În condițiile în care a reînceput școala și drumurile pline de zăpadă pun probleme în plus transportului, mai mulți părinți ai copiilor din județ se arată îngrijorați vizavi de aceste aspecte. În județul Timiș sunt transportați zilnic 4.149 de elevi, dintre care 2.943 cu microbuze ale Ministerului Educației și 1.206 cu microbuze ale Consiliului Județean Timiș, se arată în informarea privind rezultatele verificării activității de transport școlar în primele 11 luni ale anului trecut.
După ce au fost verificate 66 de primării care au în folosință microbuze pentru transport școlar, s-a constatat că „unele primării ca cele din Belinț, Criciova, Dudeștii Vechi, Făget, Jimbolia, Margina, Otelec sau Moșnița Nouă folosesc foarte mult microbuzele de transport școlar pentru alte scopuri decât cele pentru neveta elevilor”. Totodată, spun autoritățile, „grav este faptul că sunt încă 14 autovehicule care circulă pentru transportul elevilor fără a avea licență sau certificat de transport în cont propriu, cum este cazul în Dudeștii Vechi, Giera, Ghilad, Jamu Mare, Livezile, Otelec, Peciu Nou, Racovița, Sacoșu Turcesc sau Săcălaz”. O altă neregulă descoperită ține de faptul că unele microbuze, de exemplu trei autovehicule din Criciova, Coșteiu și Remetea Mare, au circulat cu inspecția tehnică periodică expirată.
În urma constatărilor, agenții au solicitat efectuarea de urgență a verificării tehnice unde era necesar și îndreptarea celorlalte situații constatate.
Verificarea transportului școlar din județ a fost făcută și după ce consilierul Adrian Negoiță, membru al Comisiei pentru Cultură și Învățământ a CJT, a ridicat această problemă în cadrul unui plen din toamna anului trecut, el declarându-se în continuare nemulțumit de rezultate.
„Aceste verificări au fost făcute în dorul lelii. Trebuie știut exact și ce număr de locuri au microbuzele școlare și câți elevi transportă ele de fapt. Unele mijloace au peste 250.000 de kilometri. Sunt lucruri ce ar mai trebui discutate”, a declarat Negoiță după prezentarea rezultatelor verificărilor. Președintele CJT, Constantin Ostaficiuc, a fost de acord că „acesta este un subiect serios, acum e doar o informare”, urmând ca subiectul să fie reluat la acest început de an.
Delia S. Barbu
Citiți principiile noastre de moderare aici!