Valoarea totală majorată a investiției este de 160.280.811,28 lei (TVA inclus), ceea ce înseamnă o creștere cu 11.789.382,45 față de contractul inițial.
Cea mai mare parte a investiției este realizată cu fonduri europene, la care se adaugă fonduri din bugetul național (fonduri UE – 85%, buget de stat – 13%, buget local – 2%) Diferența care revine Primăriei Timișoara este de 198.140,89 lei și reprezintă partea de co-finanțare din bugetul local, plus 1.882.338,37 lei – cheltuieli neeligibile.
Pentru ca administrația locală să poată aloca banii, are nevoie de votul consilierilor locali. Proiectul va fi dezbătut în următoarea ședință a Consiliului Local Timișoara.
Obiectivul proiectului constă în reabilitarea unor tronsoane din rețeaua primară şi din cea secundară de distribuţie a energiei termice pentru încălzire şi apă caldă de consum.
Rețelele supuse reabilitării sunt legate de 25 de puncte termice ale Colterm, iar la finalul lucrărilor va creşte eficienţa energetică a sistemului, se va reduce consumul de combustibil, se vor reduce emisiile de poluanți, vor scădea pierderile din rețea, fiind înlocuite conductele vechi și uzate, care generează pierderi, cu un sistem legat preizolat.
De asemenea, este realizat și un sistem de monitorizare a stării izolației conductelor, deoarece lipsa acestui sistem nu permite depistarea rapidă a spargerilor și eliminarea acestora operativ, ceea ce face ca până la depistarea neetanșeităților pierderile de fluid și căldură să fie mari.
În urma realizării investiției, se vor reabilita nouă kilometri de rețele primare și 20 de kilometri de rețele secundare, în total lungimea traseului reabilitat fiind de 29 de kilometri.
Potrivit reprezentanților Primăriei Timișoara, contractul de proiectare și execuție lucrări de reabilitare a 9,067 km traseu de rețea termică primară este la stadiul fizic de realizare de 47%. Executant este Asocierea Energomontaj S.A. – lider, Elsaco Electronic SRL si Construcții Erbașu S.A.
De asemenea, contractul de proiectare și execuție lucrări de reabilitare a 20,095 km traseu de rețea termică secundară este realizat în proporție de 80,31% de către Asocierea Elsaco Electronic SRL- lider, Energomontaj S.A. si Construcții Erbașu S.A. Termenul de finalizare este decembrie 2023.
Proiectul este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.
Primăria Timișoara intenționează să întocmească documentația pentru etapa a III-a de retehnologizare a sistemului centralizat de termoficare, pentru care va accesa finanțare externă, tot pentru reabilitări de rețele.
Proiectul de hotărâre este disponibil integral aici.
Trimite articolul
XDeci reabiliteaza cam 5 km de retea ptimara pe an si 20 de secundara,au in total cam 70 de km de teava primara din care e schimbata maxin 20 km deci mai au 50 de km de retea primara ,cam in 10 ani daca se mentine ritmul actual plus mai au vreo 700 de km de retele secundare…..
E un proiect fantoma neviabil…bani aruncati Daca vroiau sa faca ceva centralizat viabil trebuiau sa renunte la sistemul asta imens de distributie,sa transforme punctele termice in centrale de cartier pe gaz cu cogenerare plus program extins fotovoltaice
-
da, dar vezi tu… scopul e sa umfle unii banii si atat.
Centrale individuale pe gaz, termoficarea merge pe pierdere pentru ca nu mai sunt consumatori economici cand acestia au disparut termoficarea nu-si mai are rostul.