În luna mai, angajații de la salubrizare au ridicat 1.200 de tone de gunoaie aruncate pe stradă, comparativ cu 950 de tone de gunoi, duse de timișoreni la centrele de colectare, unde deșeurile se preiau gratuit.
„Cu toate eforturile făcute de Primăria Municipiului Timișoara împreună cu operatorii de salubrizare pentru a avea un oraș curat, încă se aruncă mai mult gunoi pe stradă, în spatele blocurilor, pe zone verzi, în vecinătatea locurilor de joacă decât se duce la centrele de colectare”, transmit reprezentanții Primăriei Timișoara (PMT).
Aproape 600 de tone de deșeuri, dintre cele abandonate pe stradă, erau amestecate, iar alte 580 de tone au fost deșeuri vegetale, aruncate în locuri nepermise.
„La centrele de colectare cu aport voluntar au fost aduse, în luna mai, 746 tone de deșeuri din construcții, 89 tone de deșeuri voluminoase și 113 tone de deșeuri vegetale”, mai spun cei de la PMT.
În momentul de față, pentru ridicarea unei tone de deșeuri vegetale abandonate, municipalitatea plătește 350 de lei. Pentru ridicarea unei tone de deșeuri amestecate dă 650 de lei. Astfel, pentru luna mai, din bugetul local au zburat aproape 600.000 de lei pentru mizeriile aruncate în locuri nepermise.
Amenzile pentru abandonarea deșeurilor pe domeniul public sunt cuprinse între 30.000 și 45.000 lei pentru persoane fizice și de la 50.000 lei la 70.000 lei pentru persoanele juridice, potrivit OUG.nr.92/2021, iar potrivit HCL nr.454/2017, amenda este între 500 și 1.000 de lei pentru persoane fizice și de la 1.000 la 2.000 de lei pentru cele juridice.
În Timișoara sunt patru puncte Retim de colectare a deșeurilor. Aici se preiau gratuit deșeuri din construcții, voluminoase și vegetale, după următorul program:
- Aleea Avram Imbroane, nr. 70: L-V: 9-19, S: 8-16;
- Calea Torontalului, nr. 94: L-V: 9-19, S: 8-16;
- Calea Moșniței (fostă Strada Torac, nr.2-4): L-V: 9-19, S: 8-16;
- Str. Ovidiu Cotruș, nr. 201 (fostă Strada Mile Cărpenișan, nr. 3): L-V: 9-17, S: 8-16.
„E o mare nevoie de mai multe centre în care deșeurile de la timișoreni și de la firme să fie colectate și să stopăm astfel practica aruncării gunoiului pe stradă. Avem în lucru construcția a patru astfel de centre, care vor veni în completarea și vor fi un upgrade al celor patru care există acum. E o investiție de 8 milioane de euro pentru care am câștigat fonduri europene prin PNRR. Cu acești bani construim trei centre de colectare în cartiere, în zonele Calea Moșniței, Dorobanților și Avram Imbroane. Pe al patrulea, cel de foarte mari dimensiuni, de 25.000 mp, îl construim în Calea Șagului, în apropierea actualei stații de sortare. Acum suntem în faza de pregătire a licitației împreună cu Ministerul Mediului”, a spus primarul Dominic Fritz.
Pe aceeași temă:
FOTO. Gunoaiele au invadat din nou zona stadionului Dan Păltinișanu
Trimite articolul
XSi ce rost are colectarea ? PLasticu oricum se arde nu se recicleaza… Singura chestie care ii economic de reciclat ii dozele si ambalajele de aluminiu… da pe alea vad ca se insista cel mai putin… Tot legat de tomberoane selective… Ai alea galbene pe care scrie sticle, doze si tetra-pack… ce treaba au dozele cu tetra-pack-ul ?? Cati oameni stiu ce ii un tetra pack din capu locului (fara sa caute pe net, sau pensionari) ? Cine draq recicleaza tetra-pack-ul in romania ca nu ii un proces deloc ieftin si usor…
-
Orar mai bun la centrele de colectare? Cei care nu suntem bugetari lucrăm până la 18.00 unii dintre noi, la 19.00 centrele sunt închise deja.
Mai puține condiții la centrele de colectare? M-am întors de mai multe ori cu deșeuri în mașină, și nu am vrut decât să arunc obiecte cumpărate din comerțul românesc. Nu le-am aruncat pe stradă, dar nu mă miră că alții o fac, câtă vreme nu au unde altundeva.
-
Inainte sa mergi suna sau da un email. La centru cine e acolo face figuri, cred ca se asteapts sa ii pice ceva. Eu am dus saltea.
-
Demisia conducerea primariei…facut loc unor oameni competenti. Daca nu sunt in stare sa reszolve o problema atat de simpla…clar sunt total depasiti de gestionarea unui oras. O adunatura de hoti prosti. Sa iasa in fatza cu demisia semnata si sa declare public ca sunt prosti, sa isi ceara scuze pt prostiile facute si gata, nu e o tragedie.
Atata timp cat se pun tot felul de conditii la centrele de reciclare si te intorci cu deseul inapoi , n-ai la ce sa te astepti decat la gunoi prin toate partile.
Centrele de reciclare ar trebui lasate cu acces pt toata lumea (ex. vegetale) si pt cei din zonele periurbane.
Principala cauză e lipsa de educație.
(Chiar azi le-am atras atenția unor tineri care plecau de la o masă din Parcul Poporului să arunce dozele de suc pe care tocmai le lăsaseră pe masă în urma lor).
Și legat tot de aspectul ăsta, aproape nimeni nu atrage atenția celor care aruncă aiurea și nici nu sună la poliție când văd abandonuri de deșeuri. Probabil li se pare normal ce văd, nu?…
A doua e comoditatea majorității. De ce să te complici să duci la centre, când poți arunca în stradă?
A treia e lipsa patrulelor, controalelor și a amenzilor.
Ar mai fi poate și lipsa de informare și costurile de la centrele de colectare.
Poate nu ar strica să se facă un studiu dacă nu e mai ieftin să preia totul gratis decât adunatul de pe străzi.
Problema la centrele de colectare e ca se pun multe conditii si te trimit inapoi cu deseurile. In final, neavand unde sa la arunc, nu am avut de ales si le-am impartit in pachete mai mici si aruncat treptat in tomberoane. Se pare ca prefera sa le adune din tomberoane sau de pe strazi decat la centre. Ma refer la deseuri ca: sticla de geam, cutii cu vopsele, farfurii si vase ceramice, oale si tigai, textile. Toate astea si probabil si altele nu se accepta la centre. Abia cand vor oferi posibilitatea de a arunca orice deseu, informari precum cea de mai sus isi vor avea rostul.
Eu am mers in timpul progr lucru cu deseuri vegetale – iarba in 4x saci de 240 litri, si pentru ca containeru era plin, si nici nu mai golesc – dupa ora 12 sambata, m-au refuzat. Asta pe Sagului langa furnale.
Ce sa fac? Sa arunc pe campul altuia, (asta e ilegal) sau sa stau pana luni dimineata cu sacile – sa le urc in apartament in living 2 zile – plus si eu trebuie sa merg la servici… deci nu am timp de stat dupa ei.
-
Exact!
Ei sunt nepregatiti, au personal insuficient, de regula un portar care le face pe toate si aplica regulile in functie de cum are chef.
Apoi citim articole ca x tone le platim cu 650 Ron/tona.
Problemele aici sunt sistematice: Pestele de la cap …