Timișoara Decide 2023
Consilierii locali vor dezbate și vota, în curând, proiectul privind „Campania de buget participativ «Timișoara Decide!» 2023”. Pentru anul acesta se propune alocarea unui buget de 4,2 milioane de lei, dintre care 3 milioane merg spre campania dedicată întregului oraș – cu un buget maxim pe proiect de 500.000 de lei (cu TVA inclus) – și 1,2 milioane de lei pentru zonele marginalizate – Fratelia, Ronaț, Polonă și Kuncz – cu un buget maxim pe proiect de 300.000 de lei (cu TVA inclus).
Comparativ, în anul 2022, pentru bugetarea participativă, Timișoara a alocat 3 milioane de lei, situându-se pe locul 2 la nivel național privind suma alocată, conform datelor prezentate de Centrul Român pentru Politici Europene (CRPE).
Bugetul participativ este un instrument care le permite cetățenilor să participe la guvernarea orașului. Ei pot decide în mod direct cum se va cheltui o sumă clar definită din bugetul local.
Tot ceea ce trebuie să facă este să trimită propuneri de proiecte și să decidă prin vot proiectele care vor fi implementate în urma campaniei „Timișoara Decide!”. Numărul de proiecte va fi determinat de voturile primite și valoarea însumată a proiectelor până la suma totală alocată. „Timișoara decide!” a demarat în 2022 și se va desfășura an de an.
„Anual, în urma derulării Campaniei, proiectele selectate vor fi cuprinse în bugetul de venituri și cheltuieli al Municipiului Timișoara pentru acel exercițiu bugetar sau următorul, în funcție de complexitatea acestora, urmând a fi implementate prin grija direcțiilor de specialitate din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara sau a instituțiilor subordonate acesteia”, se arată în proiectul de hotărâre care va ajunge pe masa consilierilor locali.
Calendarul campaniei
Anul acesta, campania de bugetare participativă se va desfășura începând cu luna martie, în 7 etape, după cum urmează:
- Informarea și formarea societății civile privind Campania pentru asigurarea unui grad ridicat de diseminare și incluziune;
- Colectarea propunerilor de proiecte și verificarea eligibilității acestora;
- Analiza tehnică, juridică și financiară a propunerilor de proiecte eligibile și publicarea listei cu proiectele care se califică pentru etapa de votare;
- Primirea și soluționarea contestațiilor;
- Votarea proiectelor;
- Anunțarea proiectelor câștigătoare;
- Implementarea proiectelor.
Calendarul orientativ arată că în luna martie începe informarea și formarea societății civile, lansarea apelului deschis pentru membri externi în Comisia de Buget Participativ și a apelului pentru parteneri în vederea organizării atelierelor și promovare în cartiere.
În intervalul martie-aprilie se va promova etapa de depunere, se vor organiza ateliere de lucru pentru identificarea priorităților și formularea propunerilor, iar eligibilitatea acestora va fi verificată.
Până în 22 mai ar urma să fie realizată analiza tehnică, juridică și financiară a propunerilor de proiecte eligibile, apoi să fie publicată lista provizorie cu proiecte eligibile. Până la finalul lunii mai se vor putea înregistra eventuale contestații, iar în urma acestei etape va fi publicată și lista finală cu proiecte propuse.
După aceea, timp de o lună, cetățenii vor putea vota proiectele de interes, urmând ca în 3 iulie să fie publicată lista cu proiectele câștigătoare. În decurs de 1-2 ani acestea vor fi și implementate.
Susținerea zonelor marginalizate
În 2021, Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara (DASMT) a definit șase zone urbane marginalizate la nivelul orașului, și anume Fratelia, Ronaț, Polonă, Kuncz, Mătăsarilor și Fabric. Dintre acestea șase, numai pentru cele patru menționate anterior se pot obține bani prin bugetul participativ.
Zona Mătăsarilor a fost exclusă din campania „Timișoara Decide!” deoarece în raportul DASMT se menționează că îndeplinește numai parțial criteriile prin care este definită o zonă urbană marginalizată.
Nici zona Fabric nu face parte din campania dedicată zonelor marginalizate deoarece aici au fost planificate investiții de amploare, atât în infrastructura rutieră, cât și în școlile din proximitate.
În cadrul campaniei de bugetare participativă dedicată zonelor marginalizate pot fi depuse proiecte care se adresează comunităților din Fratelia, Ronaț, Polonă și Kuncz. În 2022, în aceste patru zone a fost depus un singur proiect, care a fost considerat neeligibil. Totodată, numărul votanților din aceste zone a fost scăzut raportat la nivelul de implicare din celelalte cartiere.
Timișoara Decide 2022
Pentru programul de bugetare participativă din 2022, municipalitatea a alocat 3 milioane de lei. În perioada 1 – 30 martie 2022, Primăria Timișoara a desfășurat etapa de colectare și selecție a propunerilor de proiecte venite de la cetățeni.
Au fost depuse 113 propuneri, care au trecut printr-un proces de evaluare a eligibilității derulat de către Comisia Bugetului Participativ. Pe parcursul celor 30 de zile de vot au fost înregistrate aproape 20.000 de voturi, de la peste 6.000 de votanți, majoritatea susținând două sau trei proiecte din cele cinci voturi posibile.
În urma voturilor, opt proiecte au ieșit câștigătoare, dintre care un proiect este implementat complet, două sunt implementate parțial și cinci proiecte sunt în planificare, timpul de implementare fiind de 2 ani de la data anunțării câștigătorilor.
Cei mai mulți votanți au fost din cartierele: Soarelui, Calea Girocului, Circumvalațiunii, Calea Șagului, Dâmbovița, I. I. de la Brad, Ciarda Roșie, Elisabetin, Aradului Vest, Fabric.
Pe de cealaltă parte, cartierele cu cei mai puțini votanți au fost: Solventul, Kuncz, Pădurea Verde, Kogălniceanu, U.M.T., Câmpului, Antene, Telegrafului, Crișan, Mircea cel Bătrân.
Potrivit CRPE, în România, doar 13 reședințe de județ au derulat programe de bugetare participativă în 2022, alocând în general fonduri modeste. Timișoara a condus în 2022 la numărul de proiecte depuse de cetățeni, urmată de Cluj și Târgu Mureș. Timișoara a fost și pe primul loc în topul cu cele mai multe voturi valide înregistrate, respectiv cel mai votat proiect.
Pentru Timișoara, implementarea proiectelor prin bugetare participativă poate fi urmărită online.
Pe aceeași temă:
Timișoara, în topul orașelor din țară la capitolul bugetare participativă. Stadiul proiectelor
Trimite articolul
Xde stadiül proiectelor de anül trecüt se mai aüde ceva? de preferinta la cele care nü presüpün doar achizitionarea a nü stiü ce. Hai cü toaletele püblice in parcüri, ca vine primavara (si nü nümai acolo) Si poate anü asta vor fi proiecte ce nü intra in atribütiile cürente ale ünei administratii locale. Desi la cati bani se daü procentüal din büget… se vede ca e ün praf in ochi. conf. art anterior, “clüjenii si-aü pierdüt interesül” pentrü vrajeala asta participativa. oare de ce, stie careva?
ps:
si la voi cea mai citita stire süb art asta apare ca fiind “Românii vülnerabili vor primi în 2023 ün ajütor de 1.400 de lei pentrü plata factürilor la energie”?
#🤪
-
Da.