Conform studiului, în ultimul an, unul din șapte din copii din zona de vest a României a avut unul sau ambii părinți plecați la muncă în alte țări. În această situație se află 14,7% dintre copiii din regiune, adică 48.177 copii.
Datele arată că unul din cinci copii are mama plecată și unul din 14 are ambii părinți plecați în străinătate. În cele mai multe cazuri, două treimi, copiii cu ambii părinți plecați au rămas în grija bunicii. Copiii care se află în aceste circumstanțe au suferit consecințe de natură psihologică și le-a fost afectată performanța școlară în urma migrației părinților.
Dintre copiii din regiunea de vest cu mama plecată în străinătate, 27% au avut nevoie de consiliere psihologică și logopedie, un număr mai mare decât media la nivel național.
„Sunt deja câteva decenii de când generații întregi de copii au crescut fără părinți alături, aceștia fiind nevoiți să lucreze în alte țări. Este un fenomen social de amploare, cu consecințe stratificate și care necesită o abordare complexă, atât prin servicii de sprijin psihologic și educațional pentru copii, cât și prin servicii de consiliere și sprijinire a părinților să fie prezenți în viața copiilor lor, în pofida distanței”, spune Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.
Datele obținute în cadrul studiului realizat de Salvați Copiii România sunt următoarele:
- Vârsta medie a copilului la prima plecare a mamei este de 7 ani. Mamele plecate sunt în mare parte unic întreținător al familiei.
- Părintele plecat, fie mama, fie tatăl, nu a absolvit liceul (10 clase sau liceu neterminat).
- Se înregistrează o pondere semnificativ mai ridicată (55%) în comparație cu media la nivel național (37%) a părinților care nu anunță unitatea școlară (inclusiv grădinița) de plecarea părinților în străinătate.
- Şi în ceea ce priveşte declararea plecării la serviciul public de asistenţă socială, există o pondere mai mare a cazurilor în care situaţia nu este declarată faţă de media la nivel naţional (65% dintre cazuri, faţă de 59%).
- Absenteismul școlar în Regiunea Vest este semnificativ mai ridicat (+50%) decât media la nivel național pentru copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate, afectând în special copiii cu mama sau ambii părinți plecați. Totodată, absenteismul școlar al copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate din regiune este semnificativ mai mare (17%) decât al celorlalți copii (6%).
- Riscul de sentimente și trăiri negative în rândul copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate este de 2,2 ori mai mare la nivel regional decât în rândul celorlalți copii. Tristețea, apatia, singurătatea și anxietatea sunt principalele sentimente pe care copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate le trăiesc
Pentru a veni în ajutorul copiilor din regiunea de vest a țării aflați în această situație, Salvați Copiii derulează din 2009 programe de suport. Peste 3200 de copii și persoanele care au grijă de ei au fost sprijiniți la centre de suport din județele Caraş-Severin (Reşiţa), Hunedoara (Lupeni, Petrila, Vulcan, Petroşani) şi Timiş (Timişoara, Sânnicolau Mare).
Copiii au beneficiat de consiliere psihologică, activități de suport școlar și socializare. Pentru adulți au fost pregătite activități de educație parentală, consiliere socială și îndrumare juridică.
În 2024, în cadrul campaniei „Discuții din inimă” au fost organizate activități de conectare copii-părinți. Au participat peste 900 de persoane, dintre care părinți care lucrează în străinătate veniți în țară în timpul concediului, cei care au grijă de copiii cu părinți plecați și reprezentanți ai autorităților locale. Au avut loc și workshopuri pentru cadre didactice, cu scopul de a introduce aceste tipuri de activități și în școli.
Unul dintre copiii care se află în această situație este Cristina, în vârstă de 13 ani. La școală au avut de făcut arborele genealogic, iar toți colegii își găseau asemănările cu părinții sau frații. De șase ani, pe Cristina o ducea doar bunica la școală, iar din această cauză colegii nu îi cunoșteau părinții. Mama Cristinei poate veni în țară doar vara, iar tatăl ei mai poate veni și de Crăciun. Totuși, nu vine în fiecare an pentru a nu o lăsa pe mama Cristinei singură în altă țară de sărbători.
„Îți dai seama cât ești de singur când nu ai cu cine semăna. Mamaie spune mereu că le este așa de greu și că poate ar trebui să se întoarcă… eu nu sunt supărată pe ei, ne auzim des la telefon sau pe cameră, doar mi-e dor și aș vrea să fac lucruri cu ei, aici, acasă. Într-o zi poate nu or să mai plece”, le-a povestit Cristina celor de la Salvați Copiii.
Trimite articolul
XIn astfel de situații, se raportează la mia de locuitori, sau la suta de mii.
” intr o zi nu mai conteaza ca or sa mai vina” mai bine. Iti dai seama, sa nu o lase pe mama singura de sarbatori, tatal lasa copilul singur! Le place ca sunt ei doi singuri acolo. Stau sclavi la altii in tara! Pot sa fie scavi si in tara lor daca vor, si sa fie cu copilul
Iar in occident 40% ca urmare a divortului . Tinerele si viitoarele generatii sunt aproape blestemate