18 a intrat în contact şi cu Aura Danielescu, inspector şcolar general de Timiş.
“Copiii sunt pentru noi o prioritate și vom proceda în așa fel încât să-i protejăm pe copiii din sistemul nostru de educație. Legea și regulamentele după care funcționăm prevăd, pentru o grădiniță cu program prelungit, un program de funcționare de 10 ore. Din spusele colegei mele, Lavinia Supuran, până la acest moment, educatoarele se intersectau la ora prânzului, stând, la comun, timp de o oră, ora de luare a mesei, pentru a se ajuta în supravegherea atentă a copiilor. Vom analiza solicitarea dumneavoastră, vom consulta colegi din alte județe și vom solicita un punct de vedere oficial la MECS. Dacă se confirmă că noi suntem atipici și nu respectăm orarul impus pentru acest program, să fiți sigură că vom remedia acest neajuns. 10 ore înseamnă 10 ore pentru toți”, a răspuns Aura Danielescu.
De asemenea, inspectorul şcolar general de Timiş i-a propus o întâlnire mamei pentru a discuta acest caz.
“Sunt doar o mamă disperată ce nu găsesc o rezolvare la problema mea. Problemă cu care nu credeam că o să mă confrunt odată cu mutarea noastră din Craiova în Timişoara. Eu în neştiinţa mea credeam că toate grădiniţele cu program prelungit, din ţară, au acelaşi interval orar în care pot fi aduşi şi pot fi luaţi copiii de la grădiniţă. Am mai discutat şi cu alţi părinţi şi foarte mulţi sunt în situaţia noastră, doar că ei au găsit soluţii gen: bone, vecini, bunici, etc. să le ia copilul de la grădiniţă până în ora 17. În condiţiile în care noi nu suntem din Timişoara şi nu avem cunoştiinţe şi rude aici, nu aş avea încredere să-mi las copilul decât cu doamnele de la grădiniţă. Mai mult, consider că şi copiii sunt afectaţi de atâtea schimbări. Aş prefera să găsesc o grădiniţă de stat care să se plieze cu programul de lucru al majorităţii societăţilor comerciale din Timişoara 08.00-17”, spune Maria.
Până la urmă, Maria a reuşit să schimbe ceva, a obţinut o victorie. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Timiş au avut o întâlnire cu directorii grădiniţelor şi au stabilit ca ora de la prânz unde se intersectează educatoarele şi supraveghează copiii pe rând, la ora mesei, să se transforme într-o jumătate de oră. În acest fel, jumătatea de oră rămasă se va transfera la finalul programului, la ora 17, urmând ca educatoarele să stea până la ora 17.30 în grădiniţe.
Citiți principiile noastre de moderare aici!