Reprezentanții Aquatim spun că întreaga rezervă de apă a localității Pișchia a fost epuizată de consumurile foarte mari, înregistrate inclusiv pe timp de noapte, la cei care au sisteme automatizate de irigații. În pericol sunt însă și alte localități timișene unde resursele existente sau sistemele de apă subdimensionate nu pot acoperi astfel de consumuri, cum ar fi Giarmata Vii, Cerneteaz, Bencecu de Sus, Ianova, Remetea Mare, Recaș, Sânandrei și Șag.
„Orice consum peste medie de apă potabilă, fie că este pentru udatul grădinilor, spațiilor verzi sau pentru uz menajer, poate afecta alimentarea cu apă a întregii localități. Aquatim recomandă consumatorilor să folosească cât mai puțin apa potabilă pentru irigații sau să apeleze la surse alternative, mai ieftine, cum ar fi forajele de mică adâncime sau bazinele pentru colectarea apei de ploaie”, transmit reprezentanții societății de apă și canal.
Folosirea rațională a resurselor de apă și prevenirea risipei este o responsabilitate comună, atât a companiei de apă și a consumatorilor, mai spun cei de la Aquatim.
„Societatea face tot ce ține de competența sa tehnică pentru a asigura necesarul de apă în localitățile «sensibile» – forajele și rețelele din exploatare sunt inspectate cu regularitate pentru a preveni avariile, iar pe timp de noapte se refac stocurile din rezervoare. Compania va lua măsuri, când este necesar, de sistare a distribuției pe perioade limitate, pentru acumulare în rezervoare”, transmite Ilie Vlaicu, directorul Aquatim.
Societatea de apă și canal a preluat, în mai multe localități, sisteme insuficient dimensionate pentru necesarul local de apă, dar a făcut și continuă să facă investiții importante pentru ca și clienții din afara Timișoarei să beneficieze zilnic de apă de calitate corespunzătoare la robinet, 24 de ore din 24, conchid oficialii Aquatim.
Citiți principiile noastre de moderare aici!