Spațiul de pe strada Alexandru Ioan Cuza, nr. 2, bucată din fosta cetate, din apropiere de Piața Mărăști, se va transforma într-o galerie de artă. Nu prea curând însă. Ultima dată, acesta a fost folosit ca magazin de pânze, pensule și vopsele, fiind în administrarea Uniunii Artiștilor Plastici din România, Filiala Timișoara. Asta se întâmpla în urmă cu mai mulți ani, iar, cum nu a mai fost îngrijit, spațiul a ajuns în paragină. Au existat intenții mai vechi pentru reamenajarea spațiului, iar în 2020 au fost anunțate și planuri concrete. De atunci, doar s-au obținut documentațiile. Cândva, urmează să fie lansată și licitația pentru execuție.
„Spațiul de pe (strada Alexandru Ioan – n.r.) Cuza 2 are DALI (documentație de avizare a lucrărilor de intervenție – n.r.) și PT (proiect tehnic – n.r.), avem avizul de la monumente, urmează să depunem documentația pentru AC și să scoatem la licitație execuția”, au transmis pentru Tion reprezentanții primăriei.
Potrivit documentelor din hotărârile de până acum, galeria de artă, care se întinde pe o suprafață de 213 mp, va fi reparată și consolidată. Pereții de cărămidă vor fi păstrați, iar pentru reabilitare se vor folosi lemn și piatră. Spațiul va beneficia de iluminat ambiental și artistic, dar și de dotări interioare pentru funcțiunea muzeală. Va avea sistem de supraveghere video și va fi accesibil inclusiv persoanelor cu dizabilități. Instalația sanitară și cea termică vor fi refăcute. Zona verde va fi reamenajată. Valoarea totală estimată a reabilitării și punerii în valoare a galeriei ar fi de 1,6 milioane de lei, cu TVA inclus.
Planurile din ultimii ani
În vara anului 2020, pe finalul mandatului fostului primar Nicolae Robu, primăria anunța că are planuri pentru transformarea ruinei de vizavi de Parcul Botanic. Atunci, consilierii locali chiar aprobaseră noua funcționalitate de galerie de artă a imobilului. Ulterior, fusese demarată și licitația pentru „servicii de proiectare și asistență tehnică din partea proiectantului pentru obiectivul de investiție DALI+PT Reabilitare galerie de artă”, una de 23.000 de euro. Transformarea era gândită în contextul „aprobării candidaturii Municipiului Timișoara și a angajamentului de susținere financiară în perioada 2017-2022 pentru participarea Municipiului Timișoara la acțiunea Uniunii Europene «Capitală Europeană a Culturii» pentru anul 2021 în România”.
După alegerile din toamna aceluiași an, odată cu schimbarea administrației, s-au schimbat și prioritățile. Noii conducători ai primăriei au anulat atunci licitația, dar au revenit asupra intențiilor anterioare câteva luni mai târziu, la începutul anului 2021. În februarie a fost și atribuit direct contractul pentru proiectare, către SC Novartis SRL, la puțin peste 88.000 de lei (cca. 18.000 de euro). Intenția de atunci a primăriei era să obțină bani de la Institutul Național al Patrimoniului, dar cererea depusă pentru „Timbrul Monumentelor Istorice – Subprogramul 2” a fost respinsă în cadrul concursului.
Până la urmă, în iulie 2022, consilierii locali au aprobat „documentația tehnico-economice-faza D.A.L.I., pentru obiectivul «DALI+PT Reabilitare Galeria de Artă», Calea Alexandru Ioan Cuza, nr. 2, Timișoara, Timiș”. Din toamna anului 2022 și până în prezent încă se așteaptă după emiterea autorizației de construire. Singura noutate, din octombrie 2022 și până în prezent, ar fi obținerea avizului pentru monumente. Reprezentanții primăriei nu au putut să ne dea vreun termen pentru lansarea licitației.
Pe aceeași temă:
FOTO. O nouă galerie de artă în Timișoara, într-un spațiu istoric din vechea Cetate
A treia licitație anulată de primarul Fritz: galeria de artă dorită de Sanda Greblă
Bucata de bastion din Mărăști va fi totuși galerie de artă. Primăria vrea bani de la București
Primăria și-a amintit de bucata din zidul cetății din Mărăști. Planuri pentru transformarea ruinei
Citiți principiile noastre de moderare aici!