Formularul 200 “Declaratie privind veniturile realizate din Romania”, cod 14.13.01.13 se completează de către persoane fizice care au realizat în 2010, în România, venituri în bani şi/sau în natură din: activităţi independente (activităţi comerciale, profesiuni libere, drepturi de proprietate intelectuală), din activităţi agricole (de felul cultivării florilor, a legumelor în sere, a pepinierelor etc.), transferul titlurilor de valoare, din operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen, pe bază de contract, precum şi alte operaţiuni similare, din cedarea folosinţei bunurilor mobile si imobile.
Nu au obligaţia depunerii formularului 200 contribuabilii care au realizat venituri din cedarea folosinţei bunurilor pentru care chiria prevăzută în contractul încheiat între părţi este stabilită în lei, nu au optat pentru determinarea venitului net în sistem real şi, la sfârşitul anului anterior, nu îndeplineau condiţiile pentru calificarea veniturilor în categoria veniturilor din activităţi independente.
În cazul contribuabililor care au completat şi depus formularul 225 „Declaraţie privind stabilirea impozitului reprezentând plata anticipată trimestrială în contul impozitului pe câştigul net anual impozabil pentru câştigurile obţinute din transferul titlurilor de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise”, la care au anexat documentele justificative (fişele de potofoliu), aceştia vor depune formularul 200 fără a mai avea obligativitatea de a anexa documentele justificative.
Declaraţia se completează înscriind cu majuscule, citeţ şi corect, datele prevăzute de formular. Se completează în două exemplare, din care unul rămâne la contribuabil.
Formularul 200 poate fi descărcat de pe site-ul ANAF, prin accesarea portalului www.anaf.ro /Asistenţă contribuabili/Toate formularele, cu explicaţii sau poate fi obţinut direct de la sediul administraţiei finanţelor publice aparţinătoare.
Declaraţiile de venit pot fi depuse de către contribuabili direct la sediul administraţiei finanţelor publice de care aparţin, la registratura organului fiscal, la oficiul poştal, prin scrisoare recomandată sau on-line, pe site-ul www.anaf.ro. Pentru depunerea on-line a Declaraţiei privind veniturile realizate, persoanele fizice trebuie să deţină certificat digital calificat, eliberat de furnizorii de servicii de certificare – acreditaţi în condiţiile Legii nr.455/2001 privind semnătura electronică – şi să se înregistreze ca utilizator ai serviciului “ Depunere declaraţii on-line”, prin transmiterea, în format electronic, a documentului de confirmare a certificatului calificat, existent pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (http://www.anaf.ro).
În ceea ce priveşte completarea corectă a formularului, contribuabilii pot solicita asistenţă la sediile administraţiilor finanţelor publice de care aparţin sau pot accesa site-ul ANAF (http://www.anaf.ro), unde, pe prima pagină / Acasă / la secţiunea Asistenţă contribuabili, a fost introdus un ghid electronic (prezentare Power Point) „Cum completăm declaraţia de venit”.
Peste 40.000 de declaraţii, în Timiş
Inspectorii fiscali din Timiş vor avea destul de mult de lucru şi în acest an. Din primele estimări, numărul total al declaraţiilor care ar trebui să fie prelucrate va fi de aproximativ 40 – 42.000. Pentru a se evita apariţia cozilor la ghişee în ultimele zile din termenul legal, cei de la Finanţe recomandă depunerea fişelor fiscale şi prin intermediul poştei. “Recomandăm depunerea documentelor aferente veniturilor din 2010, prin intermediul poştei, prin scrisoare recomandată”, Bogdan Arturov, de la Serviciul Registru Contribuabili, Declaraţii Fiscale Persoane Fizice al Direcţiei de Finanţe Timiş
Citiți principiile noastre de moderare aici!