Dominic Fritz a acuzat, miercuri, Guvernul că dezinformează populația deoarece susține că nu sunt probleme cu gazul, însă Colterm nu găsește furnizor de gaz pentru că nu există stocuri suficiente pe piață.
Primarul Timișoarei a declarat, miercuri, că în acest moment, Colterm poate să folosească și cărbune, chiar dacă aceasta nu este o soluție de viitor, și are deja un stoc mare pentru iarnă.
„Este clar că nu este o soluție de viitor, dar deocamdată trebuie să ne bazăm încă pe cărbune. Avem un stoc mare, deja, de cărbune pentru iarna viitoare, de 30.000 de tone. Un stoc plătit, deci nu există datorii curente. Și vrem să creștem acest stoc la 50.000 de tone, cel mai mare stoc cu care Colterm a intrat vreodată în iarnă”, a spus Dominic Fritz.
A doua cea mai mare companie de termoficare din țară, Colterm, se lovește de refuzul marilor furnizori de gaz în încheierea unui contract pentru perioada iernii.
„Nu putem încălzi orașul doar cu cărbune. Nici nu ar fi posibil. CET Centru funcționează doar pe gaz, CET Sud are nevoie de gaz pentru a arde cărbune. Guvernul a impus o plafonare a prețului la gaz, însă nimeni nu vrea să încheie un contract de gaz pe termen lung cu Colterm la acest preț plafonat. Motivul, precum poate îl știți, este că Guvernul nu a plătit această diferență între prețul plafonat și cel real. Am atras atenția Guvernului și parlamentarilor de Timiș despre această situație”, a mai spus Dominic Fritz.
Toate tentativele de a încheia un contract pe termen lung până în aprilie 2023, cu furnizorii mari de pe piață au eșuat, inclusiv cu Romgaz, una din companiile deținute de stat, motivul invocat fiind cantitățile insuficiente de pe piață.
„Momentan, Colterm a reușit să înmagazineze gaz așa cum prevede legea. Dar stocul obligatoriu de 40.000 MWh reprezintă doar aproximativ 10% din cât are nevoie Colterm la iarnă. În plus, a reușit să încheie contracte-promisiuni cu mai mulți mici furnizori pentru încă 190.000 MWh. Însă, din cauza volatilității pieței de energie, chiar și în cazul contractelor de înmagazinare de gaz am avut probleme de livrare, pentru că nu există cantități de gaz pe piață. De aceea, temerile noastre sunt fondate. Ca să intrăm liniștiți în această iarnă este absolut crucial ca o companie mare de gaz să încheie un contract pentru toată perioada iernii. Din păcate, până acum am avut răspunsuri negative, inclusiv de la Romgaz – o companie de stat – cu argumentul că nu sunt cantități suficiente pe piață”, a dezvăluit primarul Timișoarei.
Fritz a făcut un apel la Guvern să se țină de promisiunile pe care le face în mod public și să se asigure că termoficarea centralizată din țară nu va avea de suferit la iarnă.
„În timp ce Guvernul insistă că România nu are probleme de cantități și de livrări de gaz, vedem că a doua cea mai mare companie de termoficare din România nu găsește un furnizor consistent, cu argumentul că nu există cantități suficiente de gaz pe piață. Asta e o situație absurdă și de neacceptat și i-am transmis domnului prim-ministru că mă aștept să ia în serios situația atât ca rol al său de regulator al pieței, cât și ca acționar principal la două companii furnizoare de gaz. Mă aștept ca Guvernul să se țină de promisiunea că nu vor exista probleme de furnizare a gazului în această iarnă”, a mai adăugat primarul Timișoarei.
Trimite articolul
XSe pare ca au avut USR isti dreptate. E o conspiratie mondiala impotriva lor. La care se mai adauga greaua mostenire de la Lae. Speram ca dupa inca cateva studi de fezabilitate facute de firma din Ciacova oculta mondiala sa cedeze.
-
Mă, esti chiar dus,dus. Nu înțelegi că NU VREA NIMENI SA ÎNCHEIE CTR DE FURNIZARE GAZ ? CHIAR NU ÎNȚELEGI ? Și, apropo, unde era vb de Vopsitu ` ?
-
cand gazul sare de la 300 de euro la 2500 iar tu platesti datoriile din 2016, facute de nea Lae … iti trebuie multa inteligenta sa formulezi comentariul in modul asta :))
Nu inteleg ce treaba are guvernul cu colterm. De ce ar trebui guvernul sa ii gaseasca furnizori coltermului? donimic frig asta tot habarnist a ramas. Dar stai ca el doar vrea sa se planga si sa arunce vina pe altii pentru propria neputinta. Sa vedeti numai cum o sa vina robetele inapoi.
“nu există cantități de gaz pe piață”
Cum, n-am devenit independenti energetic dupa legea offshore? Nici nu mai scade pretul dupa liberalizare? NUUUUU? pai atunci poate merge cu “opinii politice”, asadar #m.ieDragnea! gata, am salvat Romania, ca suntem destepti in cap.
#IDIOCRACY
După cum susțineau specialiștii care au paralizat puterea de judecată a românilor în 2020
.Liberalizarea pieței de energie și gaz duce la scăderea prețurilor cu ceva.42-65%Acum când au spatele asigurat prin ocuparea unor posturi bine plătite la stat,au turnat apa cu ghiață peste capetele înfierbântate a mamelucilor care i-au ales trezindui la realitate.Piata liberă prin cerere și ofertă a reglat preturile.Asa că fraierilor plătiți și vindeți tot ce aveți,inclusiv copii pentru a susține bunăstarea celor care v-au luat mințile.Primariile au autonomie conform dorințelor;deci să rezolve problema gazului și energiei în mod profesionist fara a afecta viața cotidiană a locuitorilor.