În perioada 1 martie – 1 iulie o serie de instituții cu activitate în domeniul social pot depune cereri de finanțare pentru a beneficia de bani europeni nerambursabili, pe Axa Prioritară 8 – „Dezvoltarea infrastructurii de sănătate și sociale” din cadrul Regio – Programul Operațional Regional 2014-2020, pentru infrastructura destinată grupului vulnerabil “copii”.
Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest a anunțat lansarea celui de al doilea apel de proiecte pe această axă. În Timiș există o serie de asemenea unități din domeniul social care pot cere bani, iar acestea sunt Centrul de plasament Găvojdia, Centrul de plasament Lugoj, Serviciul de îngrijire de tip rezidențial pentru copilul cu dizabilități din cadrul Centrului de recuperare și reabilitare neuropsihiatrică pentru copilul cu handicap Lugoj, Centrul de plasament pentru copilul cu dizabilități Recaș, Serviciul de îngrijire de tip rezidențial din cadrul Centrului de recuperare și reabilitare neuropsihiatrică pentru copii Timișoara.
Sumele alocate sunt generoase, la nivel național sunt disponibile 78.78 milioane euro, din care 55.15 milioane euro reprezintă contribuția Fondului European de Dezvoltare Regională și 23.63 milioane euro contribuție națională, conform ADR Vest. Valoarea minimă eligibilă a unui proiect este de 200.000 euro, iar valoarea maximă eligibilă – 1.000.000 euro. Finanțarea se va face în ordinea depunerii proiectelor, pe principiul „primul venit, primul servit”.
Există o serie de investiții eligibile care pot fi acoperite, fiind vorba despre construcția, reabilitarea, modernizarea, extinderea, dotarea infrastructurii de servicii sociale fără componentă rezidențială, destinată copiilor (centre de zi pentru copii, de consiliere și sprijin pentru părinți și copii) și construcția, reabilitarea, modernizarea și dotarea de case de tip familial pentru copii. Se vor finanța centrele de zi care vor furniza servicii de suport, atât pentru copiii care părăsesc centrele rezidențiale, ca urmare a dezinstituționalizării, cât și pentru copiii aflați în situații de risc de separare de familie din comunitate.
Infrastructura de dezinstituționalizare se referă la case de tip familial. Se vor finanța case de tip familial în care vor fi îngrijiți copiii proveniți din centrele de plasament închise, pentru care nu au putut fi identificate alte soluții. Solicitanții pot încheia parteneriate cu: unități administrativ-teritoriale, alte entități de drept public aflate în subordinea unităților administrativ teritoriale și care desfășoară activități în domeniul social; entități de drept privat, acreditate ca furnizori de servicii sociale (asociații, fundații, unități de cult).
Ghidul de finanțare pentru apelul de proiecte nr. 2 – Axa 8, Prioritatea de Investiții 8.1, Obiectivul Specific 8.3 – Creșterea gradului de acoperire cu servicii sociale, Grup vulnerabil – copii a fost deja publicat și poate fi accesat AICI.
În cadrul primului apel de finanțare pe această axă au fost depuse în Regiunea Vest două asemenea proiecte, valoarea acestora fiind de 1.85 milioane de euro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!