În prezent, la Urgențele Spitalului Județean Timișoara lucrează 21 de medici și 64 de asistenți, la care se adaugă personalul auxiliar – infirmieri, brancardieri, registratori și asistenți sociali. Ar fi însă nevoie de mai mult spațiu… Se va face mai mult loc în sala de așteptare, dar și în „miezul” Urgențelor, unde sunt tratați pacienții.
„Problema este a spațiului, pentru că eu sunt convins că personalul pe care-l avem acum ar putea să fie mai bine utilizat dacă am avea un număr mai mare de locuri în care să asistăm pacienții care vin în urgențe. Este vorba despre un proiect care vizează o extindere a părții de sală de așteptare și de mutare a spațiilor administrative, arhiva, registratura, care eliberând-se vor putea face loc unor spații destinate asistenței medicale. Sala de așteptare pentru pacienți și aparținători va fi mai generoasă și mai funcțională decât ce avem în prezent”, a declarat pentru tion.ro doctorul Mihai Grecu, șeful Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Timișoara.
Vor apărea cinci posturi de lucru în plus în Urgențe, adică cinci tărgi, în urma mutării birourilor, și alte locuri în sala de așteptare. În momentul de față, la UPU sunt 24 de posturi de lucru pe tărgi. Dacă fiecare pacient este însoțit de un aparținător sau doi, asta înseamnă că în sala de așteptare vor fi permanent cel puțin 30 de aparținători. Ar trebui să încapă undeva la 50 de oameni în sala de așteptare.
„Ne propunem să dublăm suprafața sălii de așteptare și posturi de lucru în plus, încă cinci tărgi în plus pe care le putem pune, ceea ce înseamnă o creștere a capacității cu 25 la sută”, a mai spus Mihai Grecu.
Toate acestea se vor face printr-un proiect european în valoare de un milion și jumătate de euro, pentru care se așteaptă semnarea și finanțarea. Pe lângă extinderea sălilor de Urgențe și de așteptare, prin acest proiect se vor achiziționa și aparate medicale, cum ar fi un aparat de compresie toracică, un sistem de management al căilor aeriene și altele. Dacă toate merg „ca pe roate”, în toamna acestui an proiectul ar putea deveni realitate.
La Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Timișoara se prezintă aproximativ 200 de pacienți în 24 de ore. De trei ani, numărul pacienților crește cu 400-500 de prezentări pe fiecare an. La Spitalul Județean Timișoara ajung cazuri complicate, de pacienți critici, chiar și din alte regiuni. În ultimii ani a crescut bazinul din care pacienții vin către Spitalul Județean Timișoara. Până acum câțiva ani erau trimiși pacienți critici din Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, dar în ultimii trei ani au început să fie trimiși și pacienți critici din Mehedinți, Gorj, Alba.
Citiți principiile noastre de moderare aici!