Condiţiile climatice din ultimul timp, spun autorităţile, au favorizat apariţia şi dezvoltarea unor dăunători şi boli la arborii şi arbuştii ornamentali din parcuri.
Acest lucru a fost constatat în urma monitorizărilor făcute la începutul acestui an pe raza oraşului.
„Conform ultimei monitorizări fitosanitare, efectuată în perioada 6-10 ianuarie 2014, în parcurile Alpinet, Catedralei, Central, Copiilor, Justiţiei, Rozelor, Uzinei şi Pârvan s-a constatat o infestare cu păduche lânos pe ramurile de dud ornamental, pin şi măr ornamental, păduche ţestos la pin, arsuri bacteriene la pin, făinarea la stejar, rugina trandafirului, erimoza nucului, pătări foliale la prunul ornamental, înroşirea şi căderea acelor de pin şi pătarea frunzelor de trandafir. Toţi agenţii patogeni bacterieni, micotici sau insectele defoliatoare pot cauza pierderi importante ale vegetaţiei existente şi pot duce până la uscarea completă a arborilor şi arbuştilor ornamentali”, afirmă viceprimarul Dan Diaconu.
Chiar dacă este iarnă, reprezentanţii municipalităţii şi-au propus ca în perioada următoare să aplice tratamente fitosanitare în zonele monitorizate unde au fost constatate astfel de probleme.
„Aplicarea de tratamente în perioada de iarnă se efectuează în aşa zisele „ferestre calde”, adică în perioadele sau zilele în care riscul de îngheţ este minim, iar temperatura este în jur de 10-12 C. Tratamentele se vor aplica ciclic, în prima etapă pentru combaterea fungilor, apoi, în a doua etapă, pentru combaterea insectelor şi acarienilor, iar în a treia etapă pentru combaterea apariţiei făinării sau a ruginii la plante”, au explicat autorităţile locale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!