Consilierii locali au ultimul cuvânt.
Aleșii locali vor discuta, la următoarea ședință, despre un proiect de hotărâre privind „acoperirea integrală, din surse de la bugetul local, a pierderilor induse, aferente anului 2016, din prestarea serviciului public de producție, transport, distribuție și furnizare a energiei termice în sistem centralizat, către populație”.
Acest lucru înseamnă că municipalitatea ar urma să trimită către conturile Colterm o sumă de 10,69 milioane de lei, adică aproape 2,3 milioane de euro.
„Prin adresele S.C. Compania Locala de Termoficare Colterm S.A. Timişoara înregistrate la Primăria Municipiului Timişoara cu nr. SC2017-017.690/14.07.2017 şi cu nr. SC2017- 022723/12.09.2017, şi adresele de revenire la acestea, înregistrate cu nr. RE2018-000539/07.03.2018 şi cu nr. RE2018-000623/16.03.2018, la care sunt anexate situaţia pierderilor induse înregistrate de Compania Locala de Termoficare Colterm S.A. în perioada 2006-2016 şi Hotărârea Consiliului de Administraţie al Companiei Locale de Termoficare Colterm S.A. nr. 44 din data de 12.06.2017, privind suplimentarea cuantumului pierderilor induse înregistrate de companie, nerecuperate, aferente anului 2016 în sumă de 10.698.606 lei, se solicită sprijin pentru recuperarea pierderilor induse totale înregistrate de companie, inclusiv în anul 2016”, explică oficialii primăriei.
Ca de fiecare dată, Colterm are nevoie urgentă de bani pentru a-și achita dările către furnizori.
„Având în vedere obligaţiile de plată restante ale S.C. Compania Locala de Termoficare Colterm S.A. către furnizorii de combustibili (inclusiv transport), apă şi energie electrică, prezentate în adresele mai sus menţionate, această sumă de 10.698.606 lei inclusiv TVA este necesară pentru achitarea obligaţiilor de plată înregistrate de companie către aceşti furnizori”, spun oficialii societății de termoficare.
Ce sunt pierderile induse? Conform unui ordin dat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, nr. 1121/2014, mai exact art. 26, alin. (2), lit. b), diferența dintre pierderile reale și pierderile tehnologice aprobate în prețurile locale reprezintă pierderi induse, neacceptate în preț/tarif. OG nr. 36/2006 privind unele măsuri pentru funcționarea sistemelor centralizate de alimentare cu energie termică a populației spune că aceste pierderi induse pot fi acoperite din bugetele locale.
Nu este prima dată când se întâmplă acest lucru. În 2015 și 2016, primăria a acoperit alte pierderi induse, în valoare de aproape 35 de milioane de lei, însă din surse de la bugetul de stat.
În toamna lui 2017, aleșii locali au votat creșterea prețului la gigacalorie, dar și creșterea subvenției acordate de primărie, pentru ca populația să nu simtă scumpirea. Vorbim despre o subvenție suplimentară de 10 milioane de lei, anual, care completa cele peste 45 de milioane de lei prevăzute în bugetul Colterm pentru 2017. Prețul de producție al gigacaloriei a ajuns la 398,49 lei/Gcal inclusiv TVA, de la 374,26 lei/Gcal inclusiv TVA, prețul de facturare fiind tot 242 lei/Gcal inclusiv TVA.
În urmă cu mai bine de doi ani, AGA Colterm, întrunită în regim de urgență, a votat o majorare de capital de peste 60 de milioane de lei. În noiembrie 2016, consilierii locali au fost de acord cu o majorare de capital. Suma a ajuns la 83,9 milioane de lei, în funcție de „necesitățile actuale ale companiei”. Conform proiectului aprobat în iarna lui 2016 de Consiliul Local Timișoara, capitalul social al Colterm a fost majorat cu 83,95 milioane de lei, urmând să ajungă la 170,14 milioane de lei.
