Sala Multifuncțională a Consiliului Județean Timiș a găzduit, joi, semnarea Protocoalelor de finanțare a planurilor urbanistice generale ale localităților și a regulamentelor locale de urbanism pentru perioada 2024-2027.
Localitățile beneficiare sunt: Becicherecu Mic, Birda, Bogda, Bucovăț, Coșteiu, Criciova, Deta, Dudeștii Noi, Fârdea, Lovrin, Mănăștiur, Nițchidorf, Uivar și Voiteg.
Potrivit lui Alin Nica, președintele în funcție al CJT, finanțarea se ridică la aproximativ 6,2 milioane de lei și se va întinde pe trei ani.
„Cele 14 unități administrativ-teritoriale au deja contractele de prestări servicii încheiate cu profesioniști din domeniul arhitecturii și urbanismului pentru aceste planuri de urbanism general. Știu că vor trebui să fie multe consultări populare, multe dezbateri, multe zbateri poate chiar pentru că vor fi zone care vor trebui dezvoltate în jurul localităților și cu siguranță vor stârni discuții aprinse în interiorul comunităților locale”, a declarat Alin Nica, joi, la semnarea contractelor cu primarii celor 13 comune și un oraș.
În comuna Fârdea, spre exemplu, unde se află Lacul Surduc, documentațiile urbanistice n-au mai fost actualizate de două decenii.
„Planul Urbanistic General este cel mai important ținând cont că de 20 de ani nu s-a mai actualizat. Au fost foarte multe și sunt în prezent foarte multe probleme legate de zona inundabilă a Lacului Surduc și de partea gestionată de Apele Române, pe care încercăm să o legiferăm. Ne ajută foarte tare partea cu cadastrul general finalizat deja în sensul că știm niște limite clare pe care nu le-am avut și colegii mei primari nu le-au avut până în prezent.
Îmi doresc foarte mult parcele mult mai mari, nu ne vom mai trezi cu parcele de 75 m² pe care le-am moștenit în prezent după 32 de ani, dar toate părțile astea nu vor fi decât în cele două zone oarecum virgine ale Lacului Surduc, pe care noi le-am numit în ordine alfabetică, zona H-I, I-G, în satul aparținător Mâtnicu Mic, partea către Bucovăț și partea de nord, care înseamnă partea din pădure a Lacului Surduc.
Sigur că aici așteptăm tot felul de investiții pe care le-am și semnat deja, proiectul de canalizare și de extinderea a rețelei de apă ca să putem să oferim toate condițiile pentru construcții în partea aceea de lac”, a declarat pentru Tion Maria Rovena Violeta Dobrean, primarul comunei Fârdea.
PUG-urile sunt esențiale pentru stabilirea direcțiilor de dezvoltare funcțională a localităților, definirea coridoarelor de tranzit și integrarea acestora în contextul teritoriului național, zonal și județean. Actualizarea lor este necesară la fiecare zece ani pentru a reflecta schimbările și a ghida evoluția durabilă a comunităților.
„Din păcate, mai sunt cred că mai mult de jumătate din localitățile din județul Timiș care nu au PUG (n.r. – Plan Urbanistic General) ceea ce e foarte grav, pentru că înseamnă că sunt localități care se dezvoltă necoordonat fără un fel de direcție și nu vrem să fim în rând cu majoritatea localităților din țară, care nu au acest document strategic. De aceea am insistat pe lângă toate localitățile care au deja contracte semnate cu proiectanți să vină să beneficieze de acest suport financiar pe care Ministerul Administrației și Dezvoltării Regionale îl oferă localităților din România.
Timișul are, iată, în acest program 14 unități administrativ-teritoriale, care au semnat astăzi Protocolul de finanțare și îmi doresc ca și alte unități administrativ-teritoriale anul viitor, fiindcă e un program multi-anual, să intre în acest program și să-și facă acest document strategic. E un document strategic care durează ca execuție ani de zile, trebuie o grămadă de avize, trebuie consultări cu populația, cu firmele, cu toți cei implicați acolo, astfel încât să se identifice cele mai bune modalități de dezvoltare a localităților.
Nu toți o să reușească să ducă la bun sfârșit acest contract, să zicem această lucrare de elaborare a PUG-ului până la sfârșitul termenului de 2027, au mai fost cazuri în trecut, fiindcă programul nu este unul nou. Dar noi îi îndemnăm pe toți cei care se implică în acest program să ducă la bun sfârșit acest aceste PUG-uri și să le implementeze ulterior”, a mai declarat Alin Nica, președintele administrației județene.
Trimite articolul
Xcata vreme puteti sa tot frecati la pugurile si puzurile alea si PENTRU CE?????
-
PENTRU CE?
Uite, se fac tocmai pentru cei ca tine, care nu înțeleg aceste tipuri de documentații, ca să nu faci cum îți trece ție prin cap o construcție, să respecți o serie de reguli minimale, de retragere față de vecini, să nu faci un bloc într-o zonă de case … și multe astfel de reglementări pe care evident că nu le înțelegi!