Situaţia a ajuns atât de îngrijorătoare încât, marţi, la Prefectura Timiş a avut loc o întâlnire a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă în cadrul căreia s-a luat în discuţie problema furturilor de fier vechi. Neliniştitor este faptul că hoţii au ajuns să fure inclusiv şine de tren, viaţa călătorilor fiind pusă în pericol.
„Putem vorbi despre o adevărată mafie a fierului vechi, deoarece sunt foarte bine organizaţi: după ce le iau de pe trasee, le transbordează pe şosele şi sunt transportate la intermediari care au relaţii cu anumite centre de colectare a metalului, care lucrează la negru. Sunt şi centre care nu funcţionează legal, noi am identificat şase dintre ele”, a declarat comisarul-şef Eugen Iercu, şeful Secţiei Regionale de Poliţie a Transporturi Timişoara.
Doar în acest an au fost înregistrate 310 furturi de şine, în creştere alarmantă faţă de anul precedent, când s-au înregistrat 150 de astfel de cazuri.
Şeful Poliţiei Transporturi Timişoara spune că acest fenomen este posibil datorită lipsei unui sistem de pază organizat, ce a urmat reducerii de personal, cei peste 2.800 km de şine ale Regionalei CFR fiind păziţi de doar 15 angajaţi, faţă de aproape 300 câţi erau înainte de 2008. Până acum, poliţiştii au reuşit prinderea a 197 de hoţi, dar numai 15 sunt arestaţi, ceilalţi fiind eliberaţi de judecători sau procurori care au considerat că nu reprezintă pericol public.
Garda de Mediu a dat numeroase amenzi, care se ridică la zeci de mii de lei în urma controalelor la centrele ilegale de colectare a fierului vechi. În total, autorităţile de mediu au reuşit să identifice şase astfel de centre, care au fost amendate cu 60.000 de lei.
O situaţie similară se înregistrează şi la Enel, de unde se fură şi transformatoare ce depăşesc cinci tone. Inginerul-şef al Enel Timişoara, Eugen Ticula, a declarat la întâlnirea cu prefectul că, practic, compania este depăşită de performanţele hoţilor, care nu pot fi prinşi nici cu ajutorul camerelor video, deoarece taie cablurile electrice înainte de a trece la furtul propriu-zis, iar aparatura îşi dovedeşte ineficienţa.
„Pagubele pe care le-am înregistrat în ultimii doi ani se ridică la peste un milion de lei. De la începutul anului ni s-au furat aproape 40 de transformatoare din zone mai retrase, faţă de şapte câte ne-au dispărut anul trecut”, a declarat acesta.
Se fura in continuare fier de la Solventul
Un timisorean si-a gasit masina furata la fier vechi
Citiți principiile noastre de moderare aici!