Ministerul Sănătăţii vrea să reorganizeze sistemul spitalicesc prin comasarea mai multor unităţi sanitare şi propune, printr-un proiect de hotărâre de Guvern, dezvoltarea unei reţele de cămine pentru persoanele vârstnice, fiind stabilite şi unităţile sanitare ce se vor reprofila în acest sens. Federaţia Solidaritatea Sanitară a luat deja poziţie împotriva acestui proiect.
Conform proiectului ministerului, dintre cele 435 de unităţi sanitare cu paturi care există în prezent atât în reţeaua proprie, cât şi în administrarea autorităţilor locale, 182unităţi sunt propuse să rămână fără personalitate juridică şi să se reorganizeze în secţii exterioare. Dintre cele 182 de spitale, 111 unităţi sanitare vor fi comasate, iar restul de 71 sunt unităţi care se vor „reprofila” şi se vor transforma în cămine pentru persoane vârstnice sau centre de permanenţă. Comasarea sau reprofilarea celor 182 de unităţi sanitare este rezultatul unei evaluări pe care Ministerul Sănătăţii a realizat-o în colaborare cu direcţiile de sănătate publică şi autorităţile locale timp de mai multe luni.
„În ceea ce priveşte judeţul Timiş, pe site-ul Ministerului Sănătăţii sunt trecute la comasare Spitalul de Obstetrică Ginecologie Dr. Dumitru Popescu, sau Odobescu, şi Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeş, ce ar fi comasate cu Spitalul Municipal Timişoara, iar din judeţ Spitalul din Gătaia ar fi comasat cu Spitalul Judeţean Timişoara. În ceea ce priveşte transformarea unor unităţi în cămine de bătrâni, la Timiş sunt menţionate Spitalul Orăşenesc Făget şi Centrele de Sănătate din Buziaş şi Ciacova”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Direcţiei de Sănătate Publică Timiş, Dana Şpac.
Sindicatele nu sunt de acord cu reorganizarea
Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, spune că aceste schimbări nu vor aduce disponibilizări în sistemul sanitar.
„Doresc să subliniez că, în urma comasărilor şi a reprofilărilor de spitale nu va exista personal medical disponibilizat. În cazul comasărilor, unităţile sanitare devin secţii exterioare ale unităţilor nou-înfiinţate, ca urmare nu va exista motivaţie pentru disponibilizare de personal. În cazul celor 71 de unităţi sanitare care vor fi reprofilate, cei 794 de medici şi 2.532 asistenţi medicali vor fi repartizaţi, după caz, în unităţile sanitare nou-înfiinţate sau în cele din judeţul în care au domiciliul. Avem în acest sens un acord de principiu cu sindicatele din domeniu”, a declarat ministrul Cseke Attila.
Acest lucru este infirmat, de cealaltă parte, de reprezentanţii Federaţiei Solidaritatea Sanitară. „Contrar celor afirmate public de Ministrul Sănătății, Cseke Attila, Federaţia Solidaritatea Sanitară din România nu și-a dat acordul pentru ampla măsură de restructurare a sistemului sanitar prin comasarea unor unități sanitare și transformarea altora în cămine spital (…). În opinia noastră, dacă există organizații sindicale din sectorul sanitar care au semnat un astfel de acord, înainte de a exista toate datele necesare pentru analiza efectelor unei astfel de măsuri asupra salariaților și pacienților, acestea au greșit, acționând împotriva interesului membrilor lor de sindicat”, declară sindicaliştii.
În ceea ce priveşte căminele pentru bătrâni, ministrul Sănătăţii spune că este pentru prima dată când statul finanţează, fără implicarea autorităţilor locale sau a ONG-urilor, o serie de unităţi destinate îngrijirii persoanelor vârstnice.
Conform datelor raportate de direcţiile de asistenţă socială către Ministerul Muncii, peste 2.800 de persoane se află pe listele de aşteptare pentru a ocupa un loc într-un cămin de bătrâni. Programul va avea un buget total de 230 milioane de lei, din care pentru 2011 vor fi alocate 65 de milioane de lei.
Delia S. Barbu
Citiți principiile noastre de moderare aici!