Colterm are în continuare datorii istorice, care nu pot fi șterse foarte ușor, pentru că nicio bancă nu vrea să-i acorde un credit.
UPDATE. Eroare marca Primăria Timișoara: Banii ar veni, de fapt, de la bugetul de stat
Funcționarii Primăriei Timișoara s-au încurcat iarăși în… proiectele de hotărâre. Deși au scris inițial că pierderile induse vor fi acoperite cu bani din bugetul local, se pare că până la urmă suma vine de la bugetul de stat. Au greșit un nou proiect de hotărâre, al treilea la rând când vine vorba de Colterm.
Proiectul de hotărâre spunea că prevede „acoperirea integrală, din surse de la bugetul local, a pierderilor induse, aferente anului 2016, din prestarea serviciului public de producţie, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice în sistem centralizat, către populație”.
Banii vin însă de la bugetul de stat, ca și în celelalte două rânduri când s-a adoptat acoperirea pierderilor induse.
„Colterm inventariază anual pierderile induse financiare cauzate de neplata subvențiilor guvernamentale sau locale în perioada anterioară anului 2012. Lipsa acestor surse continuă să producă penalități sau dobânzi, iar Consiliul Local ia act și aprobă aceste sume cu acoperire de la bugetul de stat, în speranța că acest lucru va fi posibil în viitor. Pentru anul 2016 suma calculată este de aproape 10,7 milioane de lei”, explică viceprimarul Dan Diaconu.
Edilul spune că așa trebuia formulat și proiectul, funcționarii din primărie trecând prin aceeași situație în alți doi ani. Pe site-ul primăriei nu a ajuns însă cum trebuie, iar specialiștii instituției de pe C.D. Loga par să încurce bugetul local cu bugetul de stat. Și invers.
Proiectul a fost repus pe site, însă cei care vor dori să-l analizeze vor citi de cel puțin trei ori, în continuare, „bugetul local”. Și în titlu, iar pentru a dovedi acest lucru anexăm acestui material și câteva capturi de ecran.
În același proiect privind „acoperirea integrală de către Municipiul Timişoara din surse de la bugetul de stat (n.r. inițial era bugetul local), a pierderilor induse din prestarea serviciului public de producţie, transport, distribuţie şi furnizare în sistem centralizat, pentru populaţie, în valoare de 10.698.606 lei inclusiv TVA, aferente anului 2016”, a fost scris greșit și… destinatarul proiectului de hotărâre.
„Din eroare s-a menționat că hotărârea va fi înaintată «spre aprobare Adunării Generale a Acționarilor – Consiliul Local al Municipiului Timișoara». Menționăm că voința administratorilor era în sensul înaintării acestei hotărâri spre aprobare către Consiliul Local al Municipiului Timișoara, și nu către AGA a Colterm”, se arată într-o anexă ce însoțește proiectul de hotărâre.
De altfel, nu este prima dată când funcționarii PMT greșesc proiectele propuse spre vot, mai ales în ceea ce privește Colterm. Au publicat în urmă cu ceva timp un proiect privind un nou regulament Colterm, prin care se spunea practic că centralele de apartament vor fi interzise în Timișoara, la blocurile noi. Proiectul a fost retras de primarul Timișoarei și nu a mai ajuns pe mesele aleșilor locali.
Cu altă ocazie, tot în ceea ce privește Colterm, aleșii au trebuit să adopte un proiect pentru ca societatea de termoficare să poată cumpăra certificate verzi în valoare de 16 milioane de lei, în caz contrar riscând o amendă de 25 de milioane de euro. A doua zi, aleșii au fost nevoiți să se întrunească din nou, „de îndată”, pentru că primul proiect votat nu era așa cum trebuia să fie.
Articole pe aceeași temă:
Arde rau la Colterm! Societatea trebuie sa plateasca si o amenda pentru preturi si tarife
Citiți principiile noastre de moderare aici!