Pe Calea Torontalului din Timișoara se află o clădire care zace abandonată de mulți ani în stadiu de construcție, unde ar fi trebuit să fie noul Spital Municipal.
Între timp însă, s-a decis ca în locul acestei ruine să fie ridicat Institutul Regional de Oncologie – un proiect impozant, a cărui valoare estimată se ridică la 215 milioane de euro, destinat bolnavilor de cancer, cu 250 de paturi și un ambulatoriu de specialitate integrat cu 26 de cabinete medicale, săli de tratament, de operație, de radioterapie, laborator de medicină nucleară și un centru de transplant medular și celule stem.
Desigur, în teorie totul pare perfect, mai ales că în ianuarie 2023 Ministerul Sănătății a prezentat o listă finală cu spitalele din România care vor beneficia de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), între acestea fiind și Institutul Oncologic – proiect depus de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Timiș.
Spitalul este al Ministerului Sănătății, dar de execuția lucrărilor se va ocupa Compania Națională de Investiții. În martie 2023, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a venit la Timișoara pentru a semna cu DSP Timiș contractul de finanțare prin PNRR. Ulterior, în august, au fost aprobați indicatorii tehnico-economici.
„Suntem consecvenți în dezvoltarea de institute de oncologie. În vestul țării nu aveam un asemenea institut. Aveam două zone ce-și doreau acest lucru: cei de aici, din vestul țării, autoritățile din Timiș, specialiștii din Timiș, Universitatea de Medicină și Farmacie, dar și Ministerul Sănătății, care practic dă un semnal foarte clar că implementează Planul Național de Control și Combatere al Cancerului și prin investițiile pe care le face”, a declarat social-democratul Alexandru Rafila în martie 2023, la Timișoara.
Și cei de la DSP au subliniat importanța acestui proiect.
„Institutul de Oncologie Timișoara reprezintă o necesitate stringentă pentru sistemul sanitar regional în specialitatea oncologie, deoarece va polariza cazurile dificile și va oferi pacienților acces la cele mai actuale metode de tratament personalizat. Acesta va furniza servicii spitalicești la standarde europene, generând servicii integrate și multidisciplinare (investigare, diagnosticare, tratament). Pacienții vor avea acces la servicii medicale eficiente și sigure, cu reducerea timpului de diagnosticare și a costurilor”, au spus reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Timiș.
Alfred Simonis, președintele PSD Timiș și fost președinte al Camerei Deputaților (funcție din care s-a retras începând din 2 septembrie pentru a se pregăti de preluarea mandatului de lider al Consiliului Județean Timiș), a prezentat de-a lungul timpului mai multe actualizări referitoare la acest proiect.
„Am o veste bună la final de an: proiectul pentru Institutul Oncologic din Timișoara, depus acum două săptămâni, a fost declarat eligibil în urma etapei I de verificare. Mai sunt nişte paşi de urmat, dar sunt extrem de optimist. (decembrie 2022)
Ruina de pe Calea Torontalului se va transforma acum în cel mai modern Institut Oncologic din țară. Este cea mai mare investiție care se va face în domeniul medical în județul Timiș. (ianuarie 2023)
Avem Autorizația de Construire pentru Institutul Oncologic Timișoara. Consiliul Județean a emis documentul fără de care nu putea fi organizată licitația pentru desemnarea constructorului. […] Ruina de pe Calea Torontalului se va transforma acum în cel mai modern Institut Oncologic din țară. Este cea mai mare investiție care se va face în domeniul medical în județul Timiș. (iulie 2023)
Institutul Regional Oncologic Timișoara a fost declarat lucrare publică de interes național, primind aviz pozitiv din partea Consiliului Interministerial. Mult dezbătutul proiect are o valoare de aproximativ 300 de milioane de euro, finanțare asigurată prin Programul Național de Redresare și Reziliență. Viitoarea unitate spitalicească va avea 6 săli de operație, radioterapie, laborator de medicină nucleară, centru de transplant medular și celule stem și va deservi regiunea de vest a țării. Totodată, se dorește ca IROT să fie un centru de excelență în oncologie, dar să aibă și un sector dedicat cercetării. (septembrie 2023), sunt doar câteva dintre postările lui Simonis făcute pe acest subiect.
Licitația pentru Institutul Oncologic. Ar putea fi pierdută finanțarea prin PNRR?
Trece un an de la aprobarea indicatorilor tehnico-economici și ajungem în august 2024, când Compania Națională de Investiții a lansat procedura de achiziție pentru „Proiectare, execuție lucrări și asistență tehnică din partea proiectantului pentru obiectivul de investiții: «INSTITUTUL REGIONAL DE ONCOLOGIE TIMIȘOARA»”.
Ofertele au putut fi depuse până în 28 octombrie (după ce termenul a fost prelungit de mai multe ori), ceea ce înseamnă că acum se află în etapa de evaluare – procedură care, dacă nu apar contestații, se poate întinde până în decembrie. Din datele de pe SEAP – sistemul electronic de achiziții publice – aflăm că trei asocieri de firme sunt interesate de acest proiect. Liderii acestor asocieri sunt Construcții Erbașu, Bog’Art, respectiv Synergy Construct.
Dincolo de ofertele depuse, durata contractului este de 102 luni – adică 8 ani și jumătate – dintre care 8 luni pentru proiectare, 2 ani și 10 luni pentru execuția lucrărilor, iar restul acoperă perioada de garanție.
Nu știm când vor începe lucrările propriu-zise, dar ne apropiem de 2025, iar 3 ani și jumătate vor ține doar partea de proiectare și cea de execuție a lucrărilor, ceea ce înseamnă că șantierul ar putea fi finalizat prin 2028.
Problema este că proiectele care se fac prin PNRR „trebuie puse în aplicare până în 31 decembrie 2026”, după cum este specificat pe site-ul Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în caz contrar finanțarea se poate pierde.
Alfred Simonis este totuși încrezător că proiectul se va încheia cu bine. El spune că există soluții (fără a le detalia) pentru ca execuția să se facă mai repede, dar și alternative fezabile pentru finanțare.
„Termenul maxim este de 3.5 ani, dar există soluții pentru ca execuția să se facă mai repede. În situația în care totuși va exista necesitatea unor sume suplimentare, vom găsi alte finanțări, cum ar fi, de exemplu, Eu4health, sau altele. Important este că după 32 de ani va începe demolarea vechii ruine de pe Torontalului, dar și construcția unui spital de amploarea aceasta”, a declarat Simonis pentru Tion.
Trimite articolul
XPUN PARIU CA VOR PIERDE FINANTAREA SI NU VOR FACE NOUL INSTITUT ONCOLOGIC
Este demult pierduta finantarea – cum sa fie gata in 2026 ? Nici nu au proiect ! De ce sa faci altceva cu banii din PNRR gen noua maternitate in locul celei de pe Odobescu care plateste chirie la Carpaci ? Mai ales ca ai proiect si toate aprobarile din 2021? E mai simplu sa scoti maternitatea de pe lista si sa pui fantoma institutului oncologic, cand stii ca nu te incadrezi ca sa faci pe PNRR, aloci bani de la bugetul de stat si nu te mai verifica nimeni de la UE cat dai, cui dai, unde ajung comisioanele etc. Multumim Rafila si restul de la PNLSD
Și lumea încă votează aceleași partide din 90 încoace. Niște putori care se fac că le pasă dr popor.
Abia acum au lansat licitația? Cum mama mă-sii se mișcă asa greu lucrurile la stat?
-
Păi trebuie să demonstreze că sunt puțini și au mult de lucru!