Mădălin Bunoiu este prorector la Universitatea de Vest Timișoara, profesor la Facultatea de Fizică, președinte al Colegiului Consultativ pentru Cercetare, Dezvoltare și Inovare din cadrul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării. El a mai fost și președinte Agenției Române pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior (ARACIS).
El a fost implicat în ESAF încă de la înființarea sa, în 2014. Numirea sa ca membru se datorează contribuțiilor aduse în domeniul consilierii științifice și dezvoltării unei perspective europene în cercetare.
„Prin alegerea sa în noul rol de membru al Comitetului ESAF, Mădălin Bunoiu intenționează să contribuie la poziționarea ESAF ca un forum capabil să răspundă dinamic provocărilor interdisciplinare și să susțină ecosistemul de cercetare dezvoltat în cadrul alianțelor universitare europene considerând că, pe termen lung, alianțele universitare europene urmăresc să poziționeze Europa ca un centru global al educației de top, în care studenții și cercetătorii sunt îndreptățiți să abordeze cele mai presante probleme ale lumii prin cunoștințe comune și colaborare”, transmit reprezentanții ESAF.
Bunoiu a fost și organizatorul Întâlnirii Anuale ESAF din 2023, care a avut loc la Timișoara. El a pus accent pe necesitatea consilierii științifice în contextul dezinformării în creștere și al provocărilor actuale generate, mai ales, de inteligența artificială.
ESAF este o structură independentă, formată din câte un membru al fiecărei țări europene, care reunește experți, consilieri și oameni de știință mandatați să ofere consultanță și să reprezinte interesele propriei țări.
„ESAF își propune, să sporească gradul de conștientizare în rândul cetățenilor, al actorilor din societatea civilă și al reprezentanților din industrie cu privire la importanța și necesitatea de a fundamenta deciziile și strategiile proprii pe argumente solide și bine susținute științific. Întreaga activitate a ESAF se desfășoară sub deviza «știința pentru politică, nu politica pentru știință», promovând ideea că o sinteză precisă și imparțială a dovezilor disponibile reprezintă una dintre cele mai valoroase contribuții pe care comunitatea științifică le poate aduce factorilor de decizie democratici”, mai menționează reprezentanții ESAF.
Citiți principiile noastre de moderare aici!