Elevii sunt încurajaţi să colecteze deşeurile selectiv, iar cei care vor colecta cel mai mult vor fi premiaţi. Premiul cel mare este o tablă interactivă, un calculator și o imprimantă multifuncțională. În lupta pentru premiu și pentru trofeul “Școala Zero Waste 2014” iau startul 108 școli din 33 de județe și din București și vor fi implicați aproape 40.000 de elevi.
Zero Waste (Zero Deșeuri) este un concept menit să ghideze oamenii în schimbarea stilului de viață și care încurajează regândirea ciclului de viață al resurselor, astfel încât să imite modul în care natura refolosește resursele. Astfel volumul gunoaielor scade, poluarea este mult diminuată, amenințarea pentru sănătatea oamenilor, plantelor și animalelor dispare.
Prin “Școala Zero Waste” organizatorii își doresc să crească nivelul de educație în ceea ce privește acest vechi concept potrivit căruia nimic nu se risipește, iar deșeurile sunt privite ca resurse. Din cele 108 scoli, 68 sunt din mediul rural și 40 din mediul urban. Mai sunt înscrise în competiție 4 școli speciale, o școală cu elevi de etnie romă și o școală sportivă. Județul cu cele mai multe școli înscrise este Timiș, cu 17 școli, urmat de Covasna cu 7 școli înscrise în competiție.
„Mă bucur că aceşti copii sunt deschişi pentru aşa ceva. Cei din Cluj, de la o şcoală specială, vor colecta hârtie Braille. Din Timişoara e şcoala specială Constantin Pufan. Din Timişoara mai participă Moisil, Lenau şi Generală nr.7. Din judeţul Timiş participă 17 şcoli, dintre care 8 sunt la a doua participare”, spune Radu Rusu, preşedinte EcoStuff – organizatorii acestui eveniment.
Zero Waste este un concept – nimic nu se pierde, totul se transformă. Foarte multe deşeuri ajung la groapa de gunoi sau sunt arse. Dacă reciclezi un pet poţi să faci un tricou, dacă mai adaugi şapte asemenea PET-uri. Conceptul încearcă să înveţe copiii, şi nu numai pe ei, să folosească cât mai responsabil toate resursele pe care le avem.
„Toate deşeurile din Timiş vor fi cumpărate de Retim, vor fi valorificate, iar cu banii rezultaţi vor fi suplimentate premiile. În alte judeţe ni s-au cerut nouă bani pentru a ni se ridica deşeurile colectate. Acolo vom încerca să vorbim direct la primărie. Important este ca cei mici, care participă în concurs, să vadă că munca lor este apreciată”, spune Radu Rusu.
Cei mai silitori elevi vor putea câștiga un laptop performant, o bicicletă sau un aparat foto. Vor fi acordate si câte două mențiuni pentru cei mai harnici și implicați elevi din fiecare județ participant. Aproape 5.000 de elevi sunt înscriși în competiția pentru premiile individuale. Şi totuşi, organizatorii – EcoStuff – au avut probleme cu contactarea unor inspectorate şcolare şi şcoli.
„ISJ Timiş a răspuns cu întârziere la invitaţie, după o lună şi jumătate după ce am trimis invitaţia, în ultima clipă”, spune Radu Rusu.
Profesorii coordonatori ai primelor trei școli câștigătoare în Concursul „Școala Zero Waste” ediția 2014 vor primi câte o tabletă. Evoluția tuturor școlilor înscrise în concurs va putea fi urmărită și pe pagina de Facebook – https://www.facebook.com/scoalazerowaste.
Citiți principiile noastre de moderare aici!