Reparaţiile drumurilor se vor face prin mai multe modalităţi, cu straturi bituminoase uşoare, îmbrăcăminte bituminoasă uşoară, ori altele, cum ar fi reciclarea la cald în situ, care constă în utilizarea integrală a materialului recuperat. Practic, drumurile sunt încadrate în patru categorii, în fiecare categorie folosindu-se soluţii diferite, în funcţie de cât de stricat e drumul sau de zonă.
Unul dintre aceste capitole este cel în care se fac reparaţii cu straturi bituminoase foarte subţiri (şlamuri) – 4 kilometri în acest an în zona Valcani şi drumul judeţean Sânpetru – Igriş, lucrări de covoare asfaltice, unde se fac aproximativ 17 kilometri pe 6 tronsoane de drumuri judeţene, printre care Lugoj-Ştiuca, Tomnatic-DN6.
Un alt capitol sunt lucrările de reciclare în „situ” a îmbrăcăminţilor asfaltice – 20 de kilometri preconizaţi pentru anul 2014 – Chevereş-Bacova, Lenauheim – Iecea, Şanoviţa-Paniova – sunt câteva din cele 10 lucrări la care se va interveni pe drumurile judeţene. Reciclarea la cald în situ constă în utilizarea integrală a materialului recuperat prin frezarea sau încălzirea şi scarificarea îmbrăcăminţilor rutiere bituminoase existente, degradate, în adăugarea de lianţi şi agregate naturale şi în punerea în operă cu ajutorul unui utilaj de reciclare.
Cel de-al patrulea capitol sunt lucrările de îmbrăcăminte bituminoasă uşoară, unde sunt 7 kilometri de lucrări în continuare – Topolovăţ-Lucareţ, Sudriaş-Leucuşeşti şi Deta-Ghilad – 7 kilometri toate 3 şi 13 lucrări noi, care sunt pe drumuri judeţene în tot judeţul.
„Un proiect important este punctul de trecere a frontierei de la Foeni, în perspectiva deschiderii celor trei puncte de trecere a frontierei cu sârbii. Acum se construieşte infrastructura, pentru ca deschiderea lor să fie posibilă”, spune Călin Dobra, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Timiş.
Un drum foarte important care leagă trei comune este Becicherecu Mic – Dudeştii Noi –Sânandrei, se mai fac intervenţii pe Deta – Opatiţa – Birda, Moşniţa Veche-Bucovăţ, Săcălaz – Sânmihaiu Român. La toate aceste drumuri se fac lucrări de întreţinere şi reparaţii. Unele proiecte se derulează deja, altele se vor derula, toate pe anul 2014, în afară de cele 3 cu îmbrăcăminte bituminoasă uşoară, care se continuă din 2013.
Lucrările se fac din bugetul Direcţiei pentru Administrarea Drumurilor şi Podurilor Judeţene, buget aprobat la început de an. În urma sumelor primite de această direcție s-a făcut un program de acţiune. Astfel, sunt alocaţi 550.000 lei pentru şlamuri, 4.900.000 lei pentru covoare asfaltice, 11.000.000 pentru reciclări şi 12.500.000 pentru îmbrăcăminte bituminoasă uşoară.
Citiți principiile noastre de moderare aici